Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sipilä ja Orpo: Nämä syyt ratkaisivat hallitusyhteistyön katkeamisen

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo pitivät tänään tiedostustilaisuuden pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Siihen nähden, että hallitus on kaatumassa, he vaikuttivat jopa helpottuneilta.

He kertoivat, miksi he esittävät eduskuntaryhmileen, ettei yhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa ole mahdollista jatkaa.

Pääministeri Sipilän mukaan jo perussuomalaisten puoluekokouksen päätösten jälkeen toimintakyky jatkaa päätösten määrätietoista eteenpäinvientiä tuli kyseenalaiseksi. Sipilän mukaan Jussi Halla-ahon kansa käytiin tänään aamupäivällä Kesärannassa perusteellinen keskustelu.

Pääministeri kiitti Halla-ahoa avoimesta, suorasta ja rehellisestä keskustelusta ja kehui tätä ”älykkääksi ja analyyttiseksi puoluejohtajaksi, joka tietää, mitä haluaa”.

Sipilä ja Orpo uskovat, että Halla-aholla oli aito halu käydä hallitusohjelmaa läpi. Sipilä sanoi uskovansa, että Halla-ahon ensisijainen tavoite oli jatkaa hallituksessa.

Sipilän mukaan hallitusohjelman yksityiskohdista, maahanmuutto-ohjelmasta ja Eurooppa-asioistakin olisi päästy yhteisymmärrykseen.

Brysselistä johtaminen ei toimisi.

Tämän jälkeen Sipilä siirtyi ongelmakohtiin ja alkoi puhua arvopohjasta, luottamuksesta ja toimintakyvystä. Näissä hän sanoi näkevänsä liian suuria riskejä. Ongelma oli myös se, että Halla-aho johtaisi puoluetta Brysselistä. Sipilä näki siinä hankaluuden. Hallituksen ja puheenjohtajien eli trion toiminta on niin nopeaa, ettei se toimisi.

Sipilän mukaan Halla-aholla oli ajatus rakentaa puolueen johtamista varapuheenjohtajiston ja puoletoimiston varaan.

– Vierastimme tällaista toimintatapaa, Sipilä sanoi.

Orpo ja Sipilä viestivät asiansa me-muodossa eli monikon ensimmäisessä persoonassa, Orpo toi tosi välillä asioita kokoomuksen kannalta esiin.

Sipilä totesi myös, että vaikka Halla-aho ei nostanut esiin ministeriniä, oli pääteltävissä, että tarjolla olisi ollut nimiä, joilla ei olisi ollut sitä luottamusta, joka täytyisi olla. Hän kieltäytyi mainitsemasta nimiä.

”Jyväskylästä tuli kovin erilainen puolue kuin sinne meni.”

Myös Orpo kiitti trion keskusteluja tänään aamupäivällä kesärannassa rehdeiksi ja hyviksi. Ratkaisu tehtiin hänen mukaansa hyvässä yhteisymmärryksessä pääministerin kanssa.

Orpo puhui yleisellä tasolla ihmisoikeuksista, mittaamattomasta ihmisarvosta ja oikeusvaltioperiaatteesta länsimaisen demokratian perustana. Ne eivät ole liturgiaa. Hallitusohjelma on rakennettu niiden varaan. Orpo sanoi edelleen yleisesti, että kokoomus ei voi olla missään hallitusyhteistyössä, joka ei sitoudu näihin arvoihin. Vihapuhetta tai syrjintää ei hyväksytä.

Tämän jälkeen Orpo siirtyi perussuomalaisiin. Hänen mielestään Jyväskylästä, jossa perussuomalaisten puoluekokous oli, tuli kovin erilainen puolue kuin sinne meni. Puolueen linjaukset ja johto muuttuivat. Orpo sanoi, etteivät uudet tehtävät pyyhi pois sitä, mitä on aiemmin sanottu tai kirjoitettu.

Orpon mukaan trion kesken käytiin aamupäivällä hyvässä hengessä keskustelut, mutta ohjelmallisiin kysymyksiin, arvoihin ja käytännön toimintakykyyn jäi paljon avoimia kysymyksiä. Hän nosti esiin Eurooppa-politiikan, jossa ollaan kehittämässä integraatiota esimerkiksi puolustusyhteistyön muodossa.

– Maahanmuuttopolitiikkaa Halla-aho korostaa paljon, mutta tavalla, jota meidän on vaikea hyväksyä ja ymmärtää.

Sipilä tarkensi vielä ja sanoi, että Halla-ahon ajatukset EU:sta poikkeavat siitä, mitä on hallitusohjelmassa, jonka mukaan integraatiota edistetään eikä vastusteta.

Sipilän mukaan hallituksen maahanmuuttopoliittisia linjauksia on jo nyt venytetty äärimmilleen – eli käytännössä kiristetty – ja päätöksenteko voisi käydä mahdottomaksi.

”Ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on Facebookissa sanonut tehneensä Sipilälle ja Orpolle selväksi, että hallitusohjelma ja turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma riittävät hallitukselle, mutta perussuomalaiset edellyttävät, että yhdessä sovitusta pidetään tarkasti kiinni.

”Pääministeri ilmoitti hetki sitten, että maahanmuuttoa koskevien kirjausten nykyistä tarkempi noudattaminen ei ole mahdollista, ja ettei edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkumiselle oli.”

Sipilältä kysyttiin tiedotustilaisuudessa kantaa kysymyksellä, jossa nähtiin, että Halla-aho on katsonut maahanmuuttopolitiikan tiukentamisen olleen keskustelujen kynnyskysymys.

Pääministeri vastasi tähän, että siitä on yhteinen käsitys ja ohjelma.

– Sikäli kun sen puitteissa pysytään, yhteisymmärrys on. Sen kiristämiseen eri tavoin valmius onkin sitten jo toinen juttu, Sipilä jatkoi.

– Haluan korostaa sitä, että ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja. On olemassa erilaisia arvoja puolueiden välillä, ihmisten välillä. Kun päätöksiä tehdään nämä pitää sovittaa yhteen, pitää pystyä kompromisseja tekemään, Sipilä sanoi.

– En myöskään koe, että maahanmuuttopolitiikka olisi erityisesti, mihin tämä kariutui, Petteri Orpo jatkoi ja sanoi, että kyse oli kokonaisuudesta vaikka maahanmuuttopolitiikka saattoi korostua.

Orpon mukaan politiikassa on paljon kyse siitä, mikä on sävy, tavoitteet ja asennoituminen erilaisiin ratkaisuihin.

Kyse oli Orpon mukaan myös hallitusohjelman tulkinnasta eri asioissa.

– Pitää olla yhteinen ymmärrys mihin sitoudutaan, mitä tavoitellaan ja mille periaatteille ja arvopohjalle se rakennetaan.

– Itse korostin hänelle (Halla-aholle) sitä, että että kyse ei pelkästään hallitusohjelmaan sitoutumisesta vaan laajemmin hallitusohjelman periaatteiden hyväksymisestä, Orpo sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE