Politiikka
21.4.2016 07:00 ・ Päivitetty: 21.4.2016 06:56
SAK haluaa suuria uudistuksia – ja tässä sen koukku: “Ei lisää kustannuksia”
SAK haluaa tehdä merkittäviä uudistuksia perhevapaajärjestelmään. Sen perhevapaamallissa ei muun muassa sakoteta työskentelypäiviltä vaan siinä työntekijä voi siirtää päivät käytettäväksi myöhemmin. Etuuksia voisi käyttää pitkän vapaan lisäksi yksittäisinä päivinä, lyhyinä pätkinä, lomittain ja puolitettuina.
SAK korvaisi nykyisen kotihoidon tuen kuuden kuukauden pituisella hoitorahalla, joka on 800 euroa kuukaudessa. Hoitoraha ja 12 kuukauden pituinen vanhempainraha jaettaisiin SAK:n mallissa tasan vanhempien kesken. SAK:n mallissa maksetaan 5 viikkoa raskausrahaa.
Juridiset vanhemmat saisivat vanhempainrahaan henkilökohtaisen kolmen kuukauden kiintiön, jota ei saa luovuttaa toiselle perheenjäsenelle.
SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukorannan mukaan sen perhevapaamalli ei lisää yhteiskunnan eikä myöskään työnantajan kustannuksia tai velvoitteita.
– Uskoaksemme olemme tässä onnistuneet. Käytämme nykyiset rahat fiksummin. Win-win-uudistus, ekonomisti tiivistää.
Kaukorannan mukaan nykyjärjestelmä on rakennettu tilkkutäkkimäisesti. Lisäksi se on paikoin erittäin jäykkä.
– Se ei tue työllisyyttä kuten voisi. Lisäksi se on ongelmallinen sukupuolten tasa-arvon ja perheiden välisen tasa-arvon kannalta.
SAK:n mukaan nykyinen järjestelmä ohjaa äitejä pitkille perhevapaille, mikä heikentää naisten asemaa työmarkkinoilla ja tulevia eläkkeitä. Isät eivät pysty käyttämään kaikkia isyysrahojaan äidin ollessa pitkään perhevapailla.
SAK:n mallissa kaikki perheet saavat saman määrän etuuksia ja mahdollisuuden päättää etuuksien jakamisesta.
– Joustoista hyötyvät etenkin pätkätyöläiset ja itsensä työllistäjät. Myös vakinaisessa työsuhteessa olevat vanhemmat voivat huolehtia ammattitaidostaan käväisemällä työelämässä perhevapaan aikana, Kaukoranta sanoo.
Perhe-etuuksia vaille jäävät tätä nykyä esimerkiksi etävanhemmat ja osa sateenkaariperheiden vanhemmista.
– Perhevapaajärjestelmän tehtävänä ei ole määritellä oikeaa perhettä. Vanhemmat voivat vahvistaa turvaverkkoaan esimerkiksi siirtämällä hoitorahaa isovanhemmalle tai muulle perheenjäsenelle.
Perheitä tuetaan tällä hetkellä vanhaempainrahojen, hoitorahan ja kuntalisien kautta noin 1,4 miljardilla vuodessa.
SAK:n uusi malli on samantapainen kuin Ruotsissa.
– Tämäntyyppinen uudistus voi toimia myös meillä, Kaukoranta sanoo.
Tuleva peruspalvelu- ja perheministeri Annika Saarikko kommentoi mallia SAK:n tilaisuudessa.
– Jo se, että tehdään tällainen uudistusesitys, on arvokasta. Tämä on monilta osin periaatteiltaan oikeisiin asioihin vastaava.
– Perhepoliittinen keskustelu Suomessa kaipaakin ravistelua.
Saarikko ei kuitenkaan lupaa, että nykyhallitus lähtisi toteuttamaan SAK:n kokonaisesitystä.
SAK:n malli julkaistaan yksitysikohtineen sen verkkosivuilla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.