Politiikka
6.7.2018 10:38 ・ Päivitetty: 6.7.2018 10:38
”Vähän vaikea on ymmärtää, miksi taas pitää puskea väkisin eteenpäin” – Ammattiliitto Pro pitää hallituksen esitystä ”mielivaltaisena”
Hallitus myy esitystään alle 20 työntekijän yrityksen irtisanomissuojan heikentämisestä työllisyysasteen kehittämisellä, mutta kuitenkin samaan aikaan esityksessä itsessään kyseenalaistetaan mahdolliset positiiviset vaikutukset, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen huomauttaa.
– Vähän vaikea on ymmärtää, miksi taas pitää puskea väkisin eteenpäin esitystä, jonka tavoitteiden toteutumiseen ei edes lakiesityksen perusteluissa uskota, Malinen ihmettelee tiedotteessaan.
Sipilän (kesk.) hallitus linjasi huhtikuussa kevään kehysriihessä aikovansa mahdollistaa vähintään 3 kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen alle 30-vuotiaiden työttömien palkkaamisen määräaikaiseen työsopimukseen ilman perusteita. Lisäksi hallitus haluaa heikentää alle 20 hengen yritysten ”henkilöperusteista” irtisanomissuojaa.
Eilen työministeri Jari Lindström (sin.) kuitenkin ilmoitti hallituksen päättäneen lopettaa alle 30-vuotiaiden nuorten määräaikaisuuden perusteita koskevan muutosesityksen valmistelun. Lindström perusteli päätöstä esitetyn lain byrokraattisuudella sekä heikolla teholla.
Irtisanomissuojan heikentämistä Lindström kertoi kuitenkin hallituksen yhä kaavailevan.
Ammattiliitto Pro kertoo suhtautuvansa kielteisesti hallituksen esitykseen irtisanomissuojan heikentämisestä. Lakiesityksen mukaan jatkossa alle 20 työntekijän yrityksissä irtisanomisperusteita heikennettäisiin niin, että työantajalla olisi oikeus irtisanoa työntekijä nykyistä vähäisemmillä perusteilla.
Pro vaatii, että hallitus ei vie esitystään eduskunnan käsiteltäväksi.
Lisää aiheesta
Hallituksen esityksen mukaan jatkossa irtisanomisperusteena pidettäisiin myös nykyistä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai epäasiallista käyttäytymistä. Esityksen mukaan jatkossakin työntekijää tulee varoittaa ennen irtisanomista. Jatkossakaan alle 20 työntekijän yrityksissä sovellettava kevennetty irtisanomisperuste ei koskisi työsopimuslaissa säädettyjä kiellettyjä irtisanomisperusteita.
Pron kanta on, että irtisanomisperusteiden muuttaminen esitetyllä tavalla lisäisi määräyksen tulkinnanvaraisuutta ja mahdollisten irtisanomisriitojen määrää. Hyvää lainsäädäntövalmistelua ei ole jättää määräyksen tulkintaa oikeuskäytännön varaan.
Esityksen positiiviset vaikutukset kyseenalaisia.
Hallituksen esityksen vaikutukset talouteen ja työllisyyteen ovat kyseenalaisia esitykseen kirjattujen arvioiden mukaan. Arvioissa todetaan, että esityksellä voi olla ”jossakin määrin positiivinen vaikutus pienten yritysten työllistämiskynnykseen”, mutta samaan aikaan esityksen mukaan ”taloustieteellisen tutkimuksen perusteella toimet eivät nostaisi työllisyysastetta merkittävissä määrin”.
Esityksen mukaan Suomessa henkilöperustainen irtisanomissuoja on tällä hetkellä eurooppalaisittain keskitasoa, ja kollektiivisen irtisanomisen suoja vuorostaan Euroopan alhaisimpia.
– Esityksessä ei perustella pahemmin sitä, miksi henkilömäärä on rajattu juuri alle 20 henkeä työllistäviin yrityksiin. Mikroyritysten osalta on perusteltua pyrkiä etsimään keinoja madaltaa työllistämiskynnystä, mutta mielivaltainen rajaaminen alle 20 hengen yrityksiin asettaa lähinnä esteitä yritysten kasvulle ja heikentää yritysten houkuttelevuutta työnantajina, Malinen kritisoikin.
Samansuuntaiset käsitykset ovat olleet myös Demokraatin haastattelemalla Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhasella, joka valmisteli esitettyjen uudistusten vaikutuksista työministeriölle raportin. Kauhanen ei löytänyt omassa arviossaan merkkejä, että hallituksen kaavailemilla uudistuksilla olisi mitään selviä työllistämisvaikutuksia.
Myötämääräämisoikeus Suomeen.
Ammattiliitto Pro katsoo, että mahdollisten irtisanomissuojan heikennysten yhteydessä tulee Suomessa ottaa käyttöön työntekijöiden myötämääräämisoikeus.
Myötämääräämisoikeus tarkoittaisi sitä, että riitatilanteissa asiaa tulkitaan työntekijän edun mukaan siihen saakka, kunnes riidan käsittely on saatu tuomioistuimessa päätökseen. Vastaava käytäntö on käytössä Ruotsissa.
– Myötämääräämisoikeus estäisi perusteettomat irtisanomiset, kun työnantajalla olisi intressi pyrkiä ratkaisemaan kiistat ilman asioiden riitauttamista. Myötämääräämisoikeus ei sinällään luo ylimääräisiä esteitä irtisanomisille väärinkäytösten tapahtuessa, vaan se turvaisi heikomman osapuolen asemaa kiistatilanteissa, Malinen kertoo.
Pro antaa hallitukselle lisäksi kiitosta sen eilisestä päätöksestä perua alle 30-vuotiaiden määräaikaisuuksien muutoksista luopumisesta. Järjestö katsoo ilmoituksen olleen tervetullut.
– Kiitosta kuuluu antaa, kun sen paikka on. Hallituksen päätös luopua esityksestä heikentää alle 30-vuotiaiden asemaa työmarkkinoilla määräaikaisuuksien muutosten osalta on oikea päätös, Malinen toteaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.