Opinion
24.11.2021 15:51 ・ Uppdaterad: 24.11.2021 16:03
Wallgren: Tre poänger till kvällens fullmäktigemöte
ABL publicerar Thomas Wallgrens text inför mötet av Helsingfors stadsfullmäktige idag den 24 november.
Tre poänger till kvällens fullmäktigemöte
1. Sörnästunneln
Det stämmer att de av oss som har varit med i fullmäktigegruppen en längre tid har kunnat ta ställning till Sörnästunneln i förväg åtminstone sedan år 2012. Det har hela tiden funnits motstånd mot planen men jag minns inte om någon av oss i de tidigare skeden offentligt varit för att bygga tunneln. Det minns jag att Jan Vapaavuori efter valet försökte 2017 få vårt stöd i icke-offentliga förhandlingar och att vi inte gick med på det. Det är åtminstone inte riktigt att vår grupp skulle ha förbundit sig till tunnelprojektet genom tidigare beslut.
Jag tycker att det är fint att Timo Harakka bad arkitekten Olli Hakanen utreda om Sörnästunneln behövs. Enligt Hakanens preliminära planer behövs tunneln inte. ”Man tryggar såväl metrons, spårvägarnas som bussarnas förbindelser bättre utan tunneln. Och det som är viktigast: om man besluter bygga Nolljokern, går det bra att förverkliga med den existerande infrastrukturen”, skriver Harakka i sin blogg.
2. Folkomröstningsinitiativ
Jag hoppas att SDP:s fullmäktigegrupp skulle ta ställning i Malm-omröstningen utifrån allmänna principer.
Det kan inte vara en orsak att motsätta sig en folkomröstning, att initiativet kantänka är irriterande. Eller: vad säger vi om fullmäktige får ett initiativ t.ex. om någon sådan för oss viktig rättvisefråga inom utbildningen eller socialskyddet, där vi tycker att majoriteten i fullmäktige har fattat fel beslut år efter år? Ska initiativet då förkastas för att besluten redan har fattats och majoriteten i fullmäktige tycker att initiativet är irriterande?
3. Motionerna om jordkällare och lokalvaluta
Idag har vi på agendan den kanske vackraste (eller, mest speciella), motionen under min fullmäktigekarriär, den stora jordkällarmotionen. Den kommer troligen att behandlas först på ett senare fullmäktigemöte. Det handlar om en strävan att stöda den lokala självförsörjningen som baserar sig på ekofilosofisk och gandhiansk globaliseringsanalys. Samtidigt vill man förena arbetarrörelsens och den nya urbana aktivismens bästa praktiker. Motionssvaret är ganska bra när det gäller parcellodlingen, men jordkällardelen är onödigt mager. Jag tänker att man genom en kläm kan hålla kvar jordkällarfrågan på agendan.
Utopier och drömmar är inte den viktigaste delen av vardagspolitiken men de behövs också. I små vardagssysslor kan kopplingen till stora förhoppningar vara god näring för själen – om vi nu inte går till en alldeles överdriven romantik.
Här är mitt klämförslag:
Fullmäktige omfattar stadsstyrelsens förslag och ber stadsstyrelsen utreda medborgarorganisationernas och föreningarnas intresse att främja användning och byggande av gemensamma jordkällare i Helsingfors.
Den andra liknande är min motion om lokalvaluta som stadsstyrelsen har besvarat. Det gäller en stor möjlighet, kanske också en nödvändighet, för framtiden. Även här skulle man kunna göra en kläm, t.ex. så här:
Då det omfattar stadsstyrelsens förslag ber fullmäktige stadsstyrelsen att utreda olika sätt för hur Helsingfors stad kan följa med och delta i diskussionen om lokalvaluta.
Thomas Wallgren
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.