Talous
8.3.2024 09:17 ・ Päivitetty: 8.3.2024 12:28
Saksalaisyhtiö ei luovuta: Heckler & Koch yrittää yhä jarruttaa Suomen rynnäkkökiväärihankintaa
Armeijan suunnittelema rynnäkkökiväärihankinta kotimaiselta Sakolta on yhä juridisessa pattitilanteessa – saksalaisen Heckler & Kochin valitusta käsitellään edelleen markkinaoikeudessa.
Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien yhteishanke uusien rynnäkkökiväärien hankkimisesta takkuilee. Maat sopivat maaliskuussa 2023 puitesopimuksella tilaavansa seuraavan sukupolven rynnäkkökiväärinsä suoraan Riihimäellä toimivalta Sako-Berettalta.
Kilpaileva saksalainen aseteollisuuskonserni Heckler & Koch valitti kesällä 2023 puitesopimuksesta Suomen markkinaoikeuteen. Yhtiön mielestä suorahankinta on Suomen ja EU:n kilpailutussääntöjen vastainen, koska saksalaisvalmistaja ei päässyt lähettämään omia asemallejaan kisaan lainkaan.
MARKKINAOIKEUDESTA kerrottiin Demokraatille, että saksalaisvalitus on yhä käsittelyssä. H&K käy aktiivista kirjeenvaihtoa sekä oikeuden että viranomaisten kanssa päätöksen kumoamiseksi, vaikka yhtiön valituksen menestymismahdollisuuksia pidetään kilpailuoikeuden asiantuntijoiden parissa heikkoina.
EU-mailla on oikeus tehdä poikkeustapauksissa suoratilauksia omalta teollisuudeltaan, jos kyseessä ovat maanpuolustuksen, huoltovarmuuden tai kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeät tarvikkeet.
Puolustusvoimien mukaan Sako on ainoa Pohjoismaissa toimiva kivääritehdas, jonka teollinen kapasiteetti riittää myös kriisioloissa Suomen ja Ruotsin tilaamien asemäärien tuotekehitykseen, valmistukseen, korjauksiin ja huoltoon.
Saksalaisyhtiö ei ole tiettävästi tehnyt vielä vastaavaa valitusta Ruotsin kilpailuviranomaisille. Luultavasti yhtiö koettaa onneaan ensin Suomessa.
Lisää aiheesta
Markkinaoikeus arvioi saavansa tehtyä asiassa ratkaisun muutaman kuukauden sisällä.
SYYNÄ H&K:n sitkeään valitushaluun pidetään alan markkinatilannetta. Metsästys- ja urheiluaseiden kysyntä on hiljentymässä, joten eurooppalaisten asevalmistajien täytyy yrittää repiä yhä enemmän tuottojaan koko ajan kasvavilta mutta tiukasti kilpailluilta sotilasmarkkinoilta.
Eikä H&K halua menettää vanhoja asiakkaitaan. Ruotsin aiemmat AK4-rynnäkkökiväärit ovat yhtiön kehittämiä. Norjan asevoimat valitsi vuonna 2007 H&K:n uuden rynnäkkökiväärimallin omaksi palvelusaseekseen, samoin kuin Ranska vuonna 2016.
Myös suomalainen pieni asevalmistaja Ensio Firearms pyysi viime vuonna puolustusvoimilta oikaisua puitesopimukseen: se olisi halunnut oman rynnäkkökivääriehdokkaansa mukaan valintaprosessiin.
OIKEUSKIISTAT eivät kuitenkaan pysäytä Sakon ja puolustusvoimien yhteisiä suunnitteluprosesseja. Puolustusvoimista kerrottiin Demokraatille, että jalkaväen asejärjestelmän kehitystyö Sakon kanssa on jatkunut edelleen aikataulun mukaisesti saksalaisvalituksesta huolimatta.
Lopullista mallivalintaa puolustusvoimien nykyisten RK62-aseiden korvaajasta ei ole tehty, vaan nyt vertaillaan kenttäkokeissa eri kaliiperien ja erikokoisten rynnäkkökiväärien teknisiä ratkaisuja. Valtio on ostanut Sakolta koko prosessiin testiaseita hieman alle miljoonalla eurolla.
Ruotsi oli jo aiemmin päättänyt, millaisia kiväärimalleja se tarvitsee, joten se pystyi tekemään jo viime vuonna Sakolta 78 miljoonan euron arvoisen tilauksen uusista rynnäkkökivääreistä.
Juttua muokattu kl 14:27, korjattu virheellinen väite siitä että Ruotsin Automatkarbin 5 olisi H&K:n tekemä. Oikea malli on AK4.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.