Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP teki Sanna Marinin johdolla Paavo Lipposet

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Politiikka

Rane Aunimo

Demokraatin toimituspäällikkö.

Vaali-ilta ei päättynyt SDP:n osalta niin kuin se toivoi ja kampanjoi. Tavoitteena ollut suurimman puolueen paikan uusiminen osoittautui mahdottomaksi sittenkin jo varsin varhaisessa äänten laskemisvaiheessa, vaikka vielä ennakkoäänissä SDP hönki kokoomuksen niskaan.

Rane Aunimo

Demokraatti

Puolueen ääniharavan Sanna Marinin johdolla SDP teki ns. Paavo Lipposet. SDP onnistui harvinaisessa tempussa kasvattaa pääministeripuolueen asemasta kannatustaan ja edustajapaikkojen määrää, mutta voitto karkasi tälläkin kertaa käsistä. Nyt toki selvemmin kuin 2003, jolloin eroa keskustaan jäi vain 6 000 ääntä.

Tapahtui sama kuin monta kertaa aiemminkin 2000-luvulla. Kolmen suurimman puolueen kärki tiivistyi lähelle toisiaan, kuten gallupit ennakoivat, vaikka vaalikauden aikana kukin kolmesta suuresta käväisi usean prosenttiyksikön karkumatkalla.

Suomessa eduskuntavaalit kasaavat suurimpia puolueita yhteen, mutta erityispiirteeksi lukujen valossa näytti nousevan ns. taktinen äänestäminen. Vaikka vaalilähetysten legenda Sami Borg arvioi ennen vaaleja, ettei taktinen äänestäminen ratkaise, se näyttää sinetöineen ainakin vihreiden ja vasemmistoliiton vaalitappiot. Ääniä siirtyi vielä kyselyihinkin verrattuna vasemmistoliitosta ja vihreistä juuri SDP:lle.

ILON aiheitakin totta kai riitti, koska SDP kuitenkin kasvatti kannatustaan. Vuosikausia jatkunut alavire pääkaupungissa Helsingissä päättyi viimein. 20 prosentin kannatuksessa nousua on seitsemisen prosenttiyksikköä. Suomen vääjäämättömän demografisen kehityksen näkökulmastakin tämä oli viimeinen hetki astua uuteen aikakauteen.

SDP:n suosio kasvoi suurista vaalipiireistä myös Pirkanmaalla Marinin huikean suosion siivellä mutta myös Uudellamaalla puolueen suosio riitti lisäpaikkaan.

Mitä vaalisunnuntain jälkeen tapahtuu, on kokonaan toinen kysymys. Kahden suuren oppositiopuolueen yhtäaikainen vaalivoitto tulkitaan Marinin hallituksen linjan torjunnaksi, vaikka muun muassa maahanmuutto-, ympäristö- ja Eurooppa-politiikka erottavat kokoomusta ja perussuomalaisia.

Vaalitulos sinänsä mahdollistaa myös erilaisia kokoomuksen ja SDP:n varaan rakentuvia kokonaisuuksia, mutta muun muassa taloudenpitoa ja työmarkkinoita koskevat kysymykset vaatisivat kompromisseja.

SDP:n ei tarvitse nöyristellä Petteri Orpon kokoomuksen edessä, kun hallitustunnustelut alkavat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE