Politiikka
19.12.2024 12:57 ・ Päivitetty: 19.12.2024 12:57
Soteri-rekisterin viiveille pyyhkeitä apulaisoikeusasiamieheltä
Apulaisoikeusasiamies moittii Soteri-rekisterin käyttöönoton viiveiden vaikutuksia kansalaisten perusoikeuksiin.
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin antoi ratkaisunsa 23 kanteluun, joissa arvosteltiin valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien ja palveluyksikköjen Soteri-rekisterin käyttöönoton aiheuttamia ongelmia.
Apulaisoikeusasiamies katsoo, että hakijoiden perusoikeus saada asiansa asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä käsitellyksi ei ole toteutunut, koska hakemusten käsittely oli viivästynyt.
Viivästyksen seurauksena perustuslaissa turvattu oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla ei ole myöskään apulaisoikeusasiamiehen mukaan toteutunut. Viivästykset ovat aiheuttaneet palveluntuottajille merkittäviä taloudellisia menetyksiä ja vaikeuttaneet potilaiden hoitoon pääsyä.
Soteri-rekisteri otettiin käyttöön tämän vuoden alussa, kun uusi sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalaki tuli voimaan. Sosiaali- ja terveyspalveluntuottajan on oltava rekisteröitynä Soteri-rekisteriin ennen toiminnan aloittamista tai muuttamista.
APULAISOIKEUSASIAMIES pitää ongelmallisena sitä, että järjestelmän kehittämiseen ja kouluttamiseen ei ollut varattu riittävästi aikaa. Apulaisoikeusasiamies korostaa, että lain hyväksymisen jälkeen sen voimaantuloon tulee varata riittävästi aikaa, jotta hallinnolla on tosiasiallinen mahdollisuus toimeenpanna lainsäädäntö välittömästi lain voimaantulosta lukien.
- Lainsäädäntöä uudistettaessa siirtymäjärjestelyt ja käyttöönottoaikataulut eivät ole hyväksyttävä peruste perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattujen perus- ja ihmisoikeuksien vaatimuksista poikkeamiselle tai niiden toteutumisen siirtämiselle tulevaisuuteen, apulaisoikeusasiamies kirjoittaa tiedotteessaan.
Apulaisoikeusasiamies ei arvioinut ratkaisussaan sosiaali- ja terveysministeriön menettelyä. Apulaisoikeusasiamies on sopinut oikeuskanslerin kanssa, että oikeuskansleri tutkii sosiaali- ja terveysministeriön menettelyn erityisesti lainvalmistelussa.
Eduskunta on sittemmin hyväksynyt lakiesityksen valvontalain muuttamisesta rekisteröintiruuhkien helpottamiseksi. Sen mukaan pienten palveluntuottajien olisi mahdollista aloittaa toimintansa heti rekisteröintihakemuksen jättämisen jälkeen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.