Politiikka
21.3.2018 09:57 ・ Päivitetty: 21.3.2018 09:58
SDP:n Harakka kommentoi Wahlroosin tapausta: ”Työssä käyvillä ei tällaista mahdollisuutta ole ja he maksavat veronsa kiltisti perinnöistään ja palkastaan”
Helsingin Sanomat uutisoi tänään, kuinka Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on siirtänyt viime vuosina perillisilleen Sammon osakkeita yhteensä 154 miljoonan euron arvosta.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan näistä siirroista ei ole tarvinnut maksaa veroja Suomessa tai Ruotsissa, johon Wahlroos muutti vuonna 2013.
SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka huomauttaa, että 154 miljoonan euron lahjoista olisi pitänyt maksaa veroa noin 25 miljoonaa euroa, mutta varakkaat voivat välttää verot muuttamalla kirjansa ulkomaille.
”Työssä käyvillä ei tällaista mahdollisuutta ole ja he maksavat veronsa kiltisti perinnöistään ja palkastaan. Tämä lisää eriarvoisuutta”; Harakka suomii tiedotteessaan.
Esimerkiksi Wahlroosien tapauksessa osa lahjasta olisi todennäköisesti verotettu Suomessa.
Hän jatkaa sanomalla, kuinka Verohallinto on nostanut esiin, että ongelma ei koske vain yksittäisiä henkilöitä. SDP:llä on myös ratkaisu, jolla verojen välttely saadaan kuriin.
”Olemme esittäneet arvonnousuveroa. Se tarkoittaa, että Suomi verottaa muuton jälkeen annettuja lahjoja ja myyntejä siltä osin, kun arvonnousu on tapahtunut Suomessa asuessa. Esimerkiksi Wahlroosien tapauksessa osa lahjasta olisi todennäköisesti verotettu Suomessa.”
Arvonnousuvero (exit tax) on Harakan mukaan jo käytössä monissa maissa, esimerkiksi Norjassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Se voidaan toteuttaa kansainvälisten sopimusten puitteissa. Keskeinen periaate on, että tulo verotetaan siellä, missä se on syntynyt.
”Nykytilanteessa Suomi tarjoaa miljoonien verokannusteen muuttaa pois Suomesta. Olisi hyvä, jos pidämme kiinni myös osaavista yritysjohtajista ja menestyvistä sijoittajista.”
Se tarkoittaa, ettei varakkaimmille tule antaa mahdollisuuksia välttää veroa.
Harakan mukaan verotuksen asiantuntijat pitävät yleisesti perintö- ja lahjaveroa yhtenä markkinatalouden parhaista veroista. Harakka näkee siinä muitakin hyviä puolia.
”Tutkimukset osoittavat, että perintö- ja lahjavero kohdentuu eniten kaikkein varakkaimpiin, joten se kaventaa eriarvoisuutta. Kaikki alle 20 000 euron perinnöt ovat verovapaita ja korkeinta veroa maksetaan vasta miljoonan euron perinnöistä.”
Harakka korostaa, että perintö- ja lahjaveron tulisi kuitenkin kohdella ihmisiä tasapuolisemmin.
”Se tarkoittaa, ettei varakkaimmille tule antaa mahdollisuuksia välttää veroa. Tämä antaa samalla mahdollisuuden keventää esimerkiksi palkansaajien verotusta.”
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.