Nyheter

Sinikka Vepsä redogör för varför hon röstade emot Sörnästunneln

Foto: Privat
Sinikka Vepsä röstade emot Sörnästunneln. Hon var i minoritet både i den socialdemokratiska fullmäktigegruppen och i Helsingfors stadsfullmäktige.

Sinikka Vepsä hör till de socialdemokratiska fullmäktigeledamöter som röstade emot Sörnästunneln i Helsingfors stadsfullmäktige. Rösterna föll 48 mot 37. I SDP:s fullmäktigegrupp röstade åtta för och fem emot. ABL ville veta vilka argument som avgjorde att Vepsä hörde till minoriteten som röstade emot.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Jag var emot redan 2018 när ärendet diskuterades i fullmäktige. För mig var de viktigaste argumenten emot tunneln klimatfrågan och en förmånlig kollektivtrafik.

 

Vepsä berättar att åren 2013 till 2016 när hon var ersättare i fullmäktigegruppen fick hon sitta i trafikverkets direktion.

 

– Västmetron var då aktuell och jag fick följa med hur dyrt det kan bli att bygga tunnlar. Kostnaderna flerfaldigades under processen.

 

Den erfarenheten är orsaken till att Vepsä räknar med att Sörnästunneln kan bli åtminstone dubbelt så dyr jämfört med vad man uppskattar idag. Hon anser att man inte hade gjort tillräckligt noggranna utredningar i frågan innan den kom till omröstning i fullmäktige.

 

– Fullmäktigeledamot, kommunikationsminister Timo Harakka anlitade Olli Hakanen på egen bekostnad för att göra en tilläggsutredning. Nolljokern kan byggas utan tunneln. Visserligen borde man riva en kontorsbyggnad men det finns gott om tomt kontorsutrymme i Helsingfors nu när distansarbete blir allt vanligare.

 

– Tunneln innebär utökad bilism och på det sättet blir också trängseln större. Jag skulle hellre ha sett att man skulle ha satsat på avgiftsfri kollektivtrafik eller åtminstone sänkt biljettpriserna rejält.

 

Enligt Vepsä finns det också en motsättning mellan att utlysa klimatnödläge i Helsingfors och sedan bygga tunneln. Hon upplever att hon röstade utgående från socialdemokratiska målsättningar när hon prioriterade klimatfrågan och kollektivtrafiken.

 

– Pengarna kunde man också använda till lönehöjningar inom vårdsektorn och småbarnspedagogiken. Vi kunde ha prioriterat åldringsvården eller mentalvårdstjänsterna. Epost fick jag både för och emot, mest emot men jag röstade enligt det som jag hade tänkt om saken redan 2018.

 

– Saken diskuterades i gruppen och tyvärr förlorade vi, avslutar Vepsä.

 

Socialdemokraterna röstade alltså inte som en grupp när åtta röstade för och fem, bland dem Vepsä, emot. I och med att majoriteten var för skulle en enhetlig grupp ha inneburit en ännu större marginal för tunneln. Frågan avgjordes med socialdemokratiska röster med tanke på att hade hela SDP-gruppen röstat emot, skulle resultatet ha varit ett annat.

 

ABL frågade också Thomas Wallgren, andra ersättare i fullmäktigegruppen som har varit mycket aktiv i tunnelfrågan, om stämningarna. Han ersatte Erkki Tuomioja senare under kvällen men röstade alltså inte om tunneln. Tuomioja hörde också till dem som röstade emot tunneln.

 

– Det var jättesynd att det gick som det gick, säger Wallgren. Med tanke på t ex Tuomioja och Ilkka Taipale röstade emot konstaterar Wallgren att en del äldre ledamöter med mångsidiga internationella uppdrag såg på samma sätt som han själv, att globala rättvisefrågor påverkar hur man röstar i de lokala frågorna.

 

Fast omröstningen slutade i förlust för motståndarna till tunneln, anser Wallgren att demokratin fungerade.

 

– Det motsvarar rätt bra vår väljarbas hur den socialdemokratiska gruppen röstade. Enligt Wallgren är de socialdemokratiska väljarna på samma sätt splittrade i frågan som fullmäktigeledamöterna.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE