Politiikka

SDP esittää työtulotukea – siivooja voisi saada lähes 80 euroa käteen enemmän kuussa

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Timo Harakka on SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Timo Harakka on SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Timo Harakka on SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava.

SDP esittää pienipalkkaisille tukea, jossa työntekijä saisi verojen maksun sijasta veronpalautusta. Tarkoituksena on kannustaa sosiaalietuuksien varassa olevia ottamaan vastaan myös pätkä- ja keikkatöitä.

Työtulotueksi kutsuttu tuki koskisi osa-aikaisia ja tilapäisiä töitä tekeviä, joiden palkka jää vuodessa alle 15 000 euron. Käytännössä kyse olisi negatiivisesta ansiotuloverosta. Nykyisin kaikkein pienituloisimmat eivät maksa palkastaan veroa, mutta sosiaalivakuutusmaksut nostavat työllistymisen kustannuksia. SDP:n mukaan työtulotuki poistaisi kyseisen kannustinloukun.

– Työtulotuki kohdentaa veronalennukset myös kaikkein pienipalkkaisimmille, jotka saavat suhteessa vähiten vastinetta työttömyys- ja eläkemaksuilleen, sanoo SDP:n kansanedustaja Timo Harakka tiedotteessa.

Niukimmassa mallissa 800 euroa kuussa ansaitseva siivooja tai kaupan kassa saisi käteen noin 30 euroa kuussa enemmän kuin nykyisin. Avokätisemmässä mallissa käteen jäisi samalla palkkatasolla liki 80 euroa enemmän kuussa, ja nettopalkka olisi 11 euroa suurempi kuin bruttopalkka.

Suurempi veronpalautus mahdollistaisi SDP:n mukaan sen, että työssäkäyvät eivät joutuisi turvautumaan toimeentulotukeen. Asumistuki säilyisi ennallaan.

Mallin kustannukset vaihtelevat 50–400 miljoonan euron välillä. Esitys liittyy SDP:n sosiaaliturvan uudistustyöhön ja vero-ohjelmaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 31 Demokraatti
PAM - Taas haetaan palkkatasa-arvoa
SDP - Tulevaisuus tehdään tänään
TSL - Sata vuotta suomalaisten sivistämistä
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

SDP:n 120-vuotisjuhlassa visioitiin tulevaa – Sanna Marin: ”Miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite?”
17.8.2019

Luetuimmat


Uusimmat