Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n Lindtman: Oletteko valmis purkamaan kohtalonyhteyden? – Ministeri Rehula: ”Ei tule mitään holtitonta muutosta”

Antti Lindtman eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

Eduskunta keskusteli keskiviikkona kovasaisesti hallituksen sote-uudistuksen ytimessä olevasta valinnanvapauslainsäädännöstä. Esitys pakottaisi läpimennessään julkisen palvelun sote-tuottajat yhtiöittämään toimintansa ja kilpailemaan samalla viivalla yksityisten palveluntuottajien kanssa.

Valitsijan paikalle kuluttajavetoiseksi suunnitelussa mallissa on laitettu sosiaali- ja terveyspalveluja käyttävä kansalainen.

Salissa vallitsi yksimielisyys siitä, että nykyinen perusterveydenhuolto ei Suomessa toimi ja asialle on tehtävä jotakin. Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki muistutti, että asiasta oli konsensus jo edellisellä hallituskaudella, mutta sote kaatui tuolloin hallituspuolueiden riitelyyn. Tällä kertaa soten kärkeen on nostettu valinnanvapausmalli, jota viime kaudella kannatti vain kokoomus.

Veroparatiisiyrityksille annetaan mahdollisuus rahastaa meidän terveydellämme.

– Nyt muiden puolueiden yli on kävelty. Veroparatiisiyrityksille annetaan mahdollisuus rahastaa meidän terveydellämme ja meidän palveluillamme, Arhinmäki sanoi ja syytti asiasta erityisesti hallitusyhteistyöhön suostuneita perussuomalaisia.

Nopealla aikataululla kokoonkirjoitettu valinnavapauslaki herätti oppositiossa odotetusti voimakasta vastustusta. SDP:n Maarit Feldt-Ranta sanoi omassa puheenvuorossaan, etteivät esityksen ongelmat mahdu yhteen puheenvuoroon. Feldt-Rannan mukaan mallista on ollut huolissaan 600 lausunnonantajaa.

– Tätä koetta ei ole toteutettu missään päin maailmaa. Ei missään, hän jatkoi.

Salikeskustelussa lakiesitystä arvosteltiin muun muassa alkuperäisten soten tavoitteiden vesittämisestä. Kustannusten todettiin nousevan, palveluketjujen pirstoutuvan ja verorahojen siirtyvän maakuntien kautta yksityisille terveysjäteille, jotka eivät maksa verojaan Suomeen. Myös sote-keskusten verkoston uskottiin harvenevan nykyiseen terveyskeskusten määrään nähden.

Isoja ongelmia ei ole ratkaistu.

SDP:n Antti Lindtman kysyi ministeri Juha Rehulalta (kesk) useaan kertaan, onko hallitus valmis muuttamaan esitystään, jos asiantuntijat jatkavat sen arvostelua myös eduskunnassa.

Lindtman muistutti professori Heikki Hiilamon todenneen, että hallitus on ottanut esitykseen tekemillään pienillä korjauksilla kantaa kritiikkiin, mutta isoja ongelmia ei ole ratkaistu. Hän kertasi myös eläkkeellä olevan valtiosihteeri Raimo Sailaksen sanoneen, että lakiesityksen säästöt perustuvat höttöön.

– Jos asiantuntijat edelleen eduskuntakäsittelyssä antavat kritiikkiä, oletteko valmiita purkamaan kohtalonyhteyden sote-uudistuksen ja pakkoyhtiöittämisen välillä, Lindtman kysyi.

Rehula ei ollut klo 16 mennessä vastannut kysymykseen.

SDP:n Tuula Haatainen muistutti, että sosiaali- ja terveyspalvelut voi vielä markkinoille vain kerran. Sen jälkeen ne ovat EU:n kilpailulain piirissä ja palveluiden kansallistaminen vaatisi EU-tuomioistuimen päätöksen.

Haataisen mukaan myös veronkierron ehkäisyyn tehdyt muutokset ovat hallituksen esityksessä edelleen kosmeettisia.

Tämä on iso päivä, ei tule mitään holtitonta muutosta.

Jukka Gustafsson (sd.) kertoi tunteneensa hyvin harvoin poliittisen uransa aikana yhtä suurta epävarmuutta kuin nyt valinnanvapauslain kohdalla. Gustafsson nosti esiin myös sen, että lain epäilijöitä on myös kokoomuksessa ja keskustassa.

Maria Guzeninan (sd.) mukaan sote-selvitysmies, professori Mats Brommels on esittänyt, että valinnanvapaus voi nostaa asiakasmaksuja ja laskea palvelutasoa samalla kun terveysvakuutukset yleistyvät.

– Vakuutuksella ostetaan täyden palvelun paketti ja ne, joilla ei ole rahaa, eivät palvelua saa, Guzenina sanoi.

Hallituspuolueiden piiristä esitystä kiiteltiin ja samalla muistutettiin sen valmistumisen merkittävyydestä.

– Tämä on iso päivä, ei tule mitään holtitonta muutosta, ministeri Rehula sanoi.

Hän muistutti, että Suomessa on jatkossakin terveydenhuoltolaki ja sosiaalihuoltolaki. Asiakasmaksuista säädetään erikseen lailla, jonka valmistelu on vielä kesken.

– Siitä huolehditaan, että vähävaraiset saavat jatkossakin sote-palvelut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE