Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Sunak ja Starmer kohtasivat väittelyssä

LEHTIKUVA / AFP / PAUL ELLIS

Britanniassa konservatiivipuolueen puheenjohtaja, pääministeri Rishi Sunak ja työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer kohtasivat kampanjakauden ensimmäisessä vaaliväittelyssä tiistai-iltana.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puoluejohtajat väittelivät muun muassa verotukseen, maahanmuuttoon sekä terveydenhuoltoon liittyvistä kysymyksistä. Molempia kehotettiin toistuvasti alentamaan äänenvoimakkuuttaan sekä olemaan puhumatta toistensa päälle.

Sunak ilmoitti toukokuussa, että maassa järjestettäisiin parlamenttivaalit 4. heinäkuuta. Työväenpuolueella on nyt oppositiossa vietettyjen 14 vuoden jälkeen mahdollisuus voittaa valta takaisin Starmerin johdolla.

Alun perin uumoiltiin, että vaalit pidettäisiin syksyllä, mutta Sunak halusi ilmeisesti aikaistaa niitä hyötyäkseen hiljalleen paranevista talousluvuista. Britannian pääministeri voi tietyn aikarajan puitteissa päättää, milloin vaalit pidetään.

Parlamenttiin valitaan 650 edustajaa, joiden on määrä ottaa paikkansa 9. heinäkuuta.

MUUN muassa brittilehti Guardianin mukaan Sunak vaikutti ilmaisevan olevansa valmis vetämään Britannian ulos Euroopan ihmisoikeussopimuksesta, jos se estäisi turvapaikanhakijoiden lähettämisen Afrikassa sijaitsevaan Ruandaan.

Niin kutsutussa Ruandan mallissa turvapaikkahakemukset käsitellään Ruandassa, ja mahdollisen myönteisen päätöksen myötä turvapaikanhakijat myös jäävät sinne asumaan. Britanniassa malli on saanut paljon kritiikkiä kansalaisjärjestöiltä. Lisäksi maan korkein oikeus on pitänyt päätöstä lainvastaisena.

-  Uskon, että kaikki suunnitelmamme ovat kansainvälisten velvoitteidemme mukaisia, mutta jos minun on pakko valita rajojen turvaamisen ja maamme turvallisuuden, tai ulkomaisen tuomioistuimen välillä, aion valita maamme turvallisuuden joka kerta, Sunak sanoi.

Työväenpuolueen Starmer puolusti Britannian osallistumista Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

-  Me emme vetäydy kansainvälisistä sopimuksista ja kansainvälisestä oikeudesta, jota kunnioitetaan kaikkialla maailmassa, hän sanoi Guardianin mukaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE