Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n puoluesihteeri Kansanvallan puolesta -seminaarissa: “Demokratiaa on huollettava seuraavakin vuosisata”

Kansanvallan puolesta -seminaari järjestettiin lauantaina Helsingin Paasitornissa. Tilaisuuden avauspuheenvuoron piti SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm, joka muisteli puolueen historiaa, ja miten Suomi onnistui säilyttämään demokratiansa.

Demokraatti

Demokraatti

Rönnholm lainasi Väinö Tannerin sanoja, kun tämä avasi Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kokouksen maaliskuussa 1919 pidettyjen eduskuntavaalien jälkeen.

– Koskaan ei ole työväenliikkeen keskuudessa tervehditty sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kokoontumista niin suurella tyydytyksellä kuin nyt.

Tannerin puhe onkin merkittävä, sillä vain vuosi sitä ennen Suomi oli ajautunut veriseen sisällissotaan, jossa vastakkain taistelivat punaiset ja valkoiset. Sodan jälkeen ensimmäisissä vaaleissa SDP onnistui saamaan 80 paikkaa, vaikka suuri osa puolueen kannattajista virui vankileireillä tai oli ilman kansalaisluottamusta.

Rönnholm kertoi myös professori emeritus Seppo Hentilän kirjoittavan teoksessaan Pitkät varjot, että sisällissodassa jälkiselvittelyineen kuoli noin 37 000 ihmistä. Kuolleiden määrä ylitti talvisodan sotilas- ja siviiliuhrien määrän kymmenellä tuhannella.

– Jälkikäteen osa punakaartilaisista kääntyi kommunisteiksi ja siis aseellisen kumouksen kannattajaksi ja jatkajiksi. He halusivat kostoa, Rönnholm totesi.

Hän kertoi omasta isoisästään, Armaksesta, jonka mielestä ainoat keinot vaikuttaa yhteiskuntaan olivat äänestäminen ja avoin kansalaistoiminta.

Lisää aiheesta

– Kun kommunistit kysyivät häneltä, että kuinka entinen punakaartilainen voi olla sosialidemokraatti, niin hän vastasi, että juuri siksi.

Pääsihteeri huomautti, että edustuksellista demokratiaa ja oikeusvaltiota haastetaan tänäkin päivänä rajusti.

– Myös sopimiseen perustuva kansainvälinen järjestelmä, joka on etenkin pienten valtioiden suoja ja vakaan kehityksen lähde. horjuu autoritaarisesti hallittujen valtakeskusten nousun myötä.

Myös itsenäisyyspäivän mielenosoitukset nousivat Rönnholmin puheessa esiin.

– Vaikka leirit ja liput siivotaan, niiden läsnäolo on merkki siitä, että historia ei ole loppu. Demokratiaa on huollettava seuraavakin vuosisata.

 

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE