Kotimaa
14.2.2019 08:32 ・ Päivitetty: 14.2.2019 08:40
Suuri Journalistipalkinto 2018 -ehdokkaat on julkistettu: Demokraattiin piirtänyt Ville Ranta on ehdolla vuoden journalistiksi
Suuri Journalistipalkinto 2018 -voittajaehdokkaat on julkistettu. Palkinnon saajat kerrotaan keskiviikkona 13.3.2019 suorassa tv-lähetyksessä MTV3-kanavalla.
Vuoden journalistiksi on ehdolla Demokraattiin piirtänyt Ville Ranta.
”Rannan pilapiirrokset Kirkko ja kaupunki– sekä Demokraatti-lehdessä ihastuttavat ja pöyristyttävät, mutta eivät jätä välinpitämättömäksi. Ranta on ansioitunut erityisesti uskontojen ja politiikan tabujen rikkojana. Hän käsittelee rohkeasti aiheita, joihin muut eivät usein tohdi koskea”, Rannan ehdokkuutta perustellaan.
Rannan piirroksiin voi tutustua täällä.
Muut ehdokkaat vuoden journalistiksi ovat Suomen Kuvalehden Vappu Kaarenoja ja Helsingin Sanomien Teppo Sillantaus.
Suuri Journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001 lähtien. Palkinnolla tuetaan ja edistetään hyvää journalismia ja se jaetaan neljässä palkintoluokassa. Voittoperusteena on merkittävä journalistinen teko palkinnon julkistusta edeltäneen vuoden aikana.
Alla kaikki voittajaehdokkaat perusteluineen:
Lisää aiheesta
VUODEN JUTTU
Raakaa leikkiä – kullan kääntöpuoli
Marika Lehto, Mikko Marttinen, Tuomo Heiti ja Petri Lahti, Urheilulehti
Urheilulehden reportaasi oli riipaiseva kuvaus joukkuevoimistelun valmennuskulttuurin varjopuolista. Juttu nosti esiin kysymyksen siitä, kenen ehdoilla lasten ja nuorten kilpaurheilu toimii ja kuinka kovaa hintaa menestyksestä ollaan valmiita maksamaan.
VW-konsernin autojen turvavyöongelmat
Velimatti Honkanen, Jari Kujala, Aimo Niemi ja Tekniikan Maailman autotoimitus
Tekniikan Maailma paljasti eräiden VW-konsernin autojen vaarallisen turvavyövian. Jatkojutussa osoitettiin ensimmäinen korjausyritys epäonnistuneeksi. Juttujen seurauksena satoja tuhansia autoja jouduttiin kutsumaan takaisin, ja hyvin todennäköisesti jutut pelastivat myös ihmishenkiä.
Seksuaalinen häirintä elokuva- ja teatterialalla
Sara Rigatelli, Yle/A-studio
Sara Rigatelli paljasti Taideteollisen korkeakoulun suojissa pitkään jatkuneen ja vaietun seksuaalisen häirinnän, jossa valta-asemassa ollut johtaja käytti asemaansa hyväkseen. Juttukokonaisuus, johon liittyi myös opiskelijatoverinsa raiskaamaksi joutuneen naisen tarina, käynnisti laajan ja kauaskantoisen keskustelun seksuaalisesta häirinnästä ja siihen liittyvistä valtarakenteista Suomessa. Rigatellin jutussa lukuisat naiset avautuvat ensi kertaa kokemastaan häirinnästä.
VUODEN JOURNALISTINEN TEKO
Land of Free Press -kampanja
Sami Valtere, Veera Siivonen ja Kaius Niemi, Helsingin Sanomat
Kun Donald Trump ja Vladimir Putin saapuivat Helsingin huippukokoukseen, oli heitä vastassa Helsingin Sanomien ärhäkkä mainoskampanja. Saapumisreittiä oli reunustettu julisteilla, joissa presidenttejä piikiteltiin lehdistönvapauden rikkomuksista ja joissa heidät toivotettiin tervetulleiksi vapaan lehdistön valtakuntaan. Hyvin ajoitettu idea sai maailmanlaajuisen mediahuomion ja kohotti myös Suomen profiilia sananvapauden puolustajana.
Faktana kiitos! -kiertue
Anne Leppäjärvi, Haaga-Helia ja Pauliina Grönholm, Helsingin Sanomat
Vapaaehtoiset journalistit ympäri maata vierailivat kouluissa keskustelemassa medialukutaidosta, journalistien arvoista, sananvapaudesta ja vastuusta sosiaalisessa mediassa. Kiertueen taustalla oli valeuutisten lisääntyminen, journalisteihin kohdistuva vihapuhe ja huoli median vapauden rapautumisesta. Yli 160 toimittajaa kohtasi ainakin 6000 oppilasta eri oppilaitoksissa.
Vastuullisten toimittajien suojeleminen ja valejournalismin tuomitseminen
Suomalainen oikeusvaltio
Suomen laki ja oikeusvaltio asettuivat puolustamaan uhkailun, väärien ilmiantojen ja vihakirjoittelun kohteeksi joutunutta suomalaista mediaa ja toimittajia. Järjestelmä osoitti toimivuutensa, kun vale- ja vihasivustojen rikokset saivat tuomion. Työtään tekevien toimittajien vainoamiselle piirrettiin selvä raja.
VUODEN KIRJA
Juha Itkonen: Ihmettä kaikki, Otava
Mahdottomista vaihtoehdoista on tehtävä valinta, joka raastaa parisuhdetta ja perhettä ennen, jälkeen ja ikuisesti. Ratkaisu oikeudesta elämän ihmeeseen ja vastuu toisten tulevaisuudesta vievät kohtuuttomalla tavalla perimmäisten kysymysten äärelle. Silloin jokainen on lopulta yksin. Omakohtaisista aineksista syntynyt romaani vie lukijan mukaan arvokeskusteluun.
Minna Rytisalo: Rouva C, Gummerus
Lehtorin rouva Canth elää onnelliseksi kasvavan avioliiton, jossa puolisot yhdessä työskentelevät tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta. Kannustavan hengenheimolaisen tuki vie rouvaa eteenpäin vielä silloinkin, kun työtä on jatkettava yksin. Edelläkävijän osa ja itsensä alttiiksi asettaminen ei vaadi paljon, vaan kaiken. Vaikuttava romaani avaa ikkunan historiallisen henkilön yksityiseen maailmaan.
Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin, Otava
Naiset sadan ja satojen vuosien takaa eivät jätä rauhaan, vaan rohkaisevat ja inspiroivat matkaamaan maailman ääriin asti. Kun mieli komentaa liikkeelle, pelot ja elämän esteet sysätään syrjään. Uteliaisuus ja uuden jano pakottavat tutkimusmatkoille, joilla voi löytää vaikkapa oman itsensä. Historian yönaisille kaikki oli mahdollista, mihin riittää tämän ajan ihmisen rohkeus?
VUODEN JOURNALISTI
Vappu Kaarenoja, Suomen Kuvalehti
Vappu Kaarenoja on melko lyhyessä ajassa noussut suomalaisen aikakauslehtijournalismin kärkikaartiin. Hän osaa kehittää persoonallisia jutunaiheita ja löytää tuttuihin aiheisiin uusia näkökulmia. Hänen yksinkertaista, tarkkaa ja elävää kieltään on myös ilo lukea.
Ville Ranta, freelancer
Ville Rannan pilapiirrokset Kirkko ja kaupunki- sekä Demokraatti-lehdessä ihastuttavat ja pöyristyttävät, mutta eivät jätä välinpitämättömäksi. Ranta on ansioitunut erityisesti uskontojen ja politiikan tabujen rikkojana. Hän käsittelee rohkeasti aiheita, joihin muut eivät usein tohdi koskea.
Teppo Sillantaus, Helsingin Sanomat/Kuukausiliite
Teppo Sillantauksen eli nimimerkki Kuukautisen pakinat käsittelevät usein jotakin yleistä keskustelunaihetta, mutta hänen käsittelyssään asia kiertyy aivan omiin ulottuvuuksiinsa. Satiiri on osuvaa, älykästä ja hauskaa. Pakinoiden kirjoittamisen lisäksi Sillantauksella on vuosia ollut keskeinen rooli Kuukausiliitteen kehittämisessä ja juttujen editoimisessa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
15.1.2019 18:00
Ville Rannan piirroksissa kuvataan raiskauskulttuuria ja tehdään Jussi Halla-ahosta Saatana – Pilapiirtäjä palautteesta: ”Ei tunnu missään”
Ville Ranta
14.1.2019 21:00
Ville Ranta: Miesten rinki
Kotimaa
14.9.2018 18:00
Ville Rannasta haluttiin leipoa sananvapauden päivystävä kokemusasiantuntija Muhammed-pilapiirrosjupakassa: ”Ihmiskunta ei ole oikeastaan lainkaan kehittynyt keskiajasta tähän päivään”