Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Suomalaistutkijat arvioivat Pohjois-Korean toimia: Kiina on hankalassa välikädessä

Pohjois-Korean ydinkoe tapahtui Kiinalle kiusalliseen aikaan, sillä maa on valmistautumassa lähivuosiensa tärkeimpään kokoukseen. Lokakuussa pidettävässä puoluekokouksessa Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen ylimmästä johdosta on vaihtumassa merkittävä osa.

Presidentti Xi Jinping (kuvassa) jatkaa toiselle viisivuotiskaudelle, mutta puolueen korkeimmissa elimissä monta jäsentä erovuorossa. Perinteisesti kokouksen alla Kiina onkin pyrkinyt keskittymään myönteisiin uutisiin ja korostamaan johtonsa vahvuutta.

Helsingin yliopiston tutkijan Teemu Naarajärven mukaan ydinkokeen ajoitus osoittaa, että suuren naapurin pyrkimykset eivät kiinnosta Pohjois-Koreaa.

– Se on Kim Jong-unin tapa näyttää, että Pohjois-Korea ei ole Kiinan talutusnuorassa, Naarajärvi sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen sanoo, että Pohjois-Korean viimeaikaiset toimet ovat lyöneet kiilaa Kiinan suurvaltapoliittisen kuvaan. Hän huomauttaa, että presidentti Xi olisi varmasti mieluusti keskittynyt näinä aikoina korostamaan julkisuudessa taloussaavutuksia, mutta Pohjois-Korean röyhkeys varjostaa tätä aietta.

Se on Kim Jong-unin tapa näyttää, että Pohjois-Korea ei ole Kiinan talutusnuorassa.

Kaikkiaan Kiina on hankalassa välikädessä. Naarajärvi kertoo, että yhtäältä Pohjois-Korea painostaa toiminnallaan Kiinaa vaikuttamaan Yhdysvaltoihin, kun samaan aikaan Yhdysvallat painostaa Kiinaa kovistelemaan Pohjois-Koreaa.

Lisää aiheesta

Hän ja Sinkkonen arvioivat kumpikin, että viimeiseksi Kiina haluaa nähdä sotilaallisen varustautumisen kasvua Itä-Aasiassa.

– Osinhan nämä muut maat varustautuvat Kiinaa vastaan, ja Pohjois-Korea on kätevä tekosyy siihen, Sinkkonen sanoo.

Naarajärven mukaan Pohjois-Korean ydinasekin on Kiinalle mieluisampi vaihtoehto kuin muiden naapureiden sotilasmahdin kasvu.

– Tietysti Xille Pohjois-Korean ydinaseet ovat ongelma, mutta niitähän ei ole varsinaisesti suunnattu Kiinaa vastaan. Todennäköisesti Xi kestäisi ydinaseistetun Pohjois-Korean, ellei se johtaisi Etelä-Korean, Japanin ja Yhdysvaltojen sotilaallisen varustautumisen kasvamiseen.

Naarajärvi uskoo, että Kiina on laskenut tilanteen ratkaisemisen olevan niin vaikeaa, ettei sitä kannata edes yrittää. Ratkaisuyrityksen todennäköinen epäonnistuminen näyttäisi Kiinan johdon kannalta huonolta.

Sinkkonen arvioi niin ikään, että Kiina pitää kiinni aiemmasta linjastaan, joka on ollut keskusteluun kehottamista ja sotilaallisten toimenpiteiden vastustamista. Linja voi hänen mukaansa kuitenkin muuttua, jos presidentti Donald Trumpin hurja heitto kaupankäynnin rajoittamisesta toteutuisi jollain tasolla.

STT–HETA HASSINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE