Turva – Hymy
Tyomies

Skallbölen tilan isäntä Karl ”Kalle” Augustson salakuljetti kurdeja Suomeen: ”On lapsellista, kun kuvitellaan, että pakolaispolitiikan kiristäminen hyödyttäisi mitään”

Tenholan Gennarbynlahden rannalla seisoo hyvin hoidettu vanha hirsirunkoinen puutalo, Skallbölen tila. Talon isäntä, pienyrittäjä Karl ”Kalle” Augustson on ihminen, jonka haluaisi lähelleen kovassa hädässä. Hän edustaa sitä nykypäivänä harvinaista ihmislajia, joka ei epäröi auttaa ja joka myös osaa auttaa mitä moninaisimmissa pulmissa ja hätätilanteissa.

Augustson on auttanut tuhansia hädänalaisia eri tavoin. Hän on omalla kustannuksellaan vienyt avustustarvikkeita ja vaatteita kriisialueille. Augustson on myös salakuljettanut kotimaissaan vainottuja kurdipakolaisia Suomeen.

Auguston ihmettelee mihin Suomi on menossa, kun jotkut poliitikot vakavissaan harkitsevat paperittomien pakolaisten auttamisen kriminalisointia.

– On lapsellista, kun kuvitellaan, että pakolaispolitiikan kiristäminen hyödyttäisi mitään ja auttaisi kitkemään terrorismia. Kannattaisi tutkia ongelmien juuria: miksi ihmiset pakenevat kotimaistaan. Se mitä on tapahtunut esimerkiksi Karibialla, tapahtuu monessa muussakin paikassa. Muun muassa eteläisessä Romaniassa sadot menivät täysin pieleen tänä syksynä. Satojentuhansien ihmisten on pakko jättää kotinsa ja lähteä liikkeelle tai muuten he kuolevat nälkään, Augustson sanoo.

Taisin lähennellä kahdenkymmenen ikää, kun ensimmäisen kerran edes kuulin sellaisen sanan kuin loma.

  • Karl ”Kalle” Augustson
    – syntynyt 1941 Tenholassa
    – promotoitiin filosofian kunniatohtoriksi Åbo Akademissa vuonna 2005 kriisialueilla tehdystä humanitaarisesta työstä
    – saanut useita kunnianimityksiä ympäristönsuojelun ja ihmisoikeuksien hyväksi tehdystä työstä.
    – kirjoittanut neljä omaelämäkerrallista kirjaa, joista kolme on julkaistu omakustanteena: Möten med ondska och godhet (Sahlgrens förlag 2013), Voiko nimismies päästä taivaaseen (2015), Ikioma leipä (2017) ja Damen i Tallinn (2017)

Augustsonin isoisä muutti Ahvenanmaalta Kemiönsaaren Taalintehtaalle ja sittemmin Länsi-Uudenmaan Tenholaan 1920-luvulla. He olivat kalastajasukua, kuten myös Kalle Augustsonin äidinpuoleinen suku, joka on kotoisin Tenholan naapurista Snappertunasta.

– Minun on pitänyt osata ja opetella kaikki itse erilaisten moottoreiden ja laitteiden korjauksesta rakentamiseen ja maan viljelemiseen. Itsenäisyyden kanssa kulkee käsikkäin työteliäisyys.

Augustson ei ole koskaan pitänyt lomaa. Hän sanoo, ettei kunnolla tunne koko käsitettä.

– Taisin lähennellä kahdenkymmenen ikää, kun ensimmäisen kerran edes kuulin sellaisen sanan kuin loma. Otan kaikki levot sitten siellä loppupäässä, hän hekottelee.

Augustson toteaa saaneensa halun ja kyvyn muiden auttamiseen äidinmaidossa. Augustsonin äidillä oli tapana auttaa kaikkia hädänalaisia.

Teksti: Janne Ora

Lue koko henkilöhaastattelu Demokraatin viikkolehdestä torstaina 5.10. ja katso myös alla oleva videohaastattelu.

Heikki Hiilamo reagoi rajusti Teemu Laajasaloa ryöpyttäneen Johanna Korhosen toimintaan: ”Helsingin piispanvaalin jälkipeli hakee likaisuudessa vertaistaan”

Kuva: Jari Soini
Heikki Hiilamo.

Sosiaalipolitiikan professori, aiemmin muun muassa diakonia- ja yhteiskuntatyön johtajana kirkkohallituksessa toiminut Heikki Hiilamo arvostelee blogikirjoituksessaan Kotimaa24:ssä voimakkaasti Helsingin piispan Teemu Laajasalon toimintaa kyseenalaistanutta Johanna Korhosta.

Korhosen neljänkymmenen kysymyksen selvityspyyntö Laajasalon yritystoiminnan epäselvyyksistä ja luottokortin käytöstä Kallion kirkkoherrana tuli julkisuuteen viime viikolla. Korhonen on Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja.

Korhonen nosti esille uutena asiana Laajasalon tekemät ostokset Helsingin seurakuntayhtymän luottokortilla, jolla oli ostettu muun muassa matkoja, festivaalilippuja, hotellihuoneita ja samppanjaa. Korhosen mukaan suuri osa kuiteista joko puuttuu tai on muuten puutteellisesti selvitetty.

Hiilamo kirjoittaa, että Laajasalon tapauksessa kyse on muustakin kuin talousepäselvyyksistä ja kirkollisverojen vastuullisesta käytöstä.

”Kohun taustalla on pääasiassa yksi henkilö, toimittaja Johanna Korhonen, joka kannatti syksyllä aktiivisesti Helsingin piispanvaalissa Laajasalolle jo ensimmäisellä kierroksella hävinnyttä ehdokasta. Vaalikamppailun aikana Korhonen pyrki levittämään epämääräisiä väitteitä siitä, että Laajasalo olisi muka syyllistynyt seksuaalisen häirinnän suosimiseen.”

Herää kysymys, onko Johanna Korhosen tavoitteena synnyttää mahdollisimman paljon negatiivista julkisuutta Teemu Laajasalon ympärillä.

Viime viikolla Korhonen julkaisi Hiilamon mielestä ”mediaseksikkäitä väitteitä ja kysymyksiä”.

”Korhonen ei antanut Laajasalolle ennen ”syytekirjelmänsä” julkistamista mahdollisuutta kommentoida väärinkäsityksiä. Pidän menettelyä vääränä ja toimittajaetiikan vastaisena.”

Hiilamo pitää myös outona, ettei Korhonen tuonut Laajasaloa koskevia asioita hiippakuntavaltuuston käsiteltäväksi, eikä informoinut valtuuston jäseniä Laajasalon vastaisista toimistaan.

”Herää kysymys, onko Johanna Korhosen tavoitteena synnyttää mahdollisimman paljon negatiivista julkisuutta Teemu Laajasalon ympärillä ja näin tehdä tämän virkatoimien hoitaminen mahdottomaksi.”

Hiilamon mukaan Helsingin piispanvaalin jälkipeli hakee likaisuudessa vertaistaan.

”Pidän Korhosen menettelytapoja Laajasalon vastaisessa kampanjassa niin vahingollisina, että olen ilmoittanut hänelle, etten tule enää jatkossa hänen kanssaan samalle ehdokaslistalle.”

Olen käyttänyt korttia vain virkaan liittyviin tehtäviin.

Korhonen sanoi viime viikolla Demokraatille suhtautuvansa luottamustehtäviinsä vakavasti.

– Minusta luottamushenkilön on puututtava sellaisiin asioihin, jotka näyttävät kaipaavan selvittämistä.

Korhosen mukaan hän haluaa, että Laajasalo vastaa hiippakunnalle asiassa.

– Kyseessä ei ole minun ja hänen välinen skaba. Tämä ei liity henkilösuhteisiimme, jotka ovat aina olleet hyviä.

Piispa Laajasalo sanoi Demokraatille, että on käyttänyt yhtymän luottokorttia ainoastaan virkatehtäviin.

– Minulta ei ole viiden vuoden aikana palautettu laskuja tai pyydetty lisäselvityksiä kuin muistaakseni kerran. Olen käyttänyt korttia vain virkaan liittyviin tehtäviin.

Hän sanoi, ettei luottokortti-asia liity hänen toimintaansa Helsingin piispana.

– Kuitteja on hukkunut liikaa, niin ei saa tietenkään olla, se on huolimattomuutta, ja siitä olen pahoillani.

Kittilän turmakoneen sisällä oli ylipaine – paiskasi oven päin lentokapteenia

Kuva: onnettomuustutkintakeskus
Kittilän turmakone.

Kittilän lentoasemalla tapahtunut onnettomuus oli seurausta liikesuihkukoneen sisälle muodostuneesta ylipaineesta, kertoo Onnettomuustutkintakeskus. Koneen lentokapteeni kuoli tammikuun alussa, kun koneen ovi iskeytyi auki ylipaineen takia. Kapteeni oli ollut avaamassa ovea.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tutkinnassa on testattu matkustamon paineistuksen toimintaa, sen käyttötapoja ja -ohjeistusta. Tutkinta jatkuu muun muassa ohjaamon äänitallentimen ja lentoarvotallentimen tietojen sekä koneen käyttöä ohjeistavien käsikirjojen analyysilla. Lisäksi tehdään täydentäviä kuulemisia.
Tutkinta valmistuu 6–12 kuukaudessa.

KKO: Pelkkä postilähetys ei osoita, että olet tilannut huumeita

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / TULLI

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt syytteen, jonka mukaan turkulaismies olisi tilannut Espanjasta 10 grammaa pitoisuudeltaan vahvaa amfetamiinia. KKO:n mukaan pelkkä miehen nimellä ja osoitteella tullut postilähetys ei riittänyt osoittamaan, että syytetty olisi tuonut maahan kiellettyjä aineita.

Eri tuomioistuimissa on parhaillaan vireillä useita vastaavantyyppisiä juttuja.

STT

Osuuspankki korjailee yhä järjestelmävirheensä seurauksia

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Osuuspankin järjestelmävirheen korjaamisesta ei ole toistaiseksi uutta tiedotettavaa, kerrotaan OP:n viestinnästä.

Useiden Osuuspankin asiakkaiden tilit näyttivät eilen todellisuutta pienempää saldoa pankin tietojärjestelmävirheen vuoksi. Eilen illalla suurin osa virheistä oli saatu korjatuksi, mutta jäljellä oli vielä virheellisesti tileillä näkyneitä automaattinostoja.

Tileille tuli uudelleen näkyviin summia, jotka oli nostettu tai käytetty aiemmin. Summat näyttivät siis menneen tileiltä kahdesti.

Tilille kummittelemaan tulleet katevaraukset voivat haitata asiakkaan tilinkäyttöä, jos tilillä ei vian vuoksi näytä olevan riittävästi rahaa.

OP ei ole kertonut, kuinka suurta asiakasmäärää ongelma on koskenut. Uudelleen veloitettaviksi ilmestyneet korttiostokset ja automaattinostot on tehty kolmena päivänä joulukuussa.

Viking Mariella ei pääse Maarinhaminaan

Kuva: Timo Sparf

Viking Linen autolautta Mariella jättää väliin pysähdyksen Maarianhaminassa tiistain vastaisena yönä kovan tuulen vuoksi. Alus ajetaan Tukholmasta suoraan Helsinkiin.

Viking Linen alukset jättävät tuuliolojen takia pysähtymättä Maarianhaminassa harvemmin kuin kerran vuodessa, kertoi varustamon tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström STT:lle. Hänen mukaansa Turun ja Tukholman välisen reitin pysähdys Långnäsissa jää tekemättä hieman useammin, muutaman kerran vuodessa.

Maarianhaminaan pyrkineet Mariellan matkustajat pääsevät perille Viking Cinderellalla, joka lähtee Tukholmasta jonkin verran myöhemmin maanantaina kuin Mariella.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta