Politiikka
20.12.2018 06:37 ・ Päivitetty: 20.12.2018 06:37
Surullinen ennätys on jo oven takana – 150 000 lasta elää köyhyydessä: ”Suomi on epäonnistumassa kohtalokkaalla tavalla”
Lapsiköyhyysaste Suomessa on kohonnut 13,9 prosenttiin. Jo 150 000 lasta elää köyhissä oloissa. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila laskee, että näiden lasten määrä on saavuttamassa pian huippuvuoden 2007 luvut.
Köyhien lasten osuus on ohittanut koko väestön köyhyysasteen, joka sekin on kasvussa ja on tällä hetkellä 13,7 prosenttia. Nämä luvut perustuvat laskennalliset asuntotulot huomioon ottavaan tulomittariin.
– Suomi on epäonnistumassa kohtalokkaalla tavalla. Tosiasia on, ettei näistä lapsista ole pidetty päätöksissä huolta. Heidän elämänsä ja sen edellytykset eivät ole olleet päätösten keskiössä, Kurttila varoittaa tiedotteessaan.
Hänen mukaansa etuuksien ja palveluiden kehittäminen on ollut poukkoilevaa, ja huomio ei ole kiinnittynyt heikoimmassa asemassa oleviin lapsiperheisiin.
– Nyt puolueet rummuttavat maksutonta varhaiskasvatusta, vaikka samaan aikaan heikoimmassa asemassa olevat lapset, joiden vanhemmilla on esimerkiksi työttömyyttä, ovat vaikeimmassa tilanteessa esimerkiksi varhaiskasvatusoikeuden rajaamisen takia.
Kurttila arvioi, että sosiaalinen nousu on Suomessa pysähtynyt, kun köyhien lasten määrä kasvaa, oppimistulokset laskevat ja koko väestön osaamistaso heikkenee nopeasti.
– Uskallan sanoa, että tämä kehitys on johdonmukainen seuraus tehdyistä eriarvoisuutta lisäävistä päätöksistä. Samaan aikaan poliitikot veistelevät keskustelua etuuksien ja palveluiden välillä tehtävistä painopisteissä. Tarvitaan molemmat, toista näistä ei voida lasten hyvinvoinnin näkökulmasta valita pois.
Lisää aiheesta
”Yksinhuoltajaperheiden asema on edelleen tiukka.”
Yksinhuoltajaperheiden köyhyysaste on samaan aikaan laskussa. Vuonna 2017 yksinhuoltajaperheiden köyhyysaste oli 30,8 prosenttia, kun se vuonna 2015 oli 34 prosenttia.
Lapsiasiavaltuutetun mielestä yksinhuoltajaperheiden etuuksia ja palveluita on parannettava määrätietoisesti.
– Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen vaatii muun muassa pienten koululaisten vuorohoito-oikeuden säätämistä lakiin. Nyt osa kunnista on avannut ilta- ja yöhoidon koululaisille, kun yksinhuoltajavanhempi on töissä.
Hän huomauttaa, että tässä huomataan, kuinka palvelut vaikuttavat työn vastaanottamiseen ja sitä kautta lapsiköyhyyteen.
– Samaan aikaan köyhyys koskettaa monia perheitä, joissa on palkansaaja. Siksi etuudet on pidettävä riittävällä tasolla säilyttäen niiden ostovoima. Yksinhuoltajaperheiden asema on edelleen tiukka.
Lapsiasiavaltuutettu antoi viime keväänä maan hallitukselle arvion köyhien lasten asemasta ja vaati samalla ripeitä toimia sekä etuuksien että palveluiden parantamiseksi. Tiedotteen tiedot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tilastokeskuksen uusista tilastoista tekemiin laskelmiin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.