Nyheter

Socialdemokratisk ungdom: SDP bör inte godkänna gränssäkerhetslagen

Nora Vilva
Socialdemokratisk ungdoms ordförande Emilia Kangaskolkka.

Grundlagsutskottet godkände den omtvistade gränssäkerhetslagen till behandling i riksdagen, med vissa reservationer. Socialdemokratisk ungdom uppfattar SDP:s kritiska läge i godkännandet av undantagslagen och kräver att moderpartiet returnerar gränssäkerhetslagen till statsrådet för förberedelse.

ABL

 

 

Enligt Socialdemokratisk ungdom är det emot partiets värderingar att söka kortsiktig uppgång i opinionsmätningar genom att stöda ett lagförslag som enligt expertutlåtandena är emot internationella människorättsavtal och EU-rätten, och så även emot Finlands grundlag.

– I åratal har SDP beskyllt högern många gånger för olagliga “stäng gränserna”-öppningar men finner nu sig på flörtarens plats. Jag håller det oroväckande att vi är redo att kullkasta våra internationella förpliktelser den sekunden som det kräver något av oss att försvara dem. På det här sättet har alla hemskheter möjliggjorts i världen, konstaterar Emilia Kangaskolkka, ordförande för Socialdemokratisk ungdom.

Ungdomsorganisationen anser att partiet väntar på att lagen skulle på ett magiskt sätt ändras i riksdagsbehandlingen till något som uppfyller de internationella fördragen. Fast all bakgrundsinformation inte är offentlig av säkerhetsskäl, är det svårt att förbise enhälligheten av de rättslärda som grundlagsutskottet har hört. Experterna har i offentligheten hänvisat till att det inte är möjligt att reparera de grundläggande problemen i lagen i riksdagsbehandlingen.

Det är sannolikt att SDP har vågmästarrollen i godkännandet av gränssäkerhetslagen. Socialdemokratisk ungdom vill att SDP visar ledarskap när det gäller värderingar. Vill man främja den här typen av lagstiftning, bör Finland påverka internationella fördrag på EU-nivån och inte sikta på att ta avsteg från dem på hemmaplan.

– SDP grundade hela sin EU-valkampanj på försvaret av rättsstaten, mänskliga rättigheter och den regelbaserade världsordningen. Partiledningen borde komma ihåg i svåra situationer att de samma reglerna gäller även oss. Vi kan bättre, avslutar Kangaskolkka.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE