Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Taasko tavataan torilla? – Ay-johtajalta suorat sanat insinöörihallitukselle: “Se on ollut armoton ay-liikkeen vimmaisessa hävittämisessä”

– Suomi elää insinööriaikaa, ja maata on hallittu prosessikaavioilla, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvioi nykymenoa.

Marja Luumi

Demokraatti

Nykyinen hallitus on pysynyt koossa – Niemi-Laineen mukaan ay-liikkeen toiveista huolimatta jatkoa on piisannut rankoista paikoista huolimatta. Hallitus on saanut näin jatkaa ay-liikkeen tietoista romuttamista.

– Vaikka ay-liike on tarjonnut kolmikannan kättä hallitukselle, se on ollut armoton ay-liikkeen vimmaisessa hävittämisessä. Suomessa on sallittua inhota ja syyllistää matalapalkkaisia, köyhiä ja vähäosaisia, Niemi-Laine arvosteli JHL:n edustajiston kokouksessa.

– Ay-liikkeellä duunarilla, työttömillä, naisilla, matalapalkkaisilla ja vanhuksilla on kylmä oikeisto-Suomessa.

Niemi-Laine ei voi ymmärtää, kuinka hallitus pitää työttömiä laiskoina, jotka haluavat jäädä kotiin “valtion tuella”.

– Niinpä hallitus keksi, että työttömän pienen toimeentulon leikkaaminen on tarpeen, jotta laiskiaiset saadaan töihin.

JHL:n tavoitteena on lakkauttaa työttömän kurjistamis- ja kyykyttämismalli lopullisesti.

Lisää aiheesta

“Muutoin tavataan torilla!”

Niemi-Laine on pöyristynyt siitä, että lasten oikeudetkaan eivät ole hallitukselle pyhää, kun se haluaa uudistaa varhaiskasvatuksen.

– Näin se rikkoo moniammatillisen varhaiskasvatusketjun, missä lapsen hyvinvoinnissa huolen pitää “koko kylä” eli hoitajat ja opettajat, siivoojat ja keittiöväki yhdessä.

JHL:n puheenjohtaja oli keskustellut poikansa päiväkodissa ammattilaisten kanssa. Heidän mielestään hallituksen uudistus on paluuta 70-luvun hierarkiseen päiväkotimaailmaan. JHL vaatiikin, että varhaiskasvatuslakia ei uudisteta, vaan laitetaan rahaa ryhmien kokoon, henkilöstön palkkaamiseen ja työhyvinvointiin.

Hallituksen viimeinen kehysriihi oli niin ikään Niemi-Laineen mielestä märkä rätti nuorten kasvoille. Hallitus haluaa helpottaa määräaikaisuuksien käytön laajentamista alle 30-vuotiaiden nuorten palkkaamisessa.

– Hallituksen on turha odottaa synnytystalkoita tällaisilla huomionosoituksilla. On selvää, että vaadimme, että hallitus lopettaa tällaiset älyttömyydet välittömästi. Muutoin tavataan torilla!

Eikä tässä vielä kaikki. Hallituksen toisena tavoitteena on helpottaa irtisanomista henkilökohtaisilla perusteilla alle 20 hengen yrityksissä.

– Jos naama ei miellytä, “sä saat potkut”, ajattelee hallitus, Niemi-Laine ihmettelee.

– Duunarin riistämisen on loputtava! hän vaatii.

“Hallituksen maakuntauudistus ei saa olla palkanalennusuudistus.”

Sote- ja maakuntauudistuksessa Niemi-Laine pitää käsittämättömänä, miten ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden kustannuksella voidaan jakaa markkinat – rahat ja valta.

– Ihmisten palvelut ja niiden saatavuus ja yhdenvertaisuus ovat toissijainen asia. Palvelujen parantaminen ei ole hallituksen ykköstavoite vaan 3 miljardin säästö, hän teilaa.

Niemi-Laine ei hyväksy sitä, että uudistus halutaan rahoittaa kuntien, työntekijöiden ja asiakkaiden kukkarosta. JHL onkin vaatinut, että lakiin on kirjattava palkkaharmonisointi, jolloin valtion on varattava rahat siihen.

– Hallituksen maakuntauudistus ei saa olla palkanalennusuudistus. Palkkaharmonisointi on tehtävä täysimääräisesti, kirjattava lakiin ja saatava aikaiseksi kahden vuoden aikana. Matalapalkkaisella ei ole aikaa odottaa, Niemi-Laine painottaa.

Hän muistuttaa siitä, että tulipa minkälainen sote- ja maakuntauudistus tahansa, vanhustenhoidon ongelmat eivät sillä ratkea. Suomessa että yhä enemmän on apua tarvitsevia vanhuksia, mutta myös hoitajat ikääntyvät samaa tahtia.

“Populistinen politiikka on paljastettava aidoilla lupauksilla ja teoilla.”

JHL:n oman kyselyn tulokset helmikuussa ovat karua luettavaa: työn kokee fyysisesti raskaaksi 65 prosenttia vastaajista. ovat hyvin yhteneväiset helmikuussa julkistetun ’Pohjoismainen hoiva’ tutkimuksen tulosten kanssa. Henkisellä puolella ei ole yhtään sen helpompaa. Vain kolmasosa pitää työmäärää tai työtahtia kohtuullisena.

– Vuosia on jo puhuttu siitä, kuinka oma koti on kaikille se paras paikka. Haastammekin päättäjät miettimään valinnanvapautta myös toisesta näkökulmasta: pitäisikö vanhuksella olla valinnanvapaus halutessaan valita asuinpaikakseen myös joku muu kuin se oma koti, Niemi-Laine kysyy.

JHL:n puheenjohtaja käänsi katseensa jo eduskuntavaaleja kohti.

– Ay-liike tulee tekemään mittavan vaalikampanjan ja satsaamaan siihen voimavaroja, jottei nykyisen yhteiskuntaa rikkova hallituskoalitio pääse ensi keväänä valtaan. Työväenliikkeen puolueet isketään vaaleihin sellaiseen raivoon, etteivät työntekijä unohda mitkä puolueet ajavat työntekijöiden asioita.

Niemi-Laine korostaa, että työväenpuolueiden on nyt näytettävä osaamisensa ja kykynsä ratkaista työntekijöiden arjen ongelmia.

– Populistinen politiikka on paljastettava aidoilla lupauksilla ja teoilla. Tästä meillä ja työväenpuolueilla on kokemusta useiden vuosikymmenten ajoilta. Tämä liitto kestää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE