Politiikka
22.2.2017 13:50 ・ Päivitetty: 22.2.2017 14:53
SDP:n eduskuntaryhmä esittää ministeri Bernerille epäluottamusta Finavia-jupakan vuoksi
SDP:n eduskuntaryhmä esittää liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) epäluottamusta. Eduskuntaryhmän yksimielisestä päätöksestä kertoi kertoi monipolvisen Finavia-mietintöä koskevan keskustelun loppupuolella kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kannatti ehdotusta.
Keskustelu Finavian johdannaissotkujen jälkiselvittelyistä kiertyi syksyn 2015 tapahtumien ja tilintarkastusyhtiö Deloitten kanteiden ympärille. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne huomautti, että syksyyn saakka myös ministeri Berner oli kanteiden nostamisen kannalla.
– Syksyllä tapahtui jotakin ja ministeri päätyi toisenlaiseen tapaan ratkaista asia. Se on johtanut siihen, että on toimittu Finavian hallituksen selän takana ilman, että hallitus on ollut tietoinen käydyistä sovintoneuvotteluista. Syntyi sopimus, joka estää sen, että Deloitten vastuita voi selvittää. Tämä on todellinen riidan ydin ja tämä pitää selvittää. Kysymys on vakavista menettelytapavirheistä, Rinne sanoi.
Valtion on oltava esimerkillinen ja sitä esimerkillisyyttä olen vaatinut. Sen vuoksi seison tänään täällä.
Berner totesi vastauksessaan kantavansa suurta vastuuta siitä, että hän on toiminut Finavian osalta omistajaohjauksessa oikein veronmaksajia kohtaan. Bernerin mukaan Finavian hallitus ei ollut selvittänyt juridisia syy-yhteyksiä riittävällä tavalla, että kanteet olisi voitu nostaa. Oikeudelliset selvitykset oli siis jätetty Deloitten osalta tekemättä.
– Ne selvisivät tammikuussa 2016, hän totesi.
Vuosien 2009-2010 johdannaissotkuihin liittyvän tilintarkastuksen kanneoikeus vanheni ennen selvitysten valmistumista vuoden 2015 lopussa. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan Deloitte-kanteen käsittely oikeudessa olisi ollut kansalaisten luottamuksen kannalta hyvä asia siitäkin huolimatta, että oikeudenkäynti olisi luultavasti ollut valtiolle kallis.
Bernerin mukaan Finavian hallitus ei ollut tehnyt riittävän huolellista työtä.
– Minusta valtion omistaman yhtiön tulee toimia poikkeuksellisen huolellisesti, kun se lähtee nostamaan kanteita eri osapuolia kohtaan. Etenkin, kun se lähtee peräämään yksityishenkilöiden vastuita. Valtion on oltava esimerkillinen ja sitä esimerkillisyyttä olen vaatinut. Sen vuoksi seison tänään täällä, Berner sanoi.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi keskustelussa, että hänellä on Berneriin sataprosenttinen luottamus. Sipilä myös kertoi tutustuneensa tapahtumien kulkuun huolellisesti.
– Tästä kysymyksestä on tehty politiikkaa. Ministeri Berner on tarttunut asiaan määrätietoisesti ja se asia saadaan nyt viimeinkin käsiteltyä ja pois päiväjärjestyksestä, Sipilä sanoi.
Finavian spekulatiiviset johdannaiset aiheuttivat yhtiölle kaikkiaan 34 miljoonan euron tappiot.
Bernerin asemasta äänestetään eduskunnassa perjantaina.
(Täydennetty klo 16.50 kanneoikeuden vanhenemisen ja tarkastusvaliokunnan kannan osalta.)
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.