Nyheter

Sari Essayah på KD:s valvaka: “Människorna märker att vi är med”

Topi Lappalainen
Sari Essayah på Kristdemokraternas valvaka i Helsingfors.

Som en avslutning på valkvällen gjorde ABL:s redaktör en blixtvisit på Kristdemokraternas valvaka i Alphyddan i Helsingfors. Strax innan jord- och skogsbruksminister, presidentkandidat Sari Essayah, skulle starta hemåt, kommenterade hon valresultatet till ABL.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Essayah var den enda av ministrarna i regeringen Orpo som ställde upp i presidentvalet men hon tror inte att det påverkade resultatet för hennes del. Hon fick 1,5 procent av rösterna och kom på en sjunde plats.

– Kampanjen gick mycket bra och jag är nöjd också med resultatet för att att vi hade sex månaders tid att ta upp Kristdemokraternas politiska linjedragningar och värdefrågor. Gallupsiffrorna var mellan 1 och 2 procent så med tanke på det var resultatet förväntat.

Essayah medger att pengarna spelar roll i presidentval och Kristdemokraternas resurser räcker inte till en lika stor kampanj som större partier har råd med. Taktikröstande är en annan sak som har betydelse.

– Jag tror att i presidentval avgör också det hur människorna tänker kring vilka kandidater som anses ha en chans att ta sig till andra omgången. Jag tror att också några av Kristdemokraternas anhängare ville koncentrera sina röster med tanke på andra omgången.

KD:s gallupsiffror har varit uppe i över fyra procent om man frågar vilket parti man vill rösta på i riksdagsval.

– Det är jag nöjd med. Jag tror att den här kampanjen har hjälpt partiet och påverkat gallupsiffrorna.

Enligt Essayah har presidentkampanjens synlighet i medierna gett partiet reklam och därmed fullföljt sitt syfte.

– Människorna märker att vi är med.

EU-valet är på kommande och Essayah tror att det blir ett mycket spännande val.

– Just jord- och skogsbruksfrågorna borde vara mycket centrala under den kampanjen. Det är många som har sagt att kommissionen måste ändra riktning. Byråkratin för jordbrukare har varit för stor och det har varit svårt att följa EU:s regler. EPP är Kristdemokraternas europeiska parti och också de har sagt att jordbruksfrågorna kommer att vara centrala i den europeiska kampanjen.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE