Politiikka

Sipilän perustelut hallituksen työllisyyspolitiikalle ovat pötypuhetta SDP:n kansanedustajan mielestä – nostaa karut luvut esille

Lehtikuva / Irene Stachon
Lehtikuva / Irene Stachon
Lehtikuva / Irene Stachon

SDP:n kansanedustaja Maria Tolppanen huomauttaa, ettei uusia vaaleja olisi tulossa, vaikka pääministeri Juha Sipilän (kesk.) työllisyyspolitiikka ei saisikaan eduskunnan luottamusta. Sipilän argumentit työllisyyspolitiikalle eivät vakuuta SDP:n kansanedustajaa.

Pääministeri ilmoitti aiemmin viikolla tekevänsä hallituksen työllisyyspolitiikasta pääministerin esittelyn eduskunnalle. Täten hallitus hakee eduskunnan luottamusta, jotta se voisi jatkaa toimiaan, jotka ovat aiheuttaneet ammattiyhdistysliikkeissä suurta vastustusta. Tolppasen mielestä pääministerin ilmoitus on kovaa politiikkaa, mutta varsinaista poliittista teatteria – hallituksella on enemmistö eduskunnassa.

Tolppanen kummastelee, miten hallituksessa istuu viisi ministeriä puolueesta, jonka kannatus on hieman yli yhden prosentin.

– Hillotolppa maistuu soinilaisille, vaikka taitoa ei aina politiikan tekoon olisikaan. Tämä toiminta on myös irvistys demokratialle, Tolppanen murahtaa.

Jos hallituspuolueiden kansanedustajat äänestäväisit toisin, Sipilän epäinhimillinen politiikka loppuisi saman tien Tolppasen mukaan. Uusia vaaleja ei kuitenkaan tulisi ennen kevättä. Ensimmäiseksi yritettäisiin neuvotella uutta hallitusta, mikä on tuhoon tuomittu yritys.

– Voin kertoa, että neuvottelut olisivat vaikeat ja kestäisivät pitkään, jopa kevään vaaleihin saakka. Miksikö? No siksi, että Kepun kannatus on niin alhaalla, etteivät he uskalla lähteä ennenaikaisiin vaaleihin. Siniset pitävät hillotolpan niin kauan kuin suinkin on mahdollista ja kokoomuskaan ei halua nykyisellä kannatuksellaan vaaleja, Tolppanen toteaa.

Vaikka Sipilä perusteli aikaisemmin hallituksen onnistuneen luomaan 115 000 työpaikkaa politiikallaan, tämä ei kansanedustaja Tolppasta vakuuta. Syynä on pikemminkin maailmanlaajuinen noususuhdanne, joka avitti Tolppasen mukaan vientiä.

– Kerrataanpa muutoinkin hieman hallituksen todellista työllisyyspolitiikkaa: 24–25 -vuotiaiden yli 3–4 vuotta työttömänä olleiden määrä on lähes kolminkertaistunut ja 4–5 vuotta työttömänä olleiden määrä kaksinkertaistunut, Tolppanen kritisoi.

Työuransa tehneiltä eläkeläisiltä leikattiin 300:n miljoonan euron edestä ja hallitus riemuitsee, kun se on parantanut eläkeläisten osaa 30 miljoonalla eurolla. Yksi näistä parannuksista on ministeri Mattilan mukaan uusien autojen autoveron alennus.

– Minä pohdin, kuinka moni pieneläkeläinen pystyy hankkimaan tuliterän auton. Ilman uutta autoa veronalennus karkaa varakkaampien taskuun, Tolppanen ihmettelee.

 

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat