Kultur
15.12.2024 13:45 ・ Uppdaterad: 15.12.2024 13:45
Smedsede gård har varit i bruk i åtminstone 500 år
Smedsede gård i Raseborg förvaltas nu av Patrik Lundberg, som nästan litet andaktsfullt vandrar över gårdsplanen där tidigare invånare gått och arbetat i hundratals år. Det känns högtidligt och speciellt. Patrik anser inte att han äger gården trots att det ju står så i pappren. Han bara förvaltar och sköter om gården för kommande släkten. Och han njuter av känslan av att leva sitt liv på en gård som brukats och skötts av människor i åtminstone 500 år.
Smedsede gård ligger naturskönt belägen vid Gennarbyvikens strand och har funnits med det namnet åtminstone i 500 år. År 1524 nämns gården första gången i skrifterna, Stavningen av namnet har litet varierat under de 500 åren, men det är en och samma gård. Troligen har ju gården funnits längre än så. Inte dök den ju upp från en dag till en annan just det året som den första gången nämndes i skrivna handlingar.
Smedsede gård har mycket gamla anor. Gården byggdes urspungligen som ett översteboställe under svenska tiden.
Patrik vill gärna tro att det bott folk på den här platsen kanske redan för 1000 år sedan. Kanske inte just i en gård på exakt den plats där bostadshuset nu står, men på området här mellan två havsvikar. Man har t ex hittat en del av ett vikingamynt på gårdens ägor, så det är lätt att tro att vikingarna gjorde avstickare hit med sina långskepp och kanske både plundrade och idkade handel här. Bronsåldersgravar urgamla stenrösen finns också på ägorna.
Namnet Smedsede väcker i sig också tankar. Kanske var området känt för att det fanns smeder här. Andra delen av namnet, ed eller ede betyder en mycket smal landtunga mellan två vatten. Troligen var edet en gång i tiden långt under 50 meter brett med Heimlaxviken på ena sidan och Lindöviken på andra sidan. Det var enkelt att dra över båtar från det ena vattnet till det andra och undvika långa omvägar.
Patrik ser också en sådan bild framför sig att det fanns rejäla bryggor på vardera sidan och man bar över material och gods från den ena sidan till den andra för vidare transport.
Smedsede gård har haft 29 ägare sedan 1524. Patrik är tredje generationen av familjen Lundberg som bebor Smedsede. Patriks farfar och farmor kom dit från Åland och köpte gården 1932, sedan var det Patriks far som var i turen och från 1.1.2007 övergick gården genom generationsskifte till Patrik.
I tiden har det funnits ett stort antal byggnader på gården, som också haft många anställda och dagsverkare i olika sysslor. Nu är det bara huvudbyggnaden, ett mindre bostadshus från 1600-talet och ett par ekonomibyggnader kvar. År 1731 på julannandagen brann den dåvarande huvudbyggnaden ner. En ny huvudbyggnad, den nuvarande byggdes efter branden på den gamla stenfoten och källaren. Sockeln torde härstamma från 1500-talet. Men man byggde huset hälften kortare denna gång. Hela stenfoten finns kvar och visar hur stort det tidigare huset faktiskt var. Den utmärkt fungerande svala källaren är den äldsta delen i det nuvarande karaktärshuset. Hur gammal källaren egentligen är är svårt att fastställa, men troligtvis från 1500-talet.
Den är troligtvis också alltså betydligt äldre än den tidigare nedbrunna huvudbyggnaden. Huvudbyggnaden har ett mycket speciellt och skyddat tak.
Det är ett italienskt säteritak med raka gavlar. Antagligen det enda som finns kvar i Finland av den typens tak. Säteritaket är en typisk takform för den svenska stormaktstidens slotts- och herrgårdsarkitektur. Säteritaket är valmat och brutet av ett lågt vertikalt parti.

Huvudbyggnaden av Smedsede gård med det valmade italienska säteritaket. (Foto: Marianne Isaksson-Heimberg)
Under 1900-talet var Smedsede gård länge känt som en viktig samlings- och dansplats för traktens ungdom. Man samlades sommartid i stora skaror för att dansa och träffas och ha trevligt tillsammans. Speciellt var midsommaren en mycket viktig kväll. Bygdens dragspelare stod för musiken och hör och häpna, dansgolvet var ingen danslave, man dansade på ett stort platt berg och det gick precis lika bra. Många par träffade varandra på dans i Smedsede.
Smedsede har varit ett större lantbruk med odlingsmarker och skog och djurhushållning och mycket folk som skötte alla sysslor. Det fanns många torp runtomkring och alla arbetade sina timmar på gården. Det mesta har avvecklats efter hand, då det inte längre var lönsamt och för arbetsdrygt. Nu finns det inte längre några djur på gården, den sista kon gjorde man sig av med år 1980. Odlingarna har gått samma väg. Det sista som odlats är foder, som såldes till Kila gård litet längre bort längs viken. Patrik själv är idag den enda ”heltidsanställda” , som sköter alla sysslor på gården. Någon gång tar han hjälp av tillfällig arbetskraft.
Gården omfattar 145 ha allt som allt med åker och skog. Det som Patrik satsar på nu är gårdens såg och virkesförsäljning och vidare stuguthyrning och vintertid snöplogning Det är det som ger gårdens innehavare hans utkomst. Plus olika sorters diversejobb, som dyker upp. Patrik är fullt och ständigt sysselsatt och fritid blir det ganska litet av. Redan Patriks farfar hade en bisyssla vid sidan av jordbruket. Han sålde också försäkringar.
Patrik är fullt tillfreds med att arbeta hårt och känna ansvaret över att få förvalta sin historiska gård. Han är mycket historieintresserad och att utforska och tänka sig in i hur det var förr i omgivningarna och på gården ger honom stor tillfredsställelse. Det är en ynnest att få förvalta Smedsede gård och bevara den åt eftervärlden. Oberoende av om efterföljaren kommer från den egna släkten eller är någon utomstående.
Undermedvetet tänker han nog i alla fall på den egna släkten trots att han ingenting kan veta om framtiden. Patriks två döttrar har ännu inte kommit upp i sådan ålder att man riktigt börjat tänka på framtiden.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
10.12.2024 12:06
Kvarnström: Regeringens försvagning av sjukhusnätet drabbar alla – SDP lyfte upp att HUS bör backa i frågan om Lojo BB
Nyheter
9.12.2024 13:45
Ekenäs socialdemokrater tog samhälleligt ansvar – donerade 4000 euro till Kaippari ry
Huvudnyheter
3.12.2024 16:20
Kvarnström: Vårdens underfinansiering drabbar nu Raseborgs sjukhus hårt
Huvudnyheter
26.11.2024 20:22
Kvarnström: Ny rapport visar varför det vore viktigt och vettigt att satsa på riksväg 25
Kultur
25.11.2024 14:05
Chappe, en pärla vid havet