24.10.2016 14:54 ・ Päivitetty: 24.10.2016 13:00
Sivusto: Suomesta turvapaikkaa hakeneita kuollut Irakissa – Maahanmuuttovirasto: Suhtaudumme vakavasti
Facebookissa toimivan Suomen/Turun Kurdit -sivuston mukaan neljä Suomesta turvapaikkaa hakenutta kurdimiestä kuoli perjantaina Irakin Kirkukissa Isisin tekemässä hyökkäyksessä.
Asiasta on sivuston lisäksi kertonut Turun Sanomat, jolle sivuston ylläpitäjä vakuuttaa tietojen tulevan luotettavasta lähteestä.
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet miehet olivat tulleet Suomeen vuonna 2015.
Maahanmuuttovirasto linjasi vuosi sitten turvallisuustilanteen lieventyneen viraston edelliseen arvioon verrattuna muun muassa Kirkukin kaupungissa.
Käytännössä uusi arvio turvallisuustilanteesta tarkoitti sitä, että hakemukset tutkitaan ja ratkaistaan yksilöllisesti sen mukaan, mihin syihin hakijat vetoavat turvapaikkapuhuttelussaan ja miten he perustelevat turvapaikan tarvettaan. Turvapaikkaa ei voi saada pelkästään sillä perusteella, että on kotoisin tietyltä alueelta.
Toukokuussa Maahanmuuttoviraston linjasi, että Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan voi palata kaikille alueille ilman, että siellä esiintyvät aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle, hänen pelkän läsnäolonsa takia. Ulkomaalaislaista poistui säädös, jonka mukaan turvapaikanhakijalle on voitu myöntää oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella.
“Voi laittaa vaikka sähköpostia.”
Lisää aiheesta
Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio toteaa, ettei virastolla ole tietoa Suomen/Turun Kurdit -sivustolla kerrotuista henkilöitä.
– Mielellään kaikki tieto mitä saadaan, otetaan vastaan. Sitten sitä tarkastellaan. Se on normaalia laadunvalvontaa, että päätösten pitäisi olla kaikilta osin oikeita.
Vuorio sanoo, että lähtömaihin palanneiden tai palautettujen tilanteista on hyvin vaikea saada tietota. Se on hankalaa myös maissa toimiville edustustoille.
– Jos on tarkempaa tietoa, mielellään voi vaikka minulle laittaa sähköpostia, jos on mitä tahansa tietoa palautuksiin liittyvistä ongelmista. Asia otetaan tietenkin vakavasti, Vuorio sanoo Demokraatille.
Hän toteaa, että esimerkiksi Kirkukin turvallisuustilannetta seurataan jatkuvasti. Tilanne on yhä se, että pelkästään Kirkukista Suomen saapuminen ei oikeuta kansainvälisen suojelun myöntämiseen, vaan sieltä tulevien turvapaikka-asia arvioidaan yksilöllisin perustein.
– Irak ei tietenkään ole ulkomaalaislain tarkoittama turvallinen alkuperämaa, mutta katsomme, että väkivallan aste siellä ei ole ollut niin äärimmäisen korkea niin kuin esimerkiksi Syyriassa, Vuorio sanoo.
Jaana Vuorio toteaa, että YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtajan Filippo Grandi on luonnehtinut Irakin, Afganistanin ja Somalian tilannetta monimutkaiseksi.
– Emme sanoisi, että yksikään näistä maista olisi yksioikoisesti turvallinen palautusmaa. Joissain tapauksissa osa tulijoista ei todella ole pakolaisia, vaan he ovat tulleet muiden syiden nojalla. Toisaalta osa varmasti on pakolaisia, Grandi sanoi STT:lle 14.10.
Vuorion mukaan Maahanmuuttovirasto jakaa Grandin käsitykset asioista.
– Irakin osalta tilanteen kehittymistä on hyvin vaikea ennustaa. Mitään täydellistä turvallisuuden tilaa siellä ei ole.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.