Politiikka
16.6.2017 09:51 ・ Päivitetty: 16.6.2017 09:51
Sd-kansanedustaja vaatii malttia sote-pilotointiin: ”Uudistuksessa on vielä monta solmua ratkaistavana”
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon pilotointeja ei kannata aloittaa maakunnissa hallituksen mallilla.
Hän sanoo, että perustuslakivaliokunnassa käsittelyssä olevassa uudistuksessa on vielä monta solmua ratkaistavana.
Myös julkisuudessa olleiden tietojen mukaan esitykseen saatetaan joutua tekemään isojakin muutoksia.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ennakoi viime sunnuntaina, että esimerkiksi julkisen palvelutuotannon yhtiöittämismallia joudutaan muuttamaan. Mäkisalo-Ropponen kuitenkin näkee, että sotessa solmukohtia on enemmän, kuin mitä pääministeri esitti.
– Nyt julkisuudessa ilmenneet ongelmat eivät ole uusia. Sosialidemokraatit ja lukuisat asiantuntijat ovat omissa kannanotoissaan todenneet ne lukemattomia kertoja.
– Hallitus on kuitenkin ajanut huonosti valmisteltua malliaan eteenpäin kuin käärmettä pyssyyn.
Tämän kaltaisia riittävän pitkiä pilotointeja on hyvä kokeilla.
Lisää aiheesta
Julkisuudessa esiintyneet soteen liitetyt ongelmat asettavat uuteen valoon myös maakunnissa aloitettavat pilotoinnit. Mäkisalo-Ropposen mukaan maakunnissa kannattaa vielä rauhassa odotella ennen kuin siellä käynnistellään niin sanottuja pilotointeja.
Hän myös kritisoi hallituksen pilotointi-mallia yleisellä tasolla. Hänen mukaan pilotointi tarkoittaa jonkun asian kokeilu- tai testijaksoa.
Hän huomauttaa, että pilotoinnin ideana on, että kokeilun jälkeen tehdään yhteenveto ja päätetään jatkosta sekä mahdollisista korjaavista toimenpiteistä.
Hallitus kuitenkin tarkoittaa pilotoinneilla sitä, että joissakin maakunnissa sote-lainsäädännön vaatimat toimet aloitetaan vain aikaisemmin kuin muualla.
– Todellisille pilotoinneille olisi nyt tarvetta. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa olisi valmiutta jatkaa Siun Soten kehittämistä ja testaamista nykymallilta, ja katsoa rauhassa siitä saadut tulokset.
Pohjois-Karjalan ja Heinäveden kunnan alueen uusi sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistävä kuntayhtymä, Siun sote, aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa. Siun sotea valmisteltiin vuoden 2014 keväästä lähtien kuntien yhteistyönä.
Lähtökohtana olivat asukkaiden ja henkilökunnan parannusideat sekä valtakunnallisen sote-uudistuksen ennakoiminen.
– Tämän kaltaisia riittävän pitkiä pilotointeja on hyvä kokeilla paikallisesti eri puolella Suomea, jotta löydetään parhaat mahdolliset käytännöt, Mäkisalo-Ropponen ehdottaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.