Politiikka
27.2.2025 16:35 ・ Päivitetty: 27.2.2025 16:35
SDP:n Kari: Hallituksen arvioitava, onko puolustusselontekoa täydennettävä
Eduskunta käy keskustelua hallituksen puolustusselonteosta. SDP:n ryhmäpuheenvuoron asiasta käytti kansanedustaja Mika Kari.
Kari arvioi, että aika, jota elämme, on turvallisuuspoliittisesti epävakaampi kuin kertaakaan kahdeksaankymmeneen vuoteen.
– Puolustusselonteko on nyt enemmän kuin ajankohtainen ja pyrkii katsomaan pitkälle tulevaisuuteen. Viime viikkojen tapahtumat korostavat sen tärkeyttä, että tarkastelemme yhdessä oman puolustuksemme tarpeita riippumatta suurvaltapolitiikan voimasuhteiden muutoksista tai Yhdysvaltain sitoutumisesta Eurooppaan.
– Hallituksen tulee arvioida, tuleeko valtioneuvoston selontekoa vallitsevan tilanteen valossa täydentää. Toinen vaihtoehto on, että eduskunta antaa vastauksessaan selontekoon tarpeellisen päivityksen turvallisuusympäristöstämme, joka on voimakkaassa muutoksessa Yhdysvaltain politiikan täyskäännöksen johdosta, Kari totesi.
KARI sanoi, että on rakennettava vahvaa Nato-roolia ja tiivistettävä yhteistyötä niin kahden- kuin monenvälisesti Pohjoismaiden ja Itämeren maiden ja eurooppalaisten Nato-kumppaneiden kesken.
– Samalla Suomen tulee erityisesti pystyä ylläpitämään ja kehittämään suoraa yhteyttämme sotilaallisesti merkittävimmän liittolaisemme, Yhdysvaltojen kanssa.
Karin mukaan Suomessa ei ole syntynyt samanlaista puolustuksellista korjausvelkaa kuin monissa muissa Nato-maissa. Olemme huolehtineet kansallisesta puolustuksestamme myös silloin, kun sodan uhka oli kauempana.
– Silti meilläkin puolustusbudjettiin kohdistuu tulevina vuosina korotuspaineita muun muassa Nato-jäsenyyden tarpeisiin, Puolustusvoimien henkilöstön lisäämiseen, maavoimien suorituskykyjen sekä asevelvollisuuden kehittämiseen ja terveisiin kasarmeihin.
– On odotettavissa, että Naton puolustusbudjettitavoite tulee nousemaan nykyisestä. Tähän meidän tulee yhdessä varautua.
KARI painotti, että puolustusmenojen korotuspaineet ovat julkiselle taloudelle valtava haaste, johon tulee parlamentaarisesti etsiä ratkaisut.
”Huonosti rakennettu rauha on uuden sodan siemen.”
– Suomi on sitoutunut toteuttamaan Natossa yhteisesti sovitut tavoitteet. Samalla tulee voida edellyttää, että myös muut eurooppalaiset liittolaiset pääsevät näihin tavoitteisiin.
Kari sanoi, että Suomen turvallisuutta takaa myös jäsenyys EU:ssa.
– SDP korostaa selonteon huomiota siitä, että EU:lla on tärkeä rooli eurooppalaisen turvallisuus- ja puolustusyhteistyön mahdollistajana ja laajan turvallisuuden tuottajana.
– Euroopan tulee kantaa vahvemmin huolta omasta tulevaisuudestaan, turvallisuudestaan ja puolustuksestaan – EU-maiden on vihdoin herättävä tähän todellisuuteen. EU:n yhteistä puolustusteollisuutta on saatava ripeästi vahvistettua. Näistä haasteista unionin tulee viimein löytää yhteisymmärrys ja pystyä vastaamaan niihin nopeasti.
KARI muistutti, että on kulunut kolme vuotta siitä, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssotansa Ukrainassa.
– Suomen ja EU:n viesti on yhä edelleen selvä: olemme sitoutuneet jatkamaan Ukrainan taloudellista, poliittista ja sotilaallista tukemista niin pitkään kuin on tarpeen. Ukrainan asia on meidän.
– Kaikki sodat päättyvät joskus. Ukrainan sodan jälkeen Euroopan turvallisuusympäristö säilyy pitkään epävakaana. Rauhan tavoittelu on aina tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on, että se rakentuu kestävälle pohjalle. Huonosti rakennettu rauha on uuden sodan siemen. Kestävää ja oikeudenmukaista rauhaa ei voi syntyä ilman Ukrainaa ja Eurooppaa.
Kari sanoi puheensa päätteeksi SDP:n haluavan muistuttaa myös eduskunnan tiedonsaantioikeuden merkityksestä.
– Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on jo pitkään tehty Suomessa yhteistyössä yli hallitus-oppositiorajojen. Pidetään parlamentaarisesta katteesta huolta myös jatkossa, Kari lausui.
– Vaikka kovan turvallisuuden merkitys yhteiskunnassa korostuu, on samalla kuitenkin tärkeää muistaa keskinäisen luottamuksemme ja jokaisen mukana pitämisen merkitys arjen ja yhteiskunnan turvallisuudelle. Jokaisen tulee kokea maansa puolustamisen arvoiseksi. Sisäisesti yhtenäinen valtio on vahva myös ulkoisesti, hän jatkoi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.