Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

18.2.2025 18:02 ・ Päivitetty: 18.2.2025 18:02

Suomi lupaa pysyä Ukrainan tukena – rauhanprosessi ei saa olla suurvaltojen sanelua

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomen linja on, että pyrkimykset Ukrainan sodan lopettamiseen eivät saa johtaa muutoksiin tai heikennyksiin eurooppalaisessa turvallisuusarkkitehtuurissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Orpo kertoi asiasta tiistaina alkuillasta tiedotustilaisuudessaan, pidettyään ensin eduskuntapuolueille tilannekatsauksen ajankohtaisesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Pääministeri kiitteli puoluejohtajia tilateen vakavuuden ymmärtämisestä.

Suomi aikoo jatkaa Ukrainan tukemista ja alueen oikeudenmukaisen rauhan edistämistä, mutta Ukrainan kanssa yhteistyössä.

Orpo korosti, että rauhan tai edes tulitauon neuvotteleminen ei ole vielä alkanut. Venäjä ja Yhdysvallat ovat tänään aloittaneet kahdenväliset neuvottelut lähinnä omien suhteidensa parantamisesta.

Siksi esimerkiksi pohdinta Suomen osallistumisesta Ukrainan alueen rauhanturvatoimintaan ei ole relevanttia juuri nyt.

Mahdollisen tulevan tulitauon monitorointi voidaan Orpon mielestä aikanaan hoitaa esimerkiksi Etyj-järjestön tarkkailijoiden kautta, kuten Itä-Ukrainassa tehtiin 2010-luvulla.

SUOMEN tavoitteena on Orpon mukaan se, että Ukraina on aikanaan rauhanneuvottelujen tuloksena suvereeni maa, joka voi liittyä Euroopan unioniin ja halutessaan hakea myös Naton jäsenyyttä.

Lisää aiheesta

Orpo jätti mainitsematta, että Ukrainan jäsenyys Natossa ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä. Yhdysvallat ilmoitti viikonloppuna Münchenin turvallisuuskokouksessa näkemyksensä, ettei Ukrainalla ole pääsyä puolustusliittoon.

Orpon mukaan Suomi haluaa myös tehdä selväksi, että Venäjä on ja tulee olemaan pitkäaikainen ja vakava turvallisuusuhka Euroopalle.

– Vaikka rauha syntyisikin, Venäjä ei valitettavasti muutu, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.

SUHDE Yhdysvaltoihin on edelleen elintärkeää Suomen turvallisuudelle.

-  Yhdysvaltoja tarvitaan vielä pitkään eurooppalaisen turvallisuuden vahvistamiseen ja takaamiseen, pääministeri muistutti.

Silti EU-maatkin etsivät hänen mukaansa nyt lisäkeinoja vahvistaa puolustuskykyään nopeasti.

Orpo keskusteli tästä tiistaina kokoomuksen eurooppalaisten sisarpuolueiden johtajien kanssa. Etäkokoukseen osallistui puoluejohtajia Euroopan kansanpuolue EPP:stä, joka on EU-parlamentin suurin ryhmä.

EU:n konservatiivipuolueet haluavat kutsua koolle ylimääräisen EU-huippukokouksen vahvistamaan Euroopan strategista autonomiaa ja Naton eurooppalaista pilaria.

-  Euroopan pitää pystyä tekemään päätöksiä nopeasta, vahvemmasta aseavusta Ukrainalle, pidempikestoisesta aseavusta ja tuesta Ukrainalle ja oman puolustuksen vahvistamisesta, Orpo perusteli huippukokouksen tarvetta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU