Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sipilä hallituksen nahistelusta: “Koiraveron kokoinen” – Terho: Askel taaksepäin hallitusyhteistyössä

Pääministeri Juha Sipilä median tentattavana ennen eduskunnan täysistuntoa.

Hallituksen EU-ministerivaliokunnassa syntyi tänään kiistaa siitä, lisätäänkö Britannian EU-eron myötä vapautuvia europarlamenttipaikkoja, mikä kasvattaisi myös EU:n budjettia. Sinisten mukaan paikkoja eri maille ei pitäisi lisätä ja heidän mukaansa pääministeri Juha Sipilällä (kesk.) ei ollut hallituksen kantaa muuttaa yhteisesti sovittua linjaa. Suomikin saisi jaossa yhden lisäpaikan.

Siniset katsovat pitävänsä kiinni hallituksen alkuperäisestä linjasta, josta he siis näkevät Sipilän omavaltaisesti irtautuneen.

Britannialta vapautuvien paikkojen jaosta keskusteltiin epävirallisessa päämieskokouksessa 23. helmikuuta.

– Pääministeri ei pitänyt riittävän voimakkaasti kiinni helmikuun epävirallisessa päämieskokouksessa Suomen kannasta, vaan antautui kun huomasi, etteivät muut olleet samaa mieltä, Terho tiedotti tänään.

– Nyt on tehty kyllä kärpäsestä härkänen… Meillä on selvä kanta ja oma kantani on myös se, että silloin kun joku lähtee instituutiota pitää pienentää ja myös budjettia. Mutta tuossa Eurooppa-neuvoston epävirallisessa kokouksessa tuli selväksi, että vaikka meillä on samalla tavalla ajattelevia maita 7–8 kappaletta niin kaikki nämä maat ilmoittivat tuossa keskustelussa, että eivät tule käyttämään veto-oikeuttaan tässä kysymyksessä, Sipilä sanoi tänään eduskunnassa medialle.

– Kun kansainvälisellä areenalla käytetään veto-oikeutta, silloin kyllä asian pitää olla semmoinen, että sen kanssa kannattaa veto-oikeutta käyttää ja tämä ei missään nimessä sellainen asia ole, hän jatkoi.

Sipilän mukaan asia on “koiraveron kokoinen”.

Lisää aiheesta

Ahvenanmaakin nostettiin keskusteluihin.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan Sipilä petaa Ahvenanmaan alle 30 000 asukkaalle omaa kiintiömeppiä.

– Suomessa on keskimäärin 420 000 asukasta meppiä kohden, joten Ahvenanmaan kiintiömepin edes harkitseminen on harkitsematonta, Elo tiedotti tänään.

Sipilä muistuttaa, ettei ole sanonut, että meppipaikka kuuluisi ahvenanmaalaisille.

– Olen sanonut koko ajan, että olemme velvoitettuja kuulemaan Ahvenanmaata tässä kysymyksessä.

Sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan Suomen olisi pitänyt pitää kiinni aiemmasta linjastaan.

– Siinä lähdettiin yksinkertaisesti siitä, että Ison-Britannian ero pitää huomioida täysmääräisesti. Kun unioni pienenee, niin myös budjetti pienenee ja parlamentti pienenee samassa suhteessa. Tämä oli hyvä johdonmukainen kanta ja Suomi olisi saanut sen läpi, jos olisi pitänyt siitä kiinni. Kysymys oli yksinkertaisesti siitä, että emme halunneet muuttaa Suomen kantaa, emme halunneet muuttaa mitään, Terho sanoi eduskunnassa medialle.

– Suomen kantaan ei ollut merkitty minkäänlaista varaumaa, että muuttaisimme kantaa sen mukaan, mitä mieltä muut maat ovat, vaan Suomi oli tehnyt kantansa omin perustein.

“Askel taaksepäin”.

Terhon mukaan tältä osin siniset eivät tue tässä kysymyksessä hallituksen linjaa.

– Muuten jatkamme keskusteluja ja neuvotteluja kaikista kysymyksistä.

Terho antaa ymmärtää, että erityisesti keskustalta oli neuvotteluhalukkuus loppunut kesken.

– Myös tästä olisi löydetty sopu, jos olisi haluttu neuvotella pidempään, mutta jostain syystä sitä hallituskumppaneilta, erityisesti keskustalta löytynyt tätä halua.

Terhon mukaan nyt tapahtunut on hallitusyhteistyössä askel taaksepäin.

Sinisten kanta EU:n rahoituskehysneuvotteluihin on Terhon mukaan sama kuin hallituksen.

– Eli Ison-Britannian ero täytyy rahoituskehyksessä huomioida täysimääräisesti. Suomi ei ole sitoutunut mihinkään tiettyyn prosenttimäärään vaan tähän periaatteeseen.

– Hallitus saattaa hyvinkin vielä keskustella aiheesta ja varmasti tulee keskustelemaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) taasen on sanonut, että hallitus olisi valmis kasvattamaan Suomen EU-budjettiin maksamaa osuutta, jos raha tuottaisi selkeää lisäarvoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE