Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP:n Ihalainen: Kiertotalous voi tuoda 75 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä

Jari Soini

SDP:n kansanedustaja, entinen työministeri Lauri Ihalainen ottaa vahvasti kantaa kiertotalouden puolesta.

Rane Aunimo

Ihlainen näkee kiertotalouden merkityksen kasvavan yhä enemmän tulevaisuudessa. Hän sanoo, että Suomen kannalta tällä on merkitystä muun muassa BKT:n nousun ja viennin kasvun suhteen. Arvioiden mukaan kiertotalous voi kasvattaa BKT:ta jopa 2,5 miljardilla eurolla.

— Kiertotalouden hyödyntäminen voi parhaimmillaan tuoda lisäksi 75 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä. Kiertotaloutta tulee edistää laajalla yhteistyöllä, ministeriöiden, yritysten, kuntien, kotitalouksien ja kansalaisyhteiskunnan kanssa. Mahdollisuudet ulottuvat niin teollisuuden raaka-aineiden tehokkaampaan hyödyntämiseen kuin arjen valintoihin, kuten ruokahävikin pienentämiseen.

Ihalainen puhui Sitran Kansallisen kiertotalouden toimintaohjelman julkistustilaisuudessa.

— Tarvitaan kunnianhimoinen visio kiertotalouden paremmasta hyödyntämisestä ja tiekartta konkreettisista toimenpiteistä. Sitran johdolla ja laajalla valmistelupohjalla tuotettu kiertotalouden tiekartta on hyvä pohja jatkotyölle. Kierto- ja jakamistalouden edistäminen tulee nostaa yhdeksi hallituksen kärkihankkeeksi.

Ihalaisen mukaan tavoitteiden tulisi olla läpilyövänä ja poikkileikkaavana asiana talous- ja elinkeinopoliittisissa linjauksissa. Lainsäädäntöä valmisteltaessa tulisi tehdä kierto- ja jakamistalouden vaikutusarviot. Valtion, kuntien ja yritysten investointipäätöksissä tulisi arvioida kierto- ja jakamistalouden mahdollisuudet osana investointisuunnitelmia. Yritysten strategioissa kehittämislinjauksien osana olisi kiertotalouden mahdollisuudet yrityksen toiminnassa ja tavoitteissa.

— Myös kolmannen sektorin toimijoilla ja kansalaisyhteiskuntatoimijoilla tulisi olla omia tavoitteita ja rooleja kiertotalouden edistämisessä. Nuorison arvot ja asenteet ovat muuttuneet, missä omistajuus ei ole sidottu materiaaliin vaan aikaan. Korostetaan palveluja, vapaa-aikaa sekä työn ja muun elämän tasapainoa. Yksilöllisyys korostuu yhteisöllisyyden sisällä. Tällainen ilmapiirin muutos on omiaan toimimaan hyvänä jalustana kiertotalouden innovaatioille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE