Kolumnit
4.6.2016 14:00 ・ Päivitetty: 4.6.2016 16:03
Suomen hallituksen linja muuttui 4. huhtikuuta kello 20.25
Suomen hallituksen linja muuttui 4. huhtikuuta kello 20.25. Silloin päättyi Ylen MOT-ohjelma, jossa esiteltiin Panama-papereiden paljastuksia.
Sitä ennen SSS-hallitus pikemmin suosi verojen ja omaisuuden pimitystä. Kolme ministeriä oli kunnostautunut verosuunnittelussa. Hallitus tarjoili veronkiertäjien armahduslakia, josta se joutui arvostelun paineessa perääntymään.
Hallitus esitti myös omaisuuksien piilottamista hallintarekisteriin, mikä kaatui Alexander Stubbin ylimieliseen pötypuheeseen eduskunnassa. Ministeri pyyteli anteeksi. Hanke oli ”haudattu ja kuopattu” – kunnes se tuotiin taas eduskuntaan. Ulkomaille sallittava hallintarekisteröinti on nyt talousvaliokunnan syynissä.
4.4. kaikki kuitenkin muuttui, ainakin julkisuudessa.
Hallitus alkoi esiintyä pontevasti kansainvälistä veronvälttelyä vastaan. OECD arvioi varovasti, että maailmassa menetetään verotuloja 100–200 miljardia euroa joka vuosi. Stubb vannoi, että Suomi tukee EU:n uusia veronkierto- ja avoimuusdirektiivejä.
Suomi on veroparatiisi esimerkiksi ulkomaisille kiinteistösijoitusyhtiöille.
Viime keskiviikkona ilmeni, että EU ei ehkä saakaan aikaan lupaamiaan tiukkoja säädöksiä. Niitä vastustivat verokeinotteluvaltiot Irlanti, Britannia, Belgia, Luxemburg ja Italia sekä tukku Itä-Euroopan maita.
On kiire tiukentaa kansallisia lakeja. EU-komission tutkimus on paljastanut, että Suomen verolait ovat keskitasoa löysempiä. Suomi on veroparatiisi esimerkiksi ulkomaisille kiinteistösijoitusyhtiöille.
Nykyhallitukselle epäkohta on tuttu, sillä keskusta esitti syksyllä 2012 perustellun vastalauseen, joka kelpaisi sellaisenaan lakiesityksen pohjaksi. Tuolloin Juha Sipilä vaati veroparatiisien sulkemista. Takki kääntyi pääministerinä: ei ainuttakaan lakiesitystä veronkierron estämiseksi.
Jos hallitus ei pääse EU-säädösten taakse, sen veri punnitaan. Onko sillä tahtoa verovilpin ja harmaan talouden estämiseen?
Kansalaiset ovat suutuksissaan verokikkailijoille. Aggressiivinen verosuunnittelu on myös markkinahäiriö. Suomalaiset pk-yritykset eivät voi kilpailla verottomien jättifirmojen kanssa. Silloin myös sotesta tulee monikansallisten konsernien temmellyskenttä – ja verorahat päätyvät veroparatiisiin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.