Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n Filatov nollatuntisopimuksista: ”Ei voi olla työsuhteen muotoa, jota lainsäädäntö ei tunne”

Vapaaehtoisten aktiivien liikkeelle laittama kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämiseksi on tulossa syksyllä eduskunnan käsittelyyn. SDP:kin on herätellyt keskustelua nollatuntisopimuksista ja ollut vaatimassa reiluja pelisääntöjä työelämään.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) muistuttaa, että Suomen lainsäädäntö ei tällä hetkellä edes tunne nollatuntisopimuksia.

Hänen mielestään kansalaisaloitteella ja sosialidemokraateilla on yhteinen tavoite:

– Oleellista on se, että saadaan turvallisuutta, ennakoitavuutta ja työelämän peruspelisäännöt koskemaan kaikkea työtä. Ei voi olla työsuhteen muotoa, jota ei olla lainsäädännössä ja niin epäselvää tilannetta työelämässä, jota nollasopimukset aiheuttavat, hän tarkentaa.

Nollatuntisopimusten määrä on ollut Suomessa voimakkaassa kasvussa. Niitä on tällä hetkellä noin 83 000.

Filatov huomauttaa, että jos työntekijän viikkotyötunneiksi on määritelty 0–40 tuntia, työnantaja voi halutessaan kiertää kaikkia työelämän normaaleja pelisääntöjä, kuten irtisanomissuojaa, sairauslomaa, vanhempainvapaita.

Jopa irtisanoutuminen työsuhteesta, jossa työtunteja on nolla, voidaan tulkita irtautumiseksi normaalista työsuhteesta pitkine karenssijaksoineen.

Lisää aiheesta

– Kun ihminen sairastuu, hyvä työnantaja maksaa sairausajan palkan, jos on huono työnantaja, hän kirjoittaa työvuorolistaan nolla tuntia. Jos työaika vaihtuu  paljon, ihmisen on mahdotonta suunnitella elämäänsä, Filatov kuvaa nollatuntisopimuslaisen arkea.

On myös paljon nollatuntisopimuksia, joissa työaika on kuitenkin käytännössä vakiintunut.

– Miksei näitä voisi vakinaistaa vaikka pienelläkin tuntihaarukalla?, Filatov kysyy.

– Nollatuntisopimuksiin liittyy paljon hyvin epäterveitä piirteitä, jotka realisoituvat ihmisten elämässä ja tuovat kestämättömiä tilanteita, Filatov toteaa.

Ei työvuoroistan tekijän mielivallalle.

Filatovin mukaan vakiintuneen työajan käsite pitää selkeyttää eli se, milloin työaikaa voidaan pitää vakiintuneena. Filatovin mielestä tähän riittää jo muutaman kuukauden työ tietyllä tuntivaihtelulla. Asiaan on saatava selkeät pelisäännöt. Yhtä lailla työttömyysturvaan liittyvät asiat pitää saada kuntoon ja työntekijän ja työnantajan vastuukysymykset tasapainoon.

– Se että se työaika muuttuu yhtäkkiä pitäisi perustella ja silloin työntekijällä on oltava asiasta ennakkotieto. SDP:n lähtökohta on se, että puututaan ongelmiin ja haetaan sellaisia tasoittumisjaksoja, jolloin jollakin viikolla työaika voi olla hyvin pieni ja jollakin enemmän. Tämän pitää lähteä työn tarpeesta eikä asia voi olla työvuorolistan tekijän mielivaltaa.

Eduskunnan Kansalaisinfossa järjestetään torstaina kello 18 Eroon nollatuntisopimuksista – Uusi-Seelanti näyttää suuntaa -seminaari. Uusi-Seelanti kielsi ensimmäisenä nollatuntisopimukset keväällä 2016. Tilaisuuteen saapuu apulaispääsihteeri Tom Buckley ammattiliitto Unitesta.

Sosialidemokraattien eduskuntaryhmän järjestämän tilaisuuden avaa Tarja Filatov.

Tilaisuutta ennen Suomessa kansalaisaloitteen nollatuntisopimusten kieltämisestä tehnyt Operaatio Vakiduuni järjestää mielenilmauksen eduskunnan edessä kello 17 alkaen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE