Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Sinilevä runsastunut järvillä – järvivedet yhä keskimääräistä viileämpiä

Littoistenjärvi kirkastettiin kemikaaleilla.

Lämmin sää on lisännyt sinileväkukintoja järvillä, kertoo Suomen ympäristökeskus. Määrä on kuitenkin vielä hyvin tyypillinen elokuulle.

Järvillä 29 havaintopaikalla on havaittu hieman sinilevää ja kuudella Etelä-Suomen havaintopaikalla runsaasti. Erittäin runsaita sinileväesiintymiä on raportoitu kolme.
Järvivedet ovat ajankohtaan nähden yhä tavallista viileämpiä. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötila vaihtelee 17–20 asteen välillä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa veden lämpötila on 17–18 astetta ja Lapissa enimmäkseen 11–15 astetta.

Merialueilla sinilevää paikoitellen

Suomen merialueilla ja rannikolla sinilevää on havaittu paikoitellen. Alkuviikosta sinilevien pintakukintoja oli muun muassa eteläisellä Selkämerellä, Itämeren pääaltaan pohjoisosassa ja läntisellä Suomenlahdella.

Suomenlahden rannikolla Upinniemen alueella on todettu paikallinen, mutta runsas panssarisiimalevän kukinta. Runsaana esiintyessään levä värjää veden punaruskeaksi. Kukinnasta ei kuitenkaan aiheudu haittaa ihmisille tai eläimille.

Pintaveden lämpötila Suomenlahdella on 12–19 astetta, Saaristomerellä 16–19 astetta ja Pohjanlahdella 14–17 astetta.

Suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä

Lisää aiheesta

Ely-keskuksesta muistutetaan, että sinileväpitoista vettä ei saa käyttää talousvetenä eikä syötävien kasvinosien kasteluun. Myös uimista on syytä välttää paikoilla, joilla esiintyy runsaasti sinilevää.

Jos sinilevän kanssa joutuu kosketuksiin, on hyvä peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Herkillä ihmisillä myös myrkyttömät levät saattavat aiheuttaa ihoärsytystä.
Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein myös rusehtavia suopursuruostesienilauttoja. Eniten lauttoja esiintyy runsaiden sateiden jälkeen. Suopursuruostesienen itiöt ovat ihmisille vaarattomia. Runsaasti itiöitä sisältävät lautat voivat kuitenkin ärsyttää ihoa tai silmiä.

STT- Miia Sebany

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE