Huvudnyheter

Strejktider i Finland – ABL sammanfattar

Konflikterna och strejkvarslen på arbetsmarknaden haglar tätt för tillfället. ABL sammanfattar vad konflikterna handlar om. 

ABL

 

Postkonflikten på slutrakan?

 

Den senaste tidens mest uppmärksammade konflikt hade ännu på tisdag eftermiddag inte fått någon lösning. En av de stora stötestenarna i postkonflikten har varit frågan om paketsorterarnas kollektivavtal: de personer som arbetar med postens paketsortering, kring 700 stycken, lyder sedan Postens beslut om att föra över dem till dotterbolaget Postin palvelut under kollektivavtal mellan Medieförbundet och Industrifacket. Övriga anställda inom Posten och dess dotterbolag lyder däremot under kollektivavtal mellan Post- och logistikunionen PAU och servicebranschens arbetsgivarförbund Palta. 

 

PAU anser att detta innebär sämre arbetsvillkor för paketsorterarna än för övriga anställda inom Posten och kräver att situationen åtgärdas och ingår i den helhetslösning som nu förhandlas fram med Palta. 

 

 

Parterna enades i helgen kring ett medlingsbud om att ge paketsorterarna samma villkor som övriga postanställda. Förslaget föll ändå på söndagskvällen, då det förkastades av Medieförbundet som menar att de inte kan tvingas in i det kollektivavtal som Palta och PAU kommit överens om. I ett pressmeddelande konstaterar förbundet att det var Postens eget beslut att överföra paketsorterarna från moder- till dotterbolaget, som tillämpar Medieförbundets kollektivavtal.

 

Som en följd av Medieförbundets beslut förkastade även PAU förslaget och utvidgade på måndagen sin strejk. Strejken berör nu även postens servicepunkter och varar till den 22 december om ingen lösning hittas före det.  

 

För brev och tidsskrifter innebär detta dröjsmål på upp till flera veckor och förseningar i paketutdelningen. Den tidiga tidningsutdelningen och de försändelser som anses ha vikt för hälsa och säkerhet berörs fortsättningsvis inte.  

 

Förhandlingarna mellan fortsätter därmed i veckan. Utöver Posten, Palta och PAU deltar även Industrifacket och Medieförbundet. Vid 18-tiden på tisdagen meddelades att en lösning på paketsorterarnas situation är nära. Förhandlingarna om det egentliga kollektivavtalet fortsätter hos riksförlikningsmannen under kvällen. En lösning på poststrejken verkar vara nära.

 

 

Arbetsmarknadsforskare Mika Helander har sedan förra veckan trott på en lösning inom denna vecka. 

 

– Jag tippade för tio dagar sedan att lösningen kommer på onsdagen nästa vecka – så ska jag ha rätt i min tippning borde en lösning alltså komma imorgon eller redan ikväll.

 

Helander tror inte att det är en långsökt tanke.  

 

– Jag tror lösningen kommer att vara ett specifikt kollektivavtal för Postin palvelut. De fortsätter på den bas som lades i helgen. 

 

Läs hela ABL:s intervju med Helander om situationen på arbetsmarknaden här

 

Omfattande sympatistrejker 

 

Efter att förhandlingarna i posttvisten strandat på söndagen bröt omfattande sympatistrejker ut på måndagen. Bland annat stördes flyg- och kollektivtrafiken på flera håll. Något större kaos verkar ändå ha uteblivit.

 

Sympatistrejkerna fortsätter under de kommande veckorna, förutsatt att en lösning inte hittas. Bland annat sympatistrejkar VR:s och Finrails tjänstemän ett dygn från och med fredag morgon. Denna strejk berör bland annat biljettförsäljningen, medan HRT-tågen står helt stilla den 2 december och fjärrtågen samt godstrafiken dagen efter då VR:s lokförare strejkar. Dessutom avbryts järnvägstrafikens styrning måndagen den 9 december från klockan sju på morgonen, i ett dygn framåt.

 

Även bland annat Elektrikerförbundet, Livsmedelsarbetareförbund SEL och servicefacket PAM sympatistrejkar, vilket påverkar postens servicepunkter.

 

Från och med måndag morgon avgår inte heller några fartyg under finsk flagg från de finländska hamnarna. Sjömansunionen har meddelat att stödåtgärden varar tills postkonflikten har fått en lösning.

 

 

Den åtgärd som riskerar få störst inverkan om ingen lösning görs är ändå bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT:s beslut att från torsdagen inkludera även stuvarna i sin sympatistrejk, vilket man varslade om igår (måndag).

 

Sympatistrejken inleds klockan 6 på torsdagen, avslutas två dagar senare och omfattar omkring 2000 arbetstagare. Blir åtgärden av skulle det innebära total tystnad i de finska hamnarna till lördag morgon.

 

Kiky en stötesten i flera branscher

 

Inte alla utlysta strejker handlar om posttvisten. På söndagen varslade både Industrifacket, fackförbundet Pro och de högre tjänstemännen YTN om strejk den 9-11 december.

 

Industrifacket utlyser strejk inom nio branscher. Kring 35 000 arbetstagare berörs. Likt poststrejken berör strejken inte arbete som utförs i syfte att skydda människoliv och hälsa. 

 

Strejken är en följd av en längre tids fruktlösa förhandlingar.

 

– Industrifacket har fört kollektivavtalsförhandlingar hela hösten. Vi har fortfarande inte kommit fram till ett förhandlingsresultat som medlemmarna kan godkänna, skriver förbundet i ett pressmeddelande. 

 

De viktigaste målen i förhandlingarna har enligt Industrifacket varit att förhindra de förslag på försämringar av arbetsvillkoren som arbetsgivarna hämtat till förhandlingsbordet samt slopandet av den arbetstidsförlängning som infördes i samband med det så kallade konkurrenskraftsavtalet (Kiky).

 

Även fackförbundet Pro lyfter fram konkurrenskraftsavtalets arbetstidsförlängning med 24 timmar som en bakomliggande faktor till strejkbeslutet. Pros strejk, som pågår samtidigt som Industrifackets, innebär arbetsnedläggning i separat utvalda företag i fem avtalsbranscher.

 

På tisdagen meddelade även Byggnadsförbundet, med ca 73 000 medlemmar, att man stöder Industrifackets strejk genom att också strejka på de arbetsplatser där även Industrifacket verkar.

 

 

 

 

Trafik och dagvård i Åbo påverkas

 

På tisdagen meddelade även JHL att man beslutat ordna en ny strejk med anledning av de strandade förhandlingarna mellan fackförbundet och Arkea gällande arbetsvillkor för dem som jobbar vid bolaget.

 

Förhandlingarna inleddes i september då Arkea meddelade att bolaget ämnar byta till ett billigare kollektivavtal. Enligt JHL har Arkea inte uppvisat någon verklig vilja att förhandla på allvar.

 

Strejken inleds redan imorgon onsdag och avslutas på fredagen. Denna gång gäller den, förutom anställda vid Arkea, även samtliga JHL-anslutna arbetare vid Åbo stad och de bolag som ägs av staden – totalt kring 1500 stycken.

 

Strejken påverkar bland annat busstrafiken, dagvården och skolmaten i staden. Även hamnfunktioner kan komma att störas.

 

Artikeln uppdaterad 18:40 – en lösning på problemet med paketsorterarna uppges vara nära. 

Artikeln uppdaterad med kommentarer av Mika Helander 19:55.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE