Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sisällissodan syttymiseen on mahdoton löytää yksittäistä syytä – “Ei ollut käsitystä sodankäynnistä eikä sotarikoksista”

Pohjois-Haagan veljeshauta, Helsingin Lassilassa 16. tammikuuta 2018. Veljeshauta on sisällissodan aikainen joukkohauta. Helsingin valtauksen yhteydessä edenneet saksalaiset teloittivat 12. huhtikuuta 1918 noin 40-50 kiinni ottamaansa henkilöä, jotka olivat enimmäkseen punakaartilaisia.

Sisällissodan puhkeaminen tammikuun loppupuolella 1918 tuli suomalaisille yllätyksenä, vaikka aseita olivat hankkineet ennalta niin punaiset kuin valkoiset. Tästä huolimatta kumpikaan osapuoli ei ollut varustautunut rintamasotaan.

– Mannerheim joukkoineen kaavaili aseellista poliisitointa 3 000–4 000 miehen voimin, jolla Etelä-Suomen suuret keskukset otettaisiin haltuun. Punaisten suunnitelma oli ihan sama eli pitää lakko-organisaatiolla hallussaan Etelä-Suomen suuria keskuksia, huomauttaa historian professori Juha Siltala.

Kestikin kuukauden päivät sodan alusta ennen kuin varsinainen rintamalinja muodostui.
Suomessa oli tuolloin joukko-osastoja, joilla oli riittävästi aseita, mutta ei käsitystä siitä, miten sotaa käydään, huomauttaa puolestaan Suomen historian dosentti ja tutkija Marko Tikka.

– Eikä myöskään käsitystä, mikä oli sotarikos.

Kummankin osapuolen harkinta petti

Yhtä yksittäistä selittävää syytä raa’an sisällissodan syttymiseen ei tutkijoiden mukaan ole, vaan sen taustalla voi nähdä niin ulkoisia kuin sisäisiä tekijöitä.

Suomen historian professori Pertti Haapalan mukaan sisällissota ei olisi syttynyt ilman ensimmäistä maailmansotaa ja Venäjän vallankumouksia, mutta siihen tarvittiin myös Suomen sisäpoliittinen kriisi, jota ei hallittu.

Lisää aiheesta

– Suomessa oli erittäin kahtiajakautunut poliittinen elämä ja täydellinen luottamuksen puute porvarileirin ja vasemmistoleirin kesken.

Vaikka luokka- ja poliittiset jakolinjat olivat selvät, niidenkään ei Haapalan mielestä olisi välttämättä tarvinnut johtaa sotaan. Leirit olisivat voineet sopia asioista, kuten tehtiin samaan aikaan poliittisessa kriisissä olleessa Ruotsissa. Siellä vaalitappion kärsineet sosiaalidemokraatit menivät mukaan porvarihallitukseen.

– Kun Suomessa sosiaalidemokraatit menettivät syksyn 1917 eduskuntavaaleissa enemmistön, he tulkitsivat sen eräänlaisena kansanvallan pettämisenä.

Työväestön vaatimukset muun muassa kunnallishallinnon uudistamisesta ja kahdeksantuntisesta työpäivästä hyväksyttiin eduskunnassa marraskuun 1917 suurlakon jälkeen.

Haapalan mielestä mitään pakottavaa syytä sotimiseen ei ollut.

– Aika monet sitä vastustivat ja pelkäsivät. Kansalaissodan mahdollisuudesta puhuttiin syksyllä 1917. Siitä varoitettiin ja siitä neuvoteltiin vielä joulukuussa ja tammikuussa. Mutta ei vaan ollut halua, ja mielestäni kummankin osapuolen harkinta petti, Haapala arvioi.

Luokkaristiriita politisoitui

Ennen sisällissotaa luokkaristiriita politisoitui, ja siitä tuli yhtäkkiä jollain lailla olennainen, sanoo Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Tuomas Tepora.

– Myös elintarvikepula politisoitui. Pula sinänsä oli realiteetti, mutta mistään varsinaisesta nälänhädästä ei kuitenkaan ollut kyse. Ihmiset kuitenkin kokivat, että ollaan menossa huonompaan päin. Siinä näkyivät luokkaerot eli kenellä oli varaa hankkia elintarvikkeita ja kenellä ei.

Sisällissota oli sisäinen luokkakonflikti, jonka Venäjän vallankumoukset laukaisivat. Samaan aikaan käynnissä ollut ensimmäinen maailmansota kuitenkin tarjosi Suomen sisällissodalle kansainvälisen asiayhteyden.

– Ja teki siitä näyttämön, Tepora sanoo.

Eeva Nikkilä-Kiipula

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE