Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Suomi puuttuu venäläiskaasun kauppaan ja kauttakuljetuksiin: uusi lakimuutos antaisi oikeudet rajoittaa energiabisnestä

iStock

Suomi etsii lakimuutoksella lisäoikeuksia vaikuttaa kaikkeen täällä tehtävään Venäjän sekä Valko-Venäjän LNG- ja kaasukauppaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle lakiesityksen, jolla rajoitettaisiin Venäjältä tai Valko-Venäjältä peräisin olevan kaasun toimituksia Suomen maakaasuverkkoon yhdysputkien tai terminaalien kautta.

Lisäksi maakaasumarkkinalakia muutetaan niin, että Suomen maakaasuverkkoon liitetty yhdysputki voitaisiin sulkea määräajaksi kaasuverkkoon kohdistuvan uhan estämiseksi.

Tämä koskee käytännössä Imatran kautta kulkevaa yhdysputkea, jonka kautta ei enää kevään 2022 jälkeen ole tuotu kaasua Suomeen.

EHDOTETUN väliaikaisen lain tavoite on rajoittaa Venäjän ja Valko-Venäjän kaasukaupasta saamia tuloja Suomen markkinoilta ja siten vaikuttaa maiden kykyyn rahoittaa sodankäyntiä Ukrainassa.

Pyrkimyksenä on siten ministeriön mukaan suojella Suomen keskeisiä turvallisuusintressejä. Lisäksi esityksellä pyritään suojaamaan Suomea Venäjän hybridivaikuttamiselta ja parantamaan energian toimintavarmuutta.

Suomen maakaasumarkkinat ovat pitkälti sulkeutuneet venäläiseltä tuonnilta. Tilastokeskuksen mukaan venäläisen maakaasun ja nesteytetyn maakaasun osuus kokonaistuonnista Suomeen oli viime vuonna enää 13 prosenttia, kun se vuonna 2022 oli vielä 66 prosenttia ja 89 prosenttia vuonna 2021. Tuonti Yhdysvalloista ja Norjasta on kasvanut.

Uusien rajoitusten ei odoteta käytännössä vaikuttavan Suomen kaasumarkkinoihin tai kaasun hintaan Suomessa. Maakaasua käytetään lähinnä teollisuudessa ja talviaikaan energiantuotannossa.

Venäjä lopetti Imatran putken kautta toimittamansa suoran kaasunmyynnin Suomeen toukokuussa 2022, kun suomalainen kaasuyhtiö Gasum kieltäytyi maksamasta kaasusta ruplilla. Venäläiset vaativat ruplakauppaa, voidakseen valuuttakikkailun avulla kiertää EU:n talouspakotteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE