Politiikka
8.3.2017 12:45 ・ Päivitetty: 8.3.2017 12:51
SDP on valmis tiiviimmän Suomi-Ruotsi-yhteistyön kehittämiseen – “Miksi hallitus ei ole ottanut yhteisten resurssiemme käytön osalta näkemyksellisempää otetta?”
Eduskunta aloitti tänään hallituksen antaman puolustusselonteon käsittelemisen lähetekeskustelulla. Selonteossa linjataan, millä tavalla Suomen puolustusta ylläpidetään ja kehitetään lähivuosina.
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheen piti kansanedustaja Mika Kari.
– Suomen turvallisuus on tänään hyvin hoidettu. Turvallisuuspolitiikkamme ytimessä on aktiivinen ulkopolitiikka, hyvät naapuruussuhteet ja vahva kansainvälinen yhteistyö, Kari aloitti.
– Sosialidemokraatit kannattavat turvallisuuspolitiikkamme kestävää linjaa ja siihen kuuluvaa pysymistä sotilasliittojen ulkopuolella. Suomi ei uhkaa ketään eikä salli aluettaan käytettävän hyökkäyksiin mitään valtiota vastaan.
Kari totesi, että Suomen oma puolustuskyky on tärkeä tekijä myös Pohjolan ja Itämeren vakaudelle.
– Koko maan puolustaminen ja oman puolustuksen uskottavuus edellyttävät yleistä asevelvollisuutta. Olemme tänään tyytyväisiä siitä, että vaatimukset yleisen asevelvollisuuden hylkäämisestä ovat hiljentyneet.
Karin mukaan sosialidemokraatit pitävät hyvänä, että myös Sipilän hallitus jatkaa kansainvälistä puolustusyhteistyötä ja sen kehittämistä.
Lisää aiheesta
– Olisimme toivoneet, että hallitus olisi puolustusselonteossa avannut puolustuksen yhteistyönäkymiä nyt esitettyä pidemmälle erityisesti tilanteessa, jossa EU:n puolustusyhteistyölle on uutta kysyntää, ja Ruotsissa on tiiviiseen yhteistyöhön valmiutta osoittanut hallituslinjaus.
Selonteon yksi selkeä puute on Karin mukaan erittäin suppeaan kirjaukseen jäänyt yhteistyömme sotilaallisesti liittoutumattoman Ruotsi kanssa.
– Pelkän nykytilan toteamisen sijaan, kappale olisi kaivannut yhteistyön syvempää arviointia. SDP on valmis entistä tiiviimmän Suomi-Ruotsi yhteistyön kehittämiseen. Kun maidemme turvallisuuspoliittiset linjaukset tähtäävät Itämeren alueen vakauden vahvistamiseen, voi kysyä miksi hallitus ei ole ottanut yhteisten resurssiemme käytön osalta näkemyksellisempää otetta? hän kysyi.
Puolustuspolitiikka on maraton-laji ja siinä tehtävät valinnat, kuten hankinnat ulottuvat useiden vaalikausien yli.
Uskottavaan puolustuskykyyn kuuluu SDP:n mukaan ilma- ja merivoimien vanhenevan kaluston uusiminen.
Suurhankintojen mittakaava huomioiden hankinnoista on Karin mukaan käytävä perinpohjainen ja analyyttinen keskustelu.
– Hankintojen yksityiskohtaiseen toteuttamiseen voidaan ottaa kantaa vasta tämän keskustelun jälkeen. Sosialidemokraatit korostavat, että uusista hankinnoista päätettäessä on samalla turvattava hyvinvointiyhteiskuntamme peruspalvelujen ja kansalaisille tärkeän sosiaaliturvan rahoitus.
– Puolustuksemme rungon muodostaa jatkossakin maavoimien riittävä suorituskyky. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä edellyttää, että uusia isoja hankintaohjelmia ratkaistaessa maavoimien toimintaedellytysten turvaaminen on yhtäaikaisessa tarkastelussa, Mika Kari sanoi.
SDP korostaa laajan parlamentaarisen yksimielisyyden tärkeyttä turvallisuuspolitiikkamme ratkaisussa.
Puolustuspolitiikka on maraton-laji ja siinä tehtävät valinnat, kuten hankinnat ulottuvat useiden vaalikausien yli, Kari huomautti.
SDP toivoo puolustuspoliittisen selonteon valiokuntakäsittelyyn samaa parlamentaarista yhteistyön henkeä kuin oli ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valiokuntakäsittelyn yhteydessä.
– Yhdessä, tillsamans, teemme mietinnöstä, selontekoakin paremman, edustaja Kari päätti SDP:n ryhmäpuheen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.