Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Shokkiraportti julki – näin kommentoi ympäristöministeri: “Hälyttävää luettavaa”

Lehtikuva

Maapallon 1,5 asteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella, kertoo tänään julkaistu tuore hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) raportti. Tämä koskee kaikkia raportin skenaarioita. Ennuste tason ylityksestä on jopa 10 vuotta aikaisempi kuin edellisissä ennustuksissa.

Rane Aunimo

Demokraatti

IPCC:n raportin mukaan lämpötilan nousu voidaan pysäyttää vain vähentämällä viipymättä ihmisten toiminnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt nollaan ja leikkaamalla muiden ilmastoa lämmittävien yhdisteiden päästöjä voimakkaasti. Päästöjen vähentämisen lisäksi ilmastonmuutoksen rajoittaminen vaatii sitä, että ilmakehästä sidotaan hiilidioksidia.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) kommentoi raporttia sanomalla, että olevamme nyt kirjaimellisesti maapallon tulevaisuuden äärellä.

– IPCC:n tuore raportti on hälyttävää luettavaa. Tiedeyhteisön viesti on selkeä ja ja vakavampi kuin koskaan aiemmin. Muutokset ilmastossa ovat ennenäkemättömän laajoja ja nopeita, kaikkien skenaarioiden mukaan puolentoista asteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti jo 2030-luvun alkupuolella.

Mikkonen arvelee kuluneen kesän avanneen monet silmät.

– Se on viimeistään herättänyt meidät ilmastokriisiin ja sen etenemisen tahtiin. Keski-Euroopan tulvat, Pohjois-Amerikan ennätyshelteet ja myös kotimainen ennätyspitkä hellejakso ovat esimerkkejä kokemistamme sään ääri-ilmiöistä.

Tänään julkaistussa raportissa on tarkasteltu myös laajemmin ilmastonmuutoksen alueellisia vaikutuksia. Esimerkiksi Pohjois-Euroopan ja siten myös Suomen osalta raportti ennustaa todennäköisesti tulvien ja kovien myrskyjen lisääntymistä, mikäli ilmasto lämpenee yli kaksi astetta. Lisäksi vesisateiden ennustetaan lisääntyvän talvisin Pohjois-Euroopassa.

Lisää aiheesta

Euroopan osalta raportissa ennustetaan yleisesti, että lämpötilojen nousu jatkuu koko mantereella riippumatta siitä, miten ilmastonmuutoksen lämpenemisen taso tulevaisuudessa kehittyy. Myös merenpinnan nousu jatkuu koko Euroopassa ainakin 2100-luvulle asti tai jopa pidemmälle. Ainoastaan Itämeren osalta raportti ei ennusta samanlaista kehityskulkua.

EU julkaisi kesällä suuren paketin toimia, joilla huonoa kehitystä voidaan estää. Mikkosen mukaan on hyvä, että Eurooppa on ottamassa paikkansa globaalina ilmastojohtajana ja suunnannäyttäjänä.

Ministeri huomauttaa myös, että Suomessa uudistetaan ilmastolakia, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Ministerin mukaan hallitus tarttuu ilmastokysymyksiin myös syksyn budjettiriihessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE