Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Suuria ja pieniä kuntia ei pidä asettaa vastakkain” – SDP:n Heinäluoma: Haasteet ovat yhteiset

Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma pitää kuntaministeri Sirpa Paaterolle (sd.) tänään luovutettua Kuntien tilannekuva -raporttia hyvänä taustana myös kaupunkipolitiikan kehittämiselle.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Tilannekuva kertoo kuntakentän voimakkaasta eriytymisestä. On selvää, että ilmiö ei ole ohimenevä. Väestö keskittyy kaupunkeihin, syntyvyys alenee ja ikääntyvän väestön palveluntarve lisääntyy, Heinäluoma muistuttaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa monet samanaikaisesti tapahtuvat suuret muutokset ovat aiheuttamassa kierteen, joka haastaa koko julkista taloutta. Hallitus ja eduskunta eivät voi jäädä toimettomiksi.

Heinäluoma korostaa, että valtionosuusjärjestelmän tarkoitus on tasata kuntien tuloja eri puolilla Suomea – kuten kuuluukin.

– Erityisesti pienten kuntien taloudelliset ongelmat johtuvat työikäisen väestön määrän rajusta laskusta. Toisaalta kuntien talous ei ole kohentunut työllisyyden kasvaessa. Tämä johtuu muun muassa siitä, että pienimmistä veroista ei makseta kuntaveroa ollenkaan. Kansalaisilla on kuitenkin yhdenvertaiset oikeudet palveluihin kaikkialla Suomessa.

”Kaupungistumisen haaste on kuitenkin kaksinainen.”

Hänen mielestään tilannekuva vahvistaa sen näkemyksen, että Helsinki eroaa muusta Suomesta.

– Kaupungistumisen haaste on kuitenkin kaksinainen. Toisaalta väestöä menettävät kunnat kamppailevat olemassa olostaan ja toisaalta kaupungeissa uudet investointitarpeet haastavat kuntapäättäjiä. Näin ollen suuria ja pieniä kuntia ei pidä asettaa vastakkain, haasteet ovat yhteisiä.

Heinäluoma painottaa, että tilannekuvan havainnot alleviivaavat hallitusohjelmaan kirjatun kansallisen kaupunkistrategian tarvetta. Nopealla aikataululla laadittavalla strategialla vastataan kaupungistumisen mahdollisuuksiin ja haasteisiin.

– Lisäksi valtionosuusjärjestelmää olisi perusteltua tarkastella myös siitä näkökulmasta, että se tunnistaisi nykyistä paremmin kasvavien kaupunkien tarpeita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE