Nyheter

Socialdemokratiska linjedragningar utlovades på EU-seminariet i Helsingfors

Topi Lappalainen
Tytti Tuppurainen, Erkki Tuomioja, Maria Guzenina och Dimitri Qvintus på EU-seminariet i Paasitorni den 16 mars.

Det socialdemokratiska partidistriktet i Helsingfors ordnade ett seminarium om EU-frågor med riksdagsledamot Maria Guzenina, FSD:s ordförande Dimitri Qvintus, fd. utrikesminister Erkki Tuomioja och den socialdemokratiska riksdagsgruppens nuvarande ordförande, fd. europaminister Tytti Tuppurainen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Verksamhetsledare Tuomas Finne inledde med några välkomstord. Sedan var det dags för riksdagsgruppens ordförande Tuppurainen att plädera för en tydlig socialdemokratisk linje, bland annat i invandringspolitiken, inför EU-valet. Hon talade om ett politiskt klimat där värderingarna hela tiden blir hårdare och extrema åsikter normaliseras.

– Socialdemokratin är svaret på vår tids utmaningar, konstaterade Tuppurainen och betonade att socialdemokrater behövs i Finland, i Europa och utanför Europa. Hon underströk rörelsens genuint internationella karaktär.

– Ett bevis på det var SDP:s Framtidsforum. Där närvarade Socialistinternationalen, Progressiva alliansen, Europeiska socialdemokratiska partiet och dess spetskandidat Nicolas Schmit.

Tuppurainen påpekade att den destruktiva kraften är enorm om människorna tappar sin tilltro på internationellt samarbete och framsteg.

– Mörkret kan ändras till ljus, vi är på väg mot våren och vi gör det tillsammans med våra partner i den internationella socialdemokratiska rörelser.

I invandringspolitiken såg Tuppurainen en stor skillnad mellan den socialdemokratiska linjen och den växande ytterhögern.

– För SDP är internationell rörlighet och invandrare absolut en styrka och en rikedom. Vi skiljer inte på folk på etniska grunder för att inte tala om rasläror.

Tuppurainen framhöll att den europeiska extremhögern siktar på ett Europa för vita där alla nödlidande utlokaliseras utanför EU.

– I Petteri Orpos regering är Rwanda-modellen ett nyckelmål för EU-politiken, man vill utvisa alla asylsökande till utanför Europa.

Enligt Tuppurainen skulle det leda till ett Europa som bygger en ogenomtränglig mur för alla nödlidande i världen. Hon påpekade att ett sådant land inte finns dit man kan utlokalisera de asylsökande och dessutom är det moraliskt fel.

När det gäller hybridpåverkan, gäller det enligt Tuppurainen att lita på rättsstatsmekanismerna och den lagenliga processen.

– De asylsökande måste få en human behandling. Om det sägs, att även ukrainarna kan få det, handlar det i grund och botten om att vi kan enbart godkänna vita människor som liknar oss? Det är mörkrets kärna det handlar om, inte någon dystopi utan något som har skrivits in i vår regerings målsättningar.

Tytti Tuppurainen talade starkt för rättsstatsprincipen. (Foto: Topi Lappalainen)

På tal om EU:s utvidgning betonade Tuppurainen rättsstatsprincipens betydelse och ansåg att det gäller att hålla fast vid kriterierna beträffande t.ex. korruptionsbekämpning och demokrati.

– Att hålla fast vid kriterierna är inte bara i EU:s intresse utan också i de ländernas intresse som kommer med i unionen. Om de vill ha en högklassig rättsstat och demokrati, kan inte EU urvattna kriterierna.

Tuppurainen menade att inte heller ska man bromsa utvidgningen för att det kommer att kosta och för att det kommer billig spannmål från Ukraina till vår inre marknad.

Dessutom talade Tuppurainen varmt för EU:s förmåga att agera självständigt beträffande säkerhetspolitiken. Hon hänvisade till ex-presidenten Donald Trumps kommentarer om att USA inte kan beskydda sådana länder som inte satsar två procent av sin bruttionationalprodukt på försvaret. Hon uttryckte sitt stöd till Antti Lindtmans tanke om ett EU-ministerråd i försvarsfrågor och en EU-kommissionär som koncentrerar sig på försvaret.

– Extremhögern har inget intresse för att bygga ett sådant socialt Europa som är viktigt för oss socialdemokrater, konstaterade hon.

Hon påminde om att nedskärningspolitiken drabbar de människor som har den svagaste positionen i samhället.

– Extremhögern har alltid tagit i sikte de organiserade löntagarna och fackföreningsrörelsen. I ett idealiskt fall skulle vi ha en kommission som kunde skydda det som enstaka medlemsländernas regeringar gör för att försvaga arbetstagarnas rättigheter.

När det gäller handeln, betonade Tuppurainen vikten av ett regelbaserat system.

– Det står exceptionellt mycket på spel för Finlands del. Vår egen ekonomi är så beroende av den internationella handeln att vägen av ett Europa som isolerar sig är skadlig för våra arbetstagare, företag och näringsliv. Kommer man enbart att konkurrera med statliga understöd i Europa, gör det ett slut på den inre marknaden. Det alternativet är ganska grymt för Finland för att pengarna kommer inte att räcka till.

Hon stödde Lindtmans tanke om ett gemensamt europeiskt investeringsinstrument.

– Då skulle de bästa projekten konkurrera med varandra och få finansiering, här kunde finländare nå framgång.

När det gäller klimatpolitiken, påminde hon om att högern ser klimaktaktivister som ett hot.

– Man försöker sända industrin ett budskap att här skulle man kunna komma undan med mindre reglering. Ändå är det möjligt att uppnå en utsläppsfri elproduktion. Om det är möjligt här i Finland med ett kallt klimat och med Ryssland som granne, går det annanstans också.

Riksdagsledamot Maria Guzenina. (Foto: Topi Lappalainen)

Följande talare var riksdagsledamot Maria Guzenina från Esbo som kandiderar i EU-valet.

– Finlands regering har en chef och den chefen är Europeiska unionen. Lagstifningshelheten i riksdagen kommer i allt högre grad att definieras genom EU.

Guzenina varnade för extremhögerns hegemoni i Europa.

– Vi lever inte bara i Finland i Purras saxtidsålder utan en motsvarande hegemoni för extremhögern håller på att stiga överallt i Europa. Det sättet att göra politik kommer att leda till att ekonomin mattas av i vår kontinent. Vi konkurrerar som ett ekonomiskt område bland de övriga globala ekonomiska makterna.

Guzenina talade om läget i USA, Kina och Indien. Hon påpekade också att man i Tyskland har gett understöd åt de egna aktörerna, vilket har försvagat Finlands konkurrenskraft.

– Om vi ska klara oss som Finland, bör vi våga tala inte bara om klimatpolitik utan också om industripolitik. Vi måste ta ledningen i skogspolitiken.

Hon lyfte fram betydelsen av finländska innovationer och nämnde bland annat bruket av lignin. Guzenina betonade att ekonomin bör grundas på hållbar tillväxt. Det gäller för Finland att få hit internationella investeringar.

– Vi kan inte konkurrera inom de egna gränserna som Tyskland var det finns mycket mer pengar att fördela nationellt.

När det gäller kohesionspolitiken påminde om hur tudelat Finland är. Det strömmar in pengar i Västra Finland men Östra Finland har ont om pengar. Hon sade att näringslivet väntar ivrigt på att få ett nytt finansieringsinstrument för det skulle möjliggöra växande företag. Enligt Guzenina gäller det att värna om jämvikten och se till att också Östra Finland får satsningar.

– En bebodd gräns är en säker gräns. Det behövs företag, arbeten och tjänster i Östra Finland. Vi ska inte ge Centern ledningen, utan vi måste tala om industri- och skogspolitik.

Guzenina betonade också om vikten av att värna om biodiversiteten.

– Vi vill ha hållbar utveckling, tillväxt och välstånd. Europa är en åldrande kontinent och Finland är ett väldigt åldrande land. När Tytti säger att vi behöver invandring är det inte jargong.

Guzenina menade att Sannfinländarna påstår att behovet av invandring hänger ihop med ivern att förbättra världen.

– Invandring handlar om att ta hand om oss själva och trygga vår framtid.

Hon varnade för hur illa det kan gå för Finland utan invandring och sade att man bör diskutera gränslagen.

– Det gäller att upprepa fakta om invandring tills folk börjar förstå. Vi måste gå framåt med stolthet. Detta land behöver att vi talar om saker på ett faktabaserat sätt.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus. (Foto: Topi Lappalainen)

Även FSD:s ordförande Dimitri Qvintus talade om invandringspolitik.

– Li Andersson sade det bra att i utbildningspolitiken talar Sannfinländarna om en grupp människor som aldrig lär sig någonting. Det är oförskämt och vi socialdemokrater måste fungera som en motkraft till det.

Qvintus drog till minnes en kväll för sex år sedan då hon var medarbetare åt oppositionsledaren Antti Rinne och skrev ett EU-linjetal för honom i arbetsrummet i Lilla Parlamentet.

– Europeiska unionen måste vara förnuftets röst och ljuset mitt i mörkret. Europa och Förenta staterna ser på samma ocean men ser helt olika horisonter.

Qvintus framhärdade att som socialdemokrat hör han till världens ledande fredsrörelse.

– Socialdemokratin och Europeiska unionen har mycket gemensamt.

Det som har förändrats i Europa enligt Qvintus är att vi inte längre lever i fredens kontinent utan det finns ett krig i Europa. Han var också bekymrad över att nazister kan marschera på Europas gator ännu år 2024.

– “Das gibt’s doch nicht”, skulle tysken säga. Vi sade ju tillsammans “nie wieder”, aldrig mer.

Qvintus drog till minnes att han inte behövde växa upp i krigets skugga och inte heller i murarnas skugga.

– Murarna revs när jag fyllde två år, sade han med syftning på järnridån och Berlinmuren.

Han talade om sin relation till Ungern som härstammar från barndomen, hur musikklassen han gick i hade en vänklass i Budapest och hur han reste i Ungern med sin familj.

– På väg till Ungern såg jag i en slovakisk bergsby ett barn på landsvägen utan skor, barfota. Det var första gången när jag såg absolut fattigdom med egna ögon. Det gällde en europeisk minoritet vars företrädare dog på Hitlers koncentrationsläger och vars rättigheter är fortfarande inte i ordning i EU.

Qvintus erinrade sig att de gjorde samma resa till Europa tre år i rad.

– Jag har fått se hur EU kom till Östeuropa som ett västerländskt barn från bilens baksäte.

Sedan drog han till minnes år 2019 och en middag i Budapest hos Viktor Orbán.

– Jag skakade hans hand och sade på ungerska “jó estét kivánok”, alltså önskade honom god kväll. Tyvärr kunde jag inte mer ungerska för att jag hade lust att säga ett par välvalda ord på hans eget modersmål, men det var kanske bättre att jag inte kunde, sade Qvintus med syftning på Orbáns ytterhögerpolitik.

– I Finland sitter de redan vid makten tack vare Petteri Orpo, Anna-Maja Henriksson och Sari Essayah. Hotet är verkligt och ser man på vilken som helst gallup så stiger extremhögern. Det är upp till oss att övertyga väljarna med våra tal. En populist sviker alltid, man kan aldrig lita på en populist. Det kommer inga lösningar från dem och om det kommer, är det inte hållbara.

Qvintus talade om det svåra läget i Ukraina.

– Ungern utnyttjar situationen, stretar emot, skapar problem också då när det gäller försvarskampen av ett krigförande land.

Dessutom varnade Qvintus för hur det kan gå i presidentvalet i USA i november där Donald Trump återigen ställer upp.

– När det gäller extremhögerns uppsving både hos oss och i Europa, måste socialdemokratin profilera sig som den enda tillräckligt stora motkraften. Vi måste våga gå helt utan rädsla mot sannfinländsk politik, både deras ekonomiska politik och invandringspolitik.

Enligt Qvintus bör socialdemokratin föra EU-diskussionen på egna villkor och inte av rädsla för Sannfinländarna.

– Vi ska inte vika en tum när det gäller rädslan för Sannfinländarna, inte i Finland och detsamma gäller extremhögern i Europa.

– Vi måste föra diskussionen. Vi har insikten och diskussionen och vi måste våga säga det högt fast någon skulle bli arg. Jag kandiderar för första gången i EU-valet, välkomna till min kampanj.

Erkki Tuomioja på EU-seminariet i Paasitorni. (Foto: Topi Lappalainen)

“I sanning, jag lever i dystra tider”, var hur den före detta utrikesministern Erkki Tuomioja inledde sitt tal. Citatet är de inledande orden ur en dikt av Bertolt Brecht.

– Människorna har skapat klimatförändringen och naturförlusten och människorna kan också stoppa dem. Det har förekommit utmaningar från alla sidor till det avtalsbaserade systemet som där man samarbetar internationellt. Det gäller inte bara de som har inlett ett anfallskrig i Ukraina utan också de som vill stänga gränserna och säger “America First”.

Tuomioja menade att Finlands regering har sållat sig till dessa utmanare av det internationella systemet.

– Vi har varit en förebild tack vare vår nordiska modell och nu har vi förlorat det.

Tuomioja betonade att Finland hör till Europa, inte bara geografiskt utan vi delar värdegrunden som Europeiska unionen baserar sig på.

Han hade nyligen besökt Cypern där flyktingarna är i ett utsatt läge och skickas tillbaka trots att man kan drunkna under sjöresan. Tuomioja varnade för nationalismens fantasier.

-Europa kan inte bara stänga gränserna och se enbart till den egna konkurrenskraften. Europa måste visa ledarskap för det gör ingen annan i världen av idag.

Tuomioja påminde om att världen är delad i väst och den globala södern.

– I den globala södern bor den överväldigande majoriteten som delar kolonialismens historia ur ett annat perspektiv.

Han påminde om hur det för länge sedan varnades att vi har bara några få år på oss att anpassa människans verksamhet så att de är socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara.

– Det har redan gått några årtionden.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE