Politiikka
27.10.2016 17:29 ・ Päivitetty: 27.10.2016 17:29
Sopu häämöttää EU:n ja Kanadan vapaakauppafarssissa: ”Olen varovaisen optimistinen”
Sitkeä solmu EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksen tiellä alkoi torstaina purkautua, kun Belgian aluehallintojen johtajat pääsivät sopuun sopimuksen hyväksymisestä. Ehtona on, että sopimukseen sisältyvä investointiriitojen ratkaisumalli menee EU:n tuomioistuimen arvioitavaksi.
Sopu otettiin EU:n ja Kanadan johdossa helpottuneena mutta hieman varauksella vastaan.
– Olen varovaisen optimistinen, sanoi Kanadan ulkoministeri Stephane Dion uutistoimisto AFP:n mukaan.
Sopu edellyttää vielä Belgian alueparlamenttien hyväksynnän. Muut EU-maat näyttivät jo alustavasti vihreää valoa Belgian vaatimuksille.
Belgian pääministeri Charles Michel vakuutti, että myös Belgian osalta asia on kunnossa.
– Kaikki parlamentit voivat nyt hyväksyä (sopimuksen) huomiseen puoleenyöhön mennessä, hän sanoi Twitterissä torstaina.
Pitkittynyt vääntö kyseenalaistaa EU:n kyvyn neuvotella kauppasopimuksia.
Lisää aiheesta
Vuosia neuvoteltu sopimus uhkasi romahtaa, kun Belgian ranskankielinen alue Vallonia kieltäytyi hyväksymästä sitä. Sopimus edellyttää jokaisen EU-maan hyväksynnän, ja Belgia tarvitsee liittovaltiona taakseen aluehallintojensa tuen.
Sopimukseen sisältyvä investointisuoja on ollut Vallonialle ja monille vapaakaupan vastustajille erityisen vaikea pala. Investointiriitojen ratkaisumenettelyn pelätään murentavan demokratiaa ja antavan liikaa valtaa suuryrityksille.
– Vallonia on erittäin iloinen siitä, että meidän vaatimuksiamme on kuultu, sanoi alueen hallituksen johtaja Paul Magnette.
Sopimus oli määrä allekirjoittaa Brysselissä torstaina, mutta sitä varten suunniteltu huippukokous ehdittiin perua pitkittyneen kiistan takia. Uusi allekirjoituspäivä jäi avoimeksi.
– Vasta kun kaikki EU:n menettelyt (sopimuksen) allekirjoittamiseksi ovat valmistuneet, otan yhteyttä (Kanadan) pääministeriin Justin Trudeau’hun, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Twitterissä.
Myös Kanada joutuu arvioimaan Belgian vaatimusten vaikutuksia. Vaikka sopimus saataisiin lopulta allekirjoitettua, pitkittynyt vääntö kyseenalaistaa EU:n kyvyn neuvotella kauppasopimuksia jatkossa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.