Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Saksan demarit yrittävät oikaista syöksykierrettä sunnuntain osavaltiovaaleissa, ja joulukuussa puolue siirtyy kahden puheenjohtajan järjestelmään

Kolumnit

Pertti Rönkkö

Kirjoittaja on Saksassa asuva vapaa toimittaja.

Ensimmäinen syyskuuta on saksalaisille jännittävä päivä. Silloin selviää, toteutuuko monien mielestä kauhein mahdollinen ennuste ja AfD kaksin- tai jopa kolminkertaistaa Saksin ja Brandenburgin osavaltiovaaleissa äänimääränsä 2014 pidettyihin vaaleihin verrattuna ja nousee niissä suurimmaksi tai toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Pertti Rönkkö

Syyskuun ensimmäisenä myös tiedetään, ketkä asettuvat tiedossa olevien 17 kandidaatin lisäksi ehdolle Saksan demaripuolueen SPD:n uudeksi puheenjohtajaksi.

Andrea Nahlesin pikaeron jälkeen puoluetta johtaa parhaillaan väliaikaisesti kahden osavaltiopääministerin, Manu Dreyerin ja Manuela Schwesigin sekä kaikissa vaaleissa huono-onnisen hesseniläisen piirijohtajan Thorsten Schäfer-Gümbelin muodostama troikka. SPD:n syvistä ongelmista kielii, että heistä yksikään ei halua asettua ehdolle puheenjohtajaksi.

Vihreitä ja AfD-puoluetta seuraten myös Saksan demarit siirtyvät joulukuussa pidettävässä puoluekokouksessa kahden puheenjohtajan järjestelmään. Demarit haluavat vihreiden tapaan johtoon molempia sukupuolia edustavan parivaljakon.

Suosikkiparina pidetään kertaalleen ehdokkuudesta kieltäytynyttä mutta yllättäen takaisin kisaan ilmoittautunutta valtiovarainministeriä Olaf Scholzia ja suurelle yleisölle tuntematonta brandenburgilaista osavaltiopoliitikkoa Klara Geywitziä.

– En halua seurata katseella SPD:n uppoamista, perusteli Scholz takinkääntöän suositussa Anne Will-talkshow -ohjelmassa ja lisäsi vielä, ettei voisi antaa itselleen koskaan anteeksi, ellei yrittäisi heikentää tällä tavalla populisteja.

Saksassa omistaa 45 rikkainta perhettä yhtä paljon kuin puolet kaikista kansalaisista.

Eräänä keinona vahvistaa puolueväen ja kannattajien uskoa kaikissa viime vaaleissa pahasti sakanneeseen SPD:hen nähdään aloite palauttaa voimaan vuonna 1997 lakkautettu omaisuusvero.

Puolueessa on laskettu, että yhden prosentin omaisuusverolla saadaan valtion kassaan vuodessa yli 10 miljardia euroa. Sillä voitaisiin rahoittaa tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja solidaarisuutta vahvistavia hankkeita, kuten sosiaalista asuntotuotantoa.

Tilastot osoittavat, että kuilu rikkaiden ja normaalipalkkaisten välillä on syvenemässä. Saksassa 45 rikkainta perhettä omistaa yhtä paljon kuin puolet kaikista kansalaisista.

Myös SPD:ssä monia asia riippuu kuitenkin Saksin ja Brandenburgin vaalituloksista. Jos demarien kannatus putoaa Brandenburgissa edellisvaaleihin verrattuna runsaasta 31 prosentista tuoreimman kyselyn lupaamaan 21 prosenttiin ja Saksissa runsaasta 12 prosentista yksinumeroiseksi yhdeksään prosenttiin, niin edessä saattaa olla lähtö Angela Merkelin johtamasta mustapunakoalitiosta. Hallituksen jättämistä vaatii myös osa puheenjohtajaehdokkaista.

Ennusteiden valossa tappioita on sunnuntaina luvassa myös CDU:lle ja vasemmistopuolue Linkelle. Vihreät sen sijaan saattavat tuplata äänimääränsä ja kuuluisi AfD:n kanssa vaalien voittajiin.

Kansalliskonservatiivisen AfD:n rattaisiin yritetään heittää hiekkaa vielä viime hetkillä. Dresdenissä osallistui yli 35 000 ihmistä oikeistopopulismin siis käytännössä AfD:n vastaiseen mielenosoitukseen.

Nuthetalin vaalipiirissä Brandenburgissa demarit käyvät AfD:tä vastaan yhteisellä teemalla ja julisteella CDU:n, vihreiden ja Linken kanssa.

Sunnuntai-iltana nähdään, onko itäsaksalaisten yhteisrintamamuistojen henkiin herättämisestä demareille ja sen kanssa kimpassa oleville puolueille enemmän haittaa kuin hyötyä, yrittäähän AfD lisätä kannatustaan varoittamalla omassa kampanjassaan DDR 2.0:sta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE