Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Suomen puolustusministeriö korjaa Venäjän puolustusministerin puheita: “Kommentit sisältävät useita epätarkkuuksia ja asiavirheitä”

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun Moskovassa tiistaina esittämät kommentit Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyöstä sisältävät useita epätarkkuuksia ja asiavirheitä, Suomen puolustusministeriö tiedottaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puolustusministeriö täsmentää muun muassa, ettei Suomessa ei ole Shoigun mainitsemaa USA:n avulla sijoitettua kyberoperaatiokeskusta vaan vuonna 2017 perustettu monikansallinen hybridiosaamiskeskus.

“Shoigu viittasi puheessaan Suomen, Ruotsin ja Naton väliseen toukokuussa allekirjoitettuun sopimukseen. Tällaista ei kuitenkaan ole olemassa, vaan Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat ovat allekirjoittaneet toukokuussa 2018 aiejulistuksen kolmenvälisestä puolustusyhteistyöstä”, ministeriö huomauttaa.

Ministeriö korostaa lisäksi, ettei Suomella ole täysimääräistä pääsyä Naton harjoituksiin ja komentorakenteisiin, toisin kuin Shoigu väittää.

“Natolla ei myöskään ole rajoittamatonta pääsyä Suomen aluevesille ja ilmatilaan, vaan valtion alusten ja ilma-alusten pääsy Suomen alueelle edellyttää lupaa lupaviranomaiselta eli Puolustusvoimilta. Lupakäsittely on aina tapauskohtainen ja harkinnanvarainen.”

Shoigu esitti puolustusministerin mukaan myös virheellisesti, että Suomea ollaan vetämässä mukaan Natoon.

“Suomen asema sotilaallisesti liittoutumattomana maana on selkeä ja Suomi tekee itse turvallisuuspoliittiset valintansa.”

Lisää aiheesta

Shoigunin tiistaiset lausunnot nousivat esiin tiistaina hänen arvioutua, että Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyön tiivistyminen heikentää turvallisuutta ja pakottaa Venäjän vastatoimiin. Shoigu myös väitti, että Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain toukokuussa allekirjoittama aiejulistus antaa Natolle esteettömän pääsyn Suomen ja Ruotsin ilmatilaan ja aluevesille.

Ministeri Niinistö: Venäjän puolustusministerin Nato-lausunnoissa ei ollut mitään uutta.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) korosti keskiviikkona, että Venäjän puolustusministerin Nato-lausunnoissa ei ollut mitään uutta. Niinistö sanoi, että Venäjän puolustushallinto on käyttänyt aiemminkin jyrkkää sanailua ilmaistessaan huoltaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä.

Toisin kuin puolustusministeri Niinistö, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu kommentoi eilen nähneensä Shoigun linjauksessa myös muutosta aiempaan.

– Venäjältä on tullut aiemmin negatiivista viestiä Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä, mutta nyt sitä tuli Nato-yhteistyöstä. Tämä on selkeästi uutta.

Pesu ei kuitenkaan lähtisi tekemään pitemmälle meneviä päätelmiä Venäjän puolustusministerin yhdestä lausunnosta.

– Jos tällaisia kommentteja tulee Venäjältä enemmän ja korkeammalta taholta, sitten voi olla syytä katsoa tarkemmin, mistä tuulee.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen toteaa ”yleisellä tasolla”, että Suomi on korostanut sitä, ettei se muuta turvallisuuspolitiikkaansa siltä pohjalta, mitä joku muu taho siitä sanoo.

– Vaikka tässä (Shoigun kannanotossa) olisi joku uudehkokin muotoilu, en usko, että se antaisi Suomelle aihetta uuteen harkintaan millään tasolla.

Tiilikainen näkee Venäjän puolustusministerin lausunnon osana lännen ja Venäjän kiristyvää suhdetta.

– Tämä liittyy lisääntyneeseen jännitteeseen, johon Venäjän omat toimet Ukrainassa ja Krimillä ovat antaneet aihetta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE