Työmarkkinat
11.6.2019 10:58 ・ Päivitetty: 11.6.2019 10:58
Sopu: Näin työmarkkinajärjestöt rukkaisivat eläkejärjestelmää ja pidentäisivät työuria
Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat päässeet yhteisymmärrykseen, miten eläkejärjestelmää uudistetaan ja työuria pidennetään.
Ne ehdottavat valtiovallalle muun muassa työeläkejärjestelmän perhe-eläkkeiden nykyaikaistamista, työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden tarkistamista ja eräitä työelämän lainsäädännön säädösmuutoksia.
Järjestöjen ehdotukset perustuvat vuoden 2017 eläkeuudistuksessa sovittuihin jatkoneuvotteluihin.
Työmarkkinajärjestöt esittävät, että lapsen eläkkeen maksamisaikaa pidennetään kahdella vuodella 20 ikävuoteen. Lisäksi leskeneläke muutettaisiin määräaikaiseksi ja sitä saisivat vastaisuudessa myös avolesket tietyin edellytyksin.
Järjestöt nostaisivat työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden alaikärajaa yhdellä vuodella vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä. Koska vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee laskelmien mukaan yli 65 vuoden, työttömyyspäivärahan ja sairauspäivärahan saamisen yläikärajaa nostettaisiin.
Järjestöt: Muutosehdotukset valmisteltava pikaisesti kolmikantaisesti.
Työmarkkinajärjestöt palauttaisivat työnantajan velvollisuuden ilmoittaa työ- ja elinkeinotoimistolle henkilöstön vähentämisestä ja myös tiedottaa työllistymissuunnitelmasta.
Lisää aiheesta
Ehdotuksessa työajan ulkopuolella tapahtuva matkustaminen sisällytetään työn vaarojen selvittämisen ja arvioinnin osaksi. Velvoitetta työn rasituksen vähentämisestä täsmennetään. Lisäksi järjestöt käynnistävät kaksikantaisen valmistelun siitä, miten työssä esiintyviä kuormitustekijöitä voidaan välttää ja vähentää työurien pidentämiseksi.
Järjestöt arvioivat, että ehdotuksen mukaisilla toimilla tuetaan eläkeuudistuksen tavoitteiden saavuttamista. Toimet edistävät myös maan hallituksen tavoitetta työllisyyden lisäämisestä noin 60 000 henkilöllä.
Työmarkkinajärjestöt esittävät, että tarvittavat säädösmuutosehdotukset valmistellaan pikaisesti kolmikantaisesti.
Ehdotuksen takana ovat korkeakoulutettujen työmarkkinajärjestö Akava, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Kirkon työmarkkinalaitos, Kuntatyönantajat KT, palkansaajakeskusjärjestö SAK ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Työmarkkinat
9.5.2019 15:43
Hallitusneuvotteluissa kuultiin työmarkkinajärjestöjä – Rinne: Järjestöiltä yhteinen eläkepaperi