Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP esitti täysistunnossa lakkolakien lähettämistä uudelleen perustuslakivaliokunnan tarkasteluun

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kim Berg esitti tänään myöhään illalla lakko-oikeutta rajoittavan lakiesityksen käsittelyssä, että työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö lähetetään vielä perustuslakivaliokuntaan, jotta perustuslakivaliokunta voi ottaa kantaa valiokunnassa muutettujen siirtymäsäännöksien perustuslain mukaisuuteen.

Demokraatti

Demokraatti

Berg on kirjoittanut asiasta viestipalvelu X:ssä.

– Muutettujen siirtymäsäännöksien mukaan uutta lakia sovellettaisiin sen voimaan tullessa jo ennen lain voimaantuloa alkaneeseen poliittiseen työtaisteluun. Asianmukaisesti ilmoitettu laillinen työtaistelu siis voisi muuttua kesken kaiken laittomaksi.

Berg toteaa, että perustuslakivaliokunnan asiassa kuulema työoikeuden professori Seppo Koskinen on nostanut julkisuudessa esiin, että hallituksen esittämät siirtymäsäännökset nykyisessä muodossaan ovat poikkeuksellisia ja perusoikeuksien kannalta ongelmallisia.

– Lakiesityksen keskeisin ongelmallisuus liittyy siihen, että perustuslakivaliokunta ei ole arvioinut siirtymäsäännöksiä sellaisina kuin ne valiokunnan mietinnössä nyt on esitetty koska niitä muutettiin valiokunnan viimeisimmän ministeriöltä saadun vastineen mukaisesti, Berg kirjoittaa.

– Edes valiokunnan kuultavana olleet työoikeuden asiantuntijat eivät ole pystyneet kommentoimaan muuttuneita siirtymäsäännöksiä. Nyt esitettyä siirtymäsäännösten kirjausta perustuslakivaliokuntakaan ei ole käsitellyt eikä siten ole voinut ottaa kantaa sen perustuslaillisuuteen, Berg toteaa.

Täysistunnossa Bergin esitystä kannatti SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.). Asian käsittely keskeytettiin ja se jatkuu huomenna eduskunnassa.

Työrauhalakiin on tehty säädös, joka sallisi lain soveltamisen poliittisiin lakkoihin myös taannehtivasti. Toisin sanoen mahdollisesti jo käynnissä oleva poliittinen lakko voitaisiin keskeyttää lain tultua voimaan. Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen kritisoi tätä Demokraatin haastattelusta viikonloppuna.

– Tällainen säännös tarkoittaa laillisen työtaistelun pakkolopettamista. En ole tietoinen, että pysyvän lain yhteydessä missään olisi näin aikaisemmin menetelty, Koskinen ihmetteli.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE