Politiikka
23.11.2016 16:25 ・ Päivitetty: 23.11.2016 16:25
SDP, vasemmistoliitto ja nyt vihreätkin valmiita soten muuttamiseen, jos hallituksen linja ei muutu – Niinistö: “Kyseessä on vakava varoitus”
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi toissa viikonloppuna Lännen Medialle, että puolue aikoo muuttaa sote-uudistuksen sisältöä laajan valinnanvapauden ja pakkoyhtiöittämisen osalta, jos SDP:stä tulee pääministeripuolue.
– Vasemmistoliitto tavoittelee myöskin sitä, että saamme kaadettua valinnanvapausosan sote-uudistuksesta. Eli kannatan sitä, ja olemme samoilla linjoilla, että mikäli hallitusvastuuseen pääsisimme, niin silloin juuri tätä valinnanvapautta tarkasteltaisiin uudestaan, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi tämän jälkeen niin ikään Lännen Medialle.
Joukkoon on sittemmin liittynyt myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, joka kertoi asiasta ensimmäisenä Keskisuomalaiselle.
Demokraatin kysymykseen, onko Niinistö siis samalla kannalla kuin SDP ja Vasemmistoliitto, hän vastaa “kyllä”.
– Sinällään me olemme sitä mieltä, että demokraattisella maakuntamallilla, joka on tarpeeksi vahva, voitaisiin edetä ja valinnanvapauden suuntaankin voitaisiin edetä. Mutta se tapa, jolla hallitus toteuttaa molempia, johtaisi kustannustehokkuuden heikkenemiseen ja kustannusten lisääntymiseen hoidon laadussa useimpien asiantuntijoiden arvioiden mukaan. Me olemme siitä näiden asiantuntijoiden kanssa samaa mieltä ja sitä me emme voi hyväksyä, Niinistö jatkaa.
– Jos hallitus vastoin kaikkea asiantuntijatietoa ajaa sellaista mallia, jossa tosiasiassa maakuntahallinto ei saa edellytyksiä varmistaa eheitä palveluketjuja, hyvää hoidonlaatua kaikille ja jos kustannukset karkaavat yksityisiä terveysfirmoja suosivan pakkoyhtiöittämisen takia, niin on selvää, että ne ylilyönnit on pakko jälkikäteen purkaa, eli se on sitten seuraavan hallituksen tehtävä, Niinistö toteaa.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ilmoittanut, ettei kokoomus voisi olla hallituksessa, joka repisi nykyhallituksen tekemän sote-uudistuksen.
Lisää aiheesta
Menossa “täysin hallitsematon markkinallistaminen”.
Niinistön mukaan kyseessä on vakava varoitus hallitukselle.
– Jos he haluavat tehdä kestävän sote-uudistuksen, heidän kannattaisi nyt viimeistään kuunnella opposition huolia vakavasti.
Tänään kuultiin isosta fuusiosta terveysbisneksessä, kun Suomen Terveystalo ja Diacor lyövät hynttyyt yhteen.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi tietoa tuoreeltaan Demokraatille. Hänen mukaansa yritysten tarkoitus on varautua siihen, että ne saavat laajan osan markkinoista hallituksen sote-mallissa.
– Tämä on sitä kehitystä, josta olemme (SDP) varoittaneet. Hallituksen mallissa ihmisten verorahat, jotka on tarkoitettu lääkäriin pääsyyn ja hoivaan, näyttävät menevän yritysten voittoihin, Rinne sanoi.
Ville Niinistönkin mukaan nyt varaudutaan selkeästi tilanteeseen, jossa terveysyrityksillä on mahdollisuus kaapata hyvin iso osa markkinoista.
Kyse ei ole sen vastustamisesta sinänsä, ettei terveyspalveluissa voisi olla yksityisiä palveluntuottajia tai etteivätkö yritykset voisi tehdä voittoa omistajilleen.
– Mutta julkisen vallan tehtävä on varmistaa se, että terveydenhuolto on laadukasta ja yhdenvertaista kaikille sekä kustannustehokasta. Kyllä tämä näyttää siltä, että hallitus on viemässä läpi täysin hallitsematonta markkinallistamista, joka ei ole yleinen etu, Niinistö sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.