Politiikka
26.1.2017 08:14 ・ Päivitetty: 26.1.2017 08:56
SDP:n Huovinen esitteli satavuotisen Suomen saavutuksia: “Pieni kansakunta tarvitsee jokaista kansalaistaan
SDP:n kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) esitteli keskiviikkona Suomen satavuotisen historian saavutuksia Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa.
Huovisen mukaan suomalaisilta kysytään usein, miten köyhästä, sodan runtelemasta ja Euroopan reunalla sijaitsevasta pienestä maasta on voinut tulla yksi tasa-arvon, koulutuksen ja hyvinvoinnin mallimaa.
— Tie ei ole ollut helppo eikä se olisi ollut lainkaan mahdollinen, ellei olisi viisaasti nähty, että pieni kansakunta tarvitsee jokaista kansalaistaan. Meillä ei ole ollut eikä ole varaa jättää ketään syrjään sukupuolen, sosiaalisen taustan tai poliittisten mielipiteiden takia. Maksuton ja laadukas koulutus kaikille on ollut tässä aivan keskeisessä roolissa, Huovinen kertoo todenneensa.
Keskustelun pohjana oli islantilaisen kansanedustajan Ögmundur Jónassonin raportti ”Reinforcing social dialogue as an instrument for stability and decreasing social and economic inequalities”. Raportissa todetaan eriarvoistumisen uhkaavan demokratiaa ja taloudellista vakautta ja suositellaan avoimia kolmikantaneuvotteluja.
— Pohjoismaissa on perinteisesti ollut korkea järjestäytymisaste ja työmarkkinajärjestöt ovat olleet keskeisessä roolissa monissa yhteiskunnallisissa uudistuksissa. Tätä perinteistä ja tuloksekasta sopimisen mallia on valitettavasti viime vuosina haastettu myös pohjoismaissa.
Huovinen muistutti, että tasainen tulonjako kansallisvaltioiden sisällä, Euroopassa ja myös maailmanlaajuisesti on lopulta kaikkien etu. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n alustavien tutkimustulosten mukaan alhainen järjestäytymisaste vaikeuttaa tasaisemman ja oikeudenmukaisemman tulonjaon saavuttamista.
— Ilman turvallisuutta, työtä, toimeentuloa ja toivoa ihmisen on vaikea nähdä omaa ja perheensä tulevaisuutta myönteisesti. Siksi pitää huolehtia kaikkien mahdollisuudesta olla rakentamassa omalla panoksellaan omaa, mutta myös oman maansa ja maanosansa tulevaisuutta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.