Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Sanattomaksi mennyt kirkkoherra lupaa tarvittaessa “kolehdin” tuomitulle toimittajalle

Kirkkoherra Kari Kanala.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon oululaisen kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta. Hän luonnehti valtuutettu Junes Lokkaa yksityisessä Facebook-kirjoituksessaan muun muassa rasistiksi ja natsiksi.

Tuomioistuin totesi, että Vehkoo on käyttänyt Lokasta solvaavia sanoja, joiden esittämisen tarkoitus on ollut Lokan halventaminen.

STT on kertonut, että Vehkoo vetosi oikeudenkäynnissä siihen, että Lokka on esiintynyt itse julkisuudessa rasismin ja natsi-ideologian kannattajana ja aktiivisesti häirinnyt Vehkoota.

Oikeuden mukaan Lokka myötävaikutti rikokseen provosoimalla, mutta Vehkoolla oli aikaa harkita kirjoitustaan.

Lue lisää: Ville Ranta reagoi Johanna Vehkoon saamaan kunnianloukkaustuomioon, myy Junes Lokka -aiheisen pilapiirroksen eniten tarjoavalle: ”Jakakaa, antinatsipellet!”

Oikeuden tuomio on herättänyt paljon keskustelua. Yksi keskusteluun osallistujista on Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala. Kanala sanoo Twitterissä olevansa sanaton käräjäoikeuden päätöksestä. Hän antaa kuvaannollisessa mielessä ymmärtää, että seurakunnassa kerätään tarvittaessa “kolehti” Vehkoon sakkotuomioiden kattamiseksi.

– Olen sanaton käräjäoikeuden päätöksestä; silti yhteisönä emme ole voimattomia. @PaavaliSrk järjestää elo-syyskuussa laajan #sananvapaus – ja #ihmisoikeus’keskustelun Paavalinkirkolla. Keräämme tarvittaessa ’kolehdin’ @vehkoo’n saamiin sakkoihin. #kirkko, Kanala kirjoittaa Twitterissä.

Kanalan kommentti herättää Twitter-ketjussa paljon keskustelua. Hän tarkentaa kirjoittaneensa sanan kolehti lainausmerkeissä eli kyse on näin ollen vain sanallisesta tuenilmauksesta eikä varsinaisesta kolehdin keräämisestä. Sana tarvittaessa viittaa Kanalan mukaan puolestaan siihen, ettei hän usko Vehkoon tuomion jäävän lainvoimaiseksi.

Vehkoo on kertonut aikovansa valittaa kunnianloukkaustuomiostaan hovioikeuteen.

Avaa Kanalan tviitti ja lue koko keskusteluketju sen alta:

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE