Kotimaa

Sinilevä runsastunut järvillä – järvivedet yhä keskimääräistä viileämpiä

lehtikuva / roni lehti
Littoistenjärvi kirkastettiin kemikaaleilla.
lehtikuva / roni lehti
Littoistenjärvi kirkastettiin kemikaaleilla.
lehtikuva / roni lehti
Littoistenjärvi kirkastettiin kemikaaleilla.

Lämmin sää on lisännyt sinileväkukintoja järvillä, kertoo Suomen ympäristökeskus. Määrä on kuitenkin vielä hyvin tyypillinen elokuulle.

Järvillä 29 havaintopaikalla on havaittu hieman sinilevää ja kuudella Etelä-Suomen havaintopaikalla runsaasti. Erittäin runsaita sinileväesiintymiä on raportoitu kolme.
Järvivedet ovat ajankohtaan nähden yhä tavallista viileämpiä. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötila vaihtelee 17–20 asteen välillä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa veden lämpötila on 17–18 astetta ja Lapissa enimmäkseen 11–15 astetta.

Merialueilla sinilevää paikoitellen

Suomen merialueilla ja rannikolla sinilevää on havaittu paikoitellen. Alkuviikosta sinilevien pintakukintoja oli muun muassa eteläisellä Selkämerellä, Itämeren pääaltaan pohjoisosassa ja läntisellä Suomenlahdella.

Suomenlahden rannikolla Upinniemen alueella on todettu paikallinen, mutta runsas panssarisiimalevän kukinta. Runsaana esiintyessään levä värjää veden punaruskeaksi. Kukinnasta ei kuitenkaan aiheudu haittaa ihmisille tai eläimille.

Pintaveden lämpötila Suomenlahdella on 12–19 astetta, Saaristomerellä 16–19 astetta ja Pohjanlahdella 14–17 astetta.

Suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä

Ely-keskuksesta muistutetaan, että sinileväpitoista vettä ei saa käyttää talousvetenä eikä syötävien kasvinosien kasteluun. Myös uimista on syytä välttää paikoilla, joilla esiintyy runsaasti sinilevää.

Jos sinilevän kanssa joutuu kosketuksiin, on hyvä peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Herkillä ihmisillä myös myrkyttömät levät saattavat aiheuttaa ihoärsytystä.
Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein myös rusehtavia suopursuruostesienilauttoja. Eniten lauttoja esiintyy runsaiden sateiden jälkeen. Suopursuruostesienen itiöt ovat ihmisille vaarattomia. Runsaasti itiöitä sisältävät lautat voivat kuitenkin ärsyttää ihoa tai silmiä.

STT- Miia Sebany

 

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat