Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

SDP:n helsinkiläiset puoluevaltuutetut: Eduskuntaryhmän on pysäytettävä perustuslain vastainen käännytyslaki

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Rajavartija suljetulla Vaalimaan rajanylityspisteellä 15. joulukuuta 2023.

Eduskunnassa on käsittelyssä hallituksen esitys laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Perustuslakivaliokunnan kuulemat valtiosääntöoikeuden asiantuntijat ovat todenneet, että laki on ristiriidassa perustuslain, EU-oikeuden ja kansainvälisten Suomea sitovien sopimusten näkökulmasta, eikä sitä pitäisi säätää. Perustuslakivaliokunta on kuitenkin siunannut lain antamisen poikkeuksellisesti kiireellisenä, jolloin se vaatii eduskunnassa 5/6 enemmistön.

Useita kirjoittajia

Me helsinkiläiset puoluevaltuuston jäsenet pidämme niin sosialidemokraattisten arvojen kuin kansainvälisten ihmisoikeuksien vastaisena tilannetta, jossa SDP:n eduskuntaryhmän jäsenet tukisivat tätä lakia. SDP on kautta historiansa ollut oikeusvaltion puolella. Joustaminen kansainvälisistä sopimuksista käännytyslain hyväksymiseksi antaa päinvastaisen viestin.

Perustuslakivaliokunnan eriävässä mielipiteessä tuodaan vahvasti esiin, että:

“lakiehdotus on ilmeisessä ristiriidassa ehdottoman palautuskiellon, oikeuden elämään, kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun kiellon, joukkokarkotusten kiellon, oikeusturvan ja oikeuden tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin sekä turvapaikkaoikeuden kanssa, sellaisina kuin ne on suojattu muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimuksessa, pakolaisten oikeusasemaa koskevassa sopimuksessa, kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevassa sopimuksessa, YK:n kidutuksen vastaisessa sopimuksessa ja Euroopan unionin perusoikeuskirjassa sekä näitä koskevassa tulkintakäytännössä.”

Emme ymmärrä, kuinka SDP:n kansanedustajat voisivat tukea kansainvälisten ihmisoikeussopimusten sekä EU-oikeuden vastaista lakia. Lain hyväksyminen avaa ovet myös tuleville, vielä tuntemattomille poikkeuksille, jotka saattavat joku päivä osua meihin itseemme. Vaadimme, että lopullisessa äänestyksessä SDP ei hyväksy käännytyslakia ja sen sijaan vaatii hallitukselta vaihtoehtoa, joka kunnioittaa sekä perustuslakia että kansainvälisiä ihmisoikeuksia.

Puoluevaltuuston varsinaiset jäsenet Arzu Caydam-Lehtonen, Jenni Hjelt, Tiia Häyry, Juha Jaatinen, Eero Kiuru, Juhani Nokela ja varajäsenet Joanna Ahola, Sami Kuusela, Helena Ylisipola, Kimmo Sarje, Peppi Tervo-Hiltula

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE