Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Muu kulttuuri

20.11.2019 11:00 ・ Päivitetty: 20.11.2019 11:00

Stadin kirjapäivien valokeilassa ovat niin Halonen, Liikanen, Taipale, Tuomioja kuin syksyn työväenkirjallisuuden helmet

Stadin työväenkirjallisuuspäivien kiinnostavia vieraita ovat muun muassa Tarja Halonen, Vappu Taipale ja Erkki Liikanen.

Kuudennet Stadin työväenkirjallisuuspäivät järjestetään tutulla alaotsikolla Aatosta jaloa – marraskuun valoa taas ensi viikonvaihteessa. Ja myös tutuilla sijoillaan Stadin Sörkassa:  Tapahtuma keskittyy jälleen Työväenliikkeen kirjaston ja JHL:n tiloihin.

Rolf Bamberg

Demokraatti

Moni muukin asia Stadin kirjapäivillä on niin kuin sen perinteet velvoittavat – siitäkin huolimatta, että tapahtuman järjestämisestä vastaava Pentti Arajärvi heittää tervetulotoivotuksessaan aiheesta anekdootin:

– Perinteisestä tilaisuudesta mieleeni tulee, että Tarja Halosta pyydettiin hänen presidenttikaudellaan johonkin juhlaan perustellen sitä sillä, että presidentti on perinteisesti käynyt ko. tilaisuudessa. Kun kysyttiin tarkennusta, kävi ilmi, että Paasikivi oli tosiaan käynyt, vuodesta ei ollut tarkkaa tietoa.

Tänä vuonna presidentti Tarja Halonen joka tapauksessa tapahtumaan osallistuu. Hän on mukana lauantaina 22.11. klo 12 JHL:n auditoriossa käytävässä paneelikeskustelussa, jonka haastavana otsikkona on “Vasemmisto – kulttuuri ja kestävä kehitys”. Hänen lisäkseen paneeliin osallistuvat kirjailija Risto Isomäki, professori Helmi Järviluoma-Mäkelä Itä-Suomen yliopistosta sekä   yliopistonlehtori Teppo Eskelinen Jyväskylän yliopistosta.

Stadin työväenkirjallisuuspäivät käynnistyvät kuitenkin – ja siis jo perinteisesti – perjantaina, jolloin ohjelmassa on nyt viidettä kertaa järjestettävä Kapinarunoilta.  Kaikki pöytälaatikko-, kotitarve- ja muut runoniekat ovat voineet lähettää kirjoittamansa kantaaottavia tekstejä Työväenkirjaston ystävien järjestämään kapinarunokeräykseen. Tänä vuonna asiantuntijaraati valitsi  illan esiintyjät yli sadan runon joukosta. Runoillan kattauksesta toimitetaan myöhemmin Kapinaruno -sarjan viides osa.

Keskusteltavaa riittää

Lauantaina heti kestävän kehityksen paneelin  perään klo 13.45 on JHL-talon Pyöreässä salissa luvassa toinen keskustelu isosta aiheesta. Teemasta ”Vapiseva Eurooppa – mitä seuraa eurooppalaisen politiikan kaaoksesta”  keskustelevat professori Pentti Arajärvi, professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta, vanhempi tutkija Emma Hakala Ulkopoliittisesta instituutista, yliopistonlehtori Katalin Miklóssy Aleksanteri-instituutista ja väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

Tässä kohtaa tapahtumakävijät joutuvat tekemään raakaa valintaa, sillä samalla kellonlyömällä  klo 13.45 käydään auditoriossa filosofi Thomas Wallgrenin johdattelemana keskustelu “Ilmastonmuutos muuttaa työelämän”, jossa äänessä ovat tutkija Tero Toivanen Bios-tutkimusyksiköstä, yliopistonlehtori Tuuli Hirvilammi Tampereen yliopistosta, SAK:n ilmastovastaava Pia Björkbacka ja europarlamentaarikko Silvia Modig.

Lauantain neljännessä keskustelusessiossa pohditaan Kansan arkiston johtaja Marita Jalkasen johtaa johdatuksella sitä, mitä uutta paikallishistoria tuo kuvaan vuodesta 1918. Keskustelijoina ovat tohtorit Maija Hakanen ja Tieto-Finlandia-palkittu Seppo Aalto sekä tutkija Raimo Parikka.

Vielä sunnuntainakin keskustellaan. Klo 14  Työväenliikkeen kirjastossa alkavassa matineassa ylevänä herättelijänä on otsikko Kulttuurin arvo on mittaamaton. Toimittaja Risto Kolasen vetämään keskusteluun osallistuvat Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen, valokuvaaja Joonas Ahlava, Koko Jazz clubin vetäjä, muusikko Timo Hirvonen, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, Työväenmuseo Werstaan johtaja Kalle Kallio, kuvanveistäjä Elisa Lientola ja teatterikriitikko Kirsikka Moring.

Kirjasisältöjä syventämässä

Stadin työväenkirjallisuuspäivien lauantaiohjelmaan kuuluu tutusti myös monia tiivimpiä jutustelutuokioita syksyn kirjauutuuksen tiimoilta. Tässä muutama poiminta:

Erkki Liikasen muistelmateoksesta Olin joukon nuorin on muistelijan itsensä kanssa keskustelemassa toimittaja Ulpu Iivari,  juuri tietokirjallisuuden edistämispalkinnolla huomioitu Veli-Pekka Leppänen keskustelee Erkki Tuomiojan kanssa tämänpäiväkirjojen tuoreimmasta osasta Tunnustan pelänneeni pahinta, toimittaja Ville Blåfield on lauteilla kokoamansa TSL:n satavuotisjuhlakirjan Hengenpimeyttä vastaan – Puheenvuoroja sivistyksestä merkeissä ja Vappu Taipale kertoo elämäkerrallisesta teoksestaan Rakas lapsi – muistoja & ymmärrystä kasvamisesta.

Yhteiskunnallisesti painottuneen tieto- ja muistelmakirjallisuuden rinnalle mahtuu lauantain ohjelmaan pari prosaistiakin: kirjoistaan kertovat Ehtoolehto-sarjastaan tuttu Minna Lindgren ja viimeisiin aitoihin työläiskirjalijoihin kuuluva Kaiho Nieminen teoksestaan.

Stadin työväenkirjallisuuspäivien tarkka ohjelma-aikataulu löytyy  verkkosivuilta www.tyovaenperinne.fi/tky2019. Tapahtuma on kaikille avoin ja  ilmainen.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU