Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sote-valiokunnan mietinnöt valmiina – apulaispääsihteeri tekstikohtien poistamisesta: “En sanoisi sitä poikkeukselliseksi”

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) johti valiokunnan kokousta, joka kokoontui poikkeuksellisesti keskeneräisten sosiaaliturvamietintöjen kiireen vuoksi eduskunnassa tänään.

Riitaisaksi syytetty sosiaali- ja terveysvaliokunta sai maanantai-iltana valmiiksi mietintönsä sosiaaliturvan indeksijäädytyksistä ja työttömyysturvan leikkauksista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kommentoi kokouksen jälkeen myös valiokunnan työilmapiiriä. Hän sanoi joutuneensa “alle puolen tusinaa kertaa” korottamaan ääntään ja muistuttamaan valiokunnan jäseniä asiallisesta käytöksestä.

Valiokunta kokoontui poikkeuksellisesti myös tänään, jotta mietinnöt varmasti valmistuisivat huomiseksi. Normaalisti eduskunnan valiokunnat eivät kokoonnu maanantaisin.

ASUMISTUKEA koskevan leikkauksen käsittely eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sai viime viikolla runsaasti julkisuutta osakseen. Riitaisen valiokunnan kanta valmistui, mutta oppositiopuolueista kritisoitiin sitä, että tekstistä poistettiin kohtia, joissa oli kuvailtu leikkauksen kielteisiä vaikutuksia.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovisen mukaan ei ole tavatonta, että valiokuntakäsittelyssä muutetaan merkittäviäkin osuuksia, joissa käydään läpi lakimuutoksen vaikutuksia kansalaisille.

– En sanoisi sitä poikkeukselliseksi. Kyllä niitä muutoksia tehdään, hän kommentoi STT:lle maanantaina.

Hän kuitenkin korostaa, ettei tiedä, minkälaista valmistavaa keskustelua valiokunta kävi, sillä kokoukset käydään suljettujen ovien takana.

Lisää aiheesta

ESIMERKIKSI valiokunnassa istuva vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi perjantaina tiedotteessa, että hallituspuolueet tekivät valiokuntatyöstä farssin.

- He ovat pyrkineet kirjoittamaan uusiksi valiokunnan virkahenkilöiden tuottamat tekstit ja poistamaan sieltä vaikutusarvioita esimerkiksi siitä, kuinka paljon lapsiperheköyhyys tulee lisääntymään.

Valiokuntien tehtävänä on käsitellä hallituksen lakiesitykset ja antaa niistä mietinnöt eduskunnalle. Mietintöä varten valiokunta hankkii tietoja kuulemalla asiantuntijoita kuten lakiesitystä valmistelleita virkamiehiä. Myös toiset valiokunnat antavat lausuntojaan.

Kun valiokunta on kuullut asiantuntijoita ja keskustellut esityksestä, valiokunta päättää, mitä mieltä se on esityksestä.

Ensin mietinnöstä valmistellaan luonnos.

- Valiokunnan käymä valmistava keskustelu, joka luo luonnokselle valmistelupohjaa, edellyttää, että kansanedustajat ovat aktiivisia, jos haluavat oman näkemyksensä siihen kirjatuksi. Hallitusryhmätkään eivät voi ajatella niin, että se sisältö vain tulisi siihen sieltä hallituksen esityksestä.

ONKO mahdollista, että hallituspuolueiden jäsenet eivät valiokunnassa olleet riittävän aktiivisia asumistukileikkausta käsiteltäessä?

- Se on mahdollista, mutta sitä on ulkopuolisen mahdotonta arvioida.

Valiokunnan kokoonpano vastaa eduskuntaryhmien voimasuhteita, eli suurin puolue saa eniten edustajia valiokuntiin ja pienin vähiten.

Asumistukea koskevassa valiokunnan luonnostekstissä oli useita asiantuntijoiden tietoja leikkauksen kielteisistä vaikutuksista, jotka lopullisesta mietinnöstä oli jätetty pois.

Lausunnon antaneina valiokuntina olivat perustuslakivaliokunta ja ympäristövaliokunta. Niiden lausunnot olivat Tuovisen mukaan kriittisiä.

Luonnoksessa luki esimerkiksi, että “ympäristövaliokunnan mukaan hallituksen esityksessä ehdotetut muutokset yhdessä elin- ja asuinkustannusten nousun kanssa voivat lisätä tarvetta hakeutua nykyistä edullisempaan vuokra-asuntoon tai siirtyä omistusasumisesta vuokra-asumiseen. Edullisemman asunnon löytyminen voi kuitenkin vaikeutua hakijoiden suuren määrän vuoksi“.

Lopullisessa mietinnössä ei enää mainittu viimeistä kohtaa siitä, että edullisemman asunnon löytyminen voi vaikeutua.

STT ja STT/Saila Kiuttu

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE